8,168
20
0
Balansert ventilasjon : Innluft fra rørsløyfer i jorden
557
Fetsund
0
I går snakket jeg med en som hadde montert balansert ventilasjon i sitt passive hus. Han henter innluft fra 250mm rør som ligger i bakken. Samme prinsipp som jordslynger/jordvarme til v/v pumpe, bortsett fra større rør og selvsagt væsketomme.
Rørene hadde han lagt på ca 1,5m dyp og han kunne fortelle at ved -30 grader ute hadde han en temperatur på innluft på -1 grad.
Er det noen som har gjort tilsvarende eller har noen tanker rundt dette?
Rørene hadde han lagt på ca 1,5m dyp og han kunne fortelle at ved -30 grader ute hadde han en temperatur på innluft på -1 grad.
Er det noen som har gjort tilsvarende eller har noen tanker rundt dette?
De røra sa han gikk i slynge i bakken og inn i huset og inn til ventilasjonsaggragatet. Noe mer vet jeg egentlig ikke. Kanskje lufta hentes utenfra, og så sirkuleres en runde nedi bakken for å oppta varme (om vinteren) før den kommer inn igjen til ventilasjonen?
Hmmm.. noe skurrer i mitt hode. Lufta som transporteres gjennom rørene i bakken må uansett hentes fra friskluft, dvs. omgivelsene som også holder en temperatur på -30 grader? Og hvordan skal "jordvarme" på 1,5 meters dyp forvarme lufta fra -30 til -1 grad ved inntaket ventilasjonsenheten forstår ikke jeg??? og med tanke på hastigheten som lufta passerer gjennom rørene med så er dette litt merkelig...
En brineslange er ca 2*150m = 300m. Forholdsvis tynn = stor overflate. Standardverdi er 4 grader opp av hullet og -1 ned i hullet.
Hva med tele/ny tilførsel av varme? I et borehull vil en som oftes ha fordel av et underjordisk vannsig for å sikre stadig ny tilførsel av varme til borehullet. Hva med kobingen mellom rør og grunn - i et borehull brukes vann eller varmeoverførende masse dersom hullet er "helt tørt".
Det synes svært arealkrevende og kostbart å legge et rør Ø-250mm i tilstrekkelig lengde.
Dette tror jeg ikke på. Avventer rapport for å høre om jeg tar feil.
Røret som lå i bakken var ikke veldig langt, men hadde stor overflate. 250mm diameter med "riller" slik at det opptok mest mulig jordvarme.
Noe mer vet jeg egentlig ikke, men i teorien må da dette gå? Klar det er mer effektivt for væske, ettersom luft er en dårlig energibærer i forhold, men det finnes jo varme i jorden som burde kunne overføres til tilluften til ventilasjonen.
Jeg synes ihvertfall dette er spennende. Ettersom han hadde kjøpt et tyskt hus, kanskje dette er noe tyskerne driver med?
Kjelli
Skal vel være ganske kaldt før frosten går 1,5m ned i bakken?
Men hva med de dagene det på våren det begynner å bli mildt ute. La oss si det er +15 i lufta, snøen ligger fortsatt og tælen i bakken ikke har gått ennå. Da vil vel anlegget virke mot sin hensikte? Kanskje lufttempen inn går fra +15 til +10.
NB: Dette er er høyst usikker synsing fra undertegnede sin side...