Hva synest du virker mest fornuftig?

  • Mekanisk eller naturlig ventilasjon
  • Balansert ventilasjon
  • Avtrekksvarmepumpe

  (trådstarter)
   #11
 285     0
Tenker vannbåren på begge soverommene (2x10m2) og gangen nede(10m2), og legge klar en kurs dersom badet nede skal pusses opp senere. 
Tenker også vannbåren på badet oppe (10m2), kjøkken/stue/tv-stuen (55m2), og på stuen i nydelen (25m2). Usikker på om det trengs på soverom (10m2) oppe, men tror det blir der også når man først er i gang. 


Kommer neppe utenom krav om balansert eller AVP.
Får neppe lov til bare mekanisk uten varmegjennvinning siden nydelen må bygges etter tek10.

Så du mener kraftig AVP alene er best? Med de prisene som det er på det?

Jeg tror faktisk det vil bruke mer strøm enn LVP og mekanisk avsug.
Og hvertfall mer enn LVP + en svakere AVP.

  (trådstarter)
   #12
 285     0
Tråden her var jo egentlig isolert sett som en vurdering av ventilasjonssystem.

Om vi ser på det isolert sett syns jeg det virker som en forholdvis billig avtrekksvarmepumpe er det mest fornuftige.
(Men, bor man et sted hvor det ofte er lange perioder med minusgrader er kanskje balansert like bra)

Tror det er greit å se se på dette som ventilasjonssystem og ikke varmesystem, selv om den tilfeldigvis er koblet fast inn på VB-systemet.
   #13
 358     Rælingen     0
Da får du ca 120-130 kvm med gulv du skal varme opp. Mulig det billigste blir som du sier, en mindre AVP da du får ventilasjon med på kjøpet. Du slipper ikke unna balansert eller AVP da det er krav til varmegjenvinning. En slik løsning vil medføre økt bruk av elkolbe når tempen beveger seg ned mot null , men siden en kraftigere AVP koster så mye i Norge kontra Sverige skjønner jeg tankegangen din.

Du kan kanskje forberede for solcelleanlegg så du kan koble til solcelleanlegg på et senere tidspunkt hvis du ønsker. Så får første året være en periode for å se på om det holder med AVP.

Prisen på en Nibe 750 i Sverige er ca 63000. Alle tre tilbudene jeg fikk her til lands var på ca 120000. Da blir de mindre variantene mer interessante av økonomiske årsaker. Vær obs på at de kraftigere AVP har turtallsregulert kompressor som justerer effekten etter husets behov, sammenlignet med de mindre som har on/off.

Jeg skal ikke bastant påstå at det beste er AVP alene. Men jeg ville valgt det skulle jeg bygget i dag. Jeg ville da importert en AVP selv fra Sverige pga halv pris for å komme best økonomisk ut av det. Den dagen jeg skal bytte ut dagens pumpe så blir det også import. Men nå har jeg sporet av nok i tråden din. Skal bli interessant å høre hver energirådgiver vil si også.
   #14
 678     Bergen     0
Som alternativ til avtrekk ved vedovnen hørte jeg om noen som la vbv krets i brannmuren slik at man uten fyring fikk et fint varmeavgivende areal og ved fyring fikk man noe av varmen inn i vbv systemet/redusert overoppvarming av rommet.
Signatur
  (trådstarter)
   #15
 285     0
Har såvidt begynt å tenke på bergvarmepumpe og energibrønn.

Da ser plutselig all ventilasjonsgjenvinning litt idiotisk ut økonomisk, eller?

Hvis man tar for seg databladet til Nibe F1255 bergvarmepumpe hevder databladet COP på varmepumpen på 4.7 med 0 grader på brinekretsen fra grunnvann, og COP på 6.5 dersom brine har 5 grader.
Så da er det jo ikke helt urimelig å anta at merkostnad for tilleggsoppvarming av tilluft vil kunne skje ved en COP 5 eller?

Ja, så er det -10grader ute og man har 2 luftskiftinger per time så vil mine 150m2 gi 167m2/h som skal varmes fra -10 til +21 - noe som krever 1741w.
Dvs 41.8kWh på et helt døgn med -10 grader -
COP 5 gjør at det trengs 8.4kWh.
I mitt hode er dette et (1 - (8.4/42) = ) 80% effektivt system !
dersom man legger til balansert som gjenvinner 80% så vil de siste 20%'ene reduseres til 4%, så i praksis nær 96%?
(Effektivitetsprosentene vil være det samme for andre lufttemperaturer også)

Men, om man man regner 4 grader årlig gjennomsnittstemp så vil det gå 8400kWh ut ventilene med mekanisk ventilasjon, 1680kWh med balansert eller varmepumpe og mekanisk, eller tilslutt 336kWh med begge deler.

1344 kWh besparelse i året tjener ikke inn et balansert ventilasjonsanlegg i hvertfall.
Skrur man av avtrekket 40timer i uka (mens man er på jobb) reduseres dette til 76%.

Vet ikke helt om jeg syns det er mer komfortabelt med varm luft inn på soverommet enn kald frisk luft inn i ventilene+litt varmere gulv heller.

Har jeg glemt eller sett bort fra noe?

Er det noen balansert-ventilasjons-tilhengere som kan si at jeg bør ha det? Smile
   #16
 1,015     Revetal     0
Jeg har først nå lest hele tråden, og de tankene og idéene du hadde i utgangspunktet.

Jeg kunne knapt vært mer enig i hvordan du har sett for deg at du vil få et mest effektivt system.

Balansert ventilasjon er kun energiøkonomisk i teoretiske beregninger utifra et forbruk og komfortbehov ingen i Norge i praksis har. Halve året ventileres varmen rett ut, og i kulda banker elektrisk ettervarmer inn langt mer enn hva den egentlig burde. Ventilasjon, enten den er balansert eller ei er for å skifte ut luft, krever mye energi. Ingen regel uten unntak; det finnes eksempler på de som har fått et godt dimensjonert, innregulert, og godt resultat. Problemet er at det er heller unntaket enn regelen.

Jeg har jobbet med min leverandør/produsent av varmepumper i 3 år for å få eksakt det du etterlyser med en liten separat enhet uten tank som avtrekksvarmepumpe. Det er på vei, men det virker som at det kun er meg som etterlyser dette i en god kombinasjon med solfangere og vedovn mot en romslig effektiv tank for varme og VV så utviklings-, sertifiserings- og produksjonstakten går ikke akkurat fort før det bestilles noen tusen enheter på forhånd... Jeg river meg litt i håret... det er den absolutt beste løsningen i de fleste norske hus fremover, både for de nye og rehabiliterte som ditt. Muligens også kombinert med en mikro V/V-VP med ei sløyfe i hagen som også ville dekket godt nok restbehovet til en svært hyggelig startkost.

Ellers kan vi forsåvidt regne oss grønne på hva som "lønner seg". Varmeanlegg lønner seg sjelden, det gir bare veldig mye triveligere komfort i huset uten å bruke varmedress. Det siste er det aller billigste Smile
Signatur
  (trådstarter)
   #17
 285     0
En liten billig og effektiv avtrekksvarmepumpe uten tank hadde vært veldig kjekt for de som likevel har system med akkumulatotank ja. Men såfremt man har annen varmepumpe med høyere COP i systemet kan man like godt produsere varmen der. Det gjelder jo også endel andre pumper når utetemp ikke er veldig lav.

  (trådstarter)
   #18
 285     0
Ironisk at om jeg skal klare å nå kravene til Enova for "tilskudd for oppgradering av bygningskroppen" - så må jeg inn med balansert eller avtrekksvarmepumpe. Energinivå 3 = 100 000kr.

Avtrekksvarmepumpen er billigst. Si at jeg går for den. 40 000kr og 10 000kr støtte.

Så da er jeg 70 000kr i pluss.

Men, hvis jeg kjøper bergvarmepumpe også, så er det like smart å produsere all varme på den fordi den gjør det med høyere COP enn avtrekksvarmepumpa.
Da har jeg i praksis en avtreksvifte til 30 000kr.

Ville jo da vært bedre for miljøet om jeg ikke kjøpte avtrekksvarmepumpa i utgangspunktet og heller satte inn en avtrekksvifte?
   #19
 1,015     Revetal     0
Kravene Enova ofte stiller for ulike tilskudd er tvert om ineffektive i praksis.

Du kan forsåvidt kanskje enda bedre velge begge deler, og klare deg med en mindre bergvarmeløsning enn uten avtrekksvarmepumpen.

COP på avtrekksvarmepumper behøver heller ikke være så mye dårligere, forskjellen er at disse har helt egne beregningsmåter/tester på effekt og virkningsgrad.

SCOP mot varmtvann på de fleste varmepumpeløsninger er f.eks rimelig begredelige saker i praksis i de fleste hjem.

Nå er ikke jeg noen kjempetilhenger av avtrekksvarmepumper, men de små som akkurat er store nok til å dekke ventilasjonsbehovet kan være smarte fremfor balansert, eller også som en ekstra gjenvinner på restvarmen. Disse koster med 300 liters tank og ekstra varmeveksler for eventuell tilleggsvarme/uttak som du nevner ca 40.000kr, men når disse kommer i separat liten boks ser det ut til at de havner på rundt 25´og da begynner det å bli en veldig økonomisk interessant løsning i innkjøp og drift når alt annet av utstyr uansett allerede er på plass for å effektivt lagre og levere varme og VV ut i huset.
Signatur
  (trådstarter)
   #20
 285     0
at SCOP mot varmvann er begrenset har du rett i. Men, over 2 er den vel om du har ~50grader på vannet. Bergvarmepumpe er nok bedre enn avtrekksvarmepumpe.

At COP for varmvannsproduksjon ikke er allverden skyldes jo begrensninger i R410A.
En pumpe som benyttet CO2 eller annet kjølemedium som girhøyere kondenseringstemperatur hadde vært mer egnet.
(Men, CO2 er elendig til avtrekksvarmepumpe da den også trenger lav fordampingstemperatur.)

Hadde en lengre samtale med en kar på Enova idag - vi ble igrunn ganske enige om at balasert ventilasjon ikke er et så energibesparende tiltak som mange vil ha det til. Mer en skadebegrensning på ventilasjonstap.
Han var også enig i at det gir relativt lite økonomisk mening dersom man har bergvarmepumpe.
Men, for Enova støtten gjelder de betingelsene som gjelder og varmetapstall man må oppnå for å få støtte er det samme uavhengig av om du har bygd deg et plusshus som har netto energiproduksjon.