23,791    27    4  

Balansert ventilasjon og soverom

 169     Oslo     0
Hei,

Noen som har erfaring med balansert ventilasjon og soverom?

Skal bygge nå, og det blir lagt opp inn-luft til soverommene.
Hva hvis man liker det godt og kaldt når man sover?

Hører noen dropper kanal til soverommene.

Kommentarer mottas med takk!

   #1
 93     Rogaland     0
Det blir som regel litt kjøligere i rom med tilluft enn resten av huset siden varmegjenvinneren ikke er 100% effektiv. Har man feks en gjennomsnittstemperatur i huset på 20 grader så blir gjerne tilluften på soverom et par greader under, feks 17 grader. Oppvarmingseffekten av denne luften hvis man feks vil ha det enda et par grader kjøligere på soveromet er i størrelsesorden +/- 50w så det er ikke snakk om rare greiene. Mindre varme enn en person vil tilføre rommet med kroppstemperaturen. Altså ingen stor grunn til å dropp tillluften for å kunne holde det kjølig. Greier man å holde rommet kjølig uten tilluft så greier man det antagelig fint med tilluft også.

Personlig liger jeg godt å få frisk filtrert luft inn på soverom. Da slipper man å våkne i et rom fylt av dårlig luft og kroppsgasser på avveie. Sove med vinduet opp kan man gjøre fordi om man har tilluft på soverom.

Flyboy
Signatur
   #2
 1,323     Østlandet     0
Droppe ventilasjon til soverommet?  ???  :o
Det rommet man oppholder mest i hjemmet skal altså ikke ha frisk luft?
Merkelig spør du meg.
Få inn ventilasjon og steng vinduet!  Smile
  (trådstarter)
   #3
 169     Oslo     0

Hei,

Bra med tilbakemeldinger fra noen som har erfaring.

Blir det imidlertid ikke krøll med trykkbalansen i systemet hvis man åpner vinduet?
   #4
 5,415     Langhus     0
Balansen er bare at systemet suger ut omtrent like mye som det blåser inn, (skal vel være et svakt undertrykk slik at man ikke dytter varm luft ut i åpninger i dampsperra).

Bortsett fra tyveri er det ikke værre enn at du får redusert effekt på varmegjenvinneren.
Signatur
   #5
 584     Midt-Norge     0
Finnes det ventilasjonsanlegg med temperatursoner, ala klimaanlegg i bil, til en ikke alt for dyr penge?
   #6
 5,415     Langhus     1
Ut i fra virkemåten på gjennvinneren kan jeg ikke se annet enn at man trenger dobbelt annlegg (eller en ekstern varme/kjøle enhet på en av kursene).

Vårt annlegg har programmerbar nattsenking som kanskje holder for formålet
Signatur
   #7
 584     Midt-Norge     0
Nattesenk vil selvfølgelig hjelpe på. Men hadde ikke det uansett vært lurt å ha en varmepumpesentral som kan sende ut forskjellige temperaturer til forskjellige rom. Om natten kunne den ha hentet varme fra soverommet i stedet for ute, for å holde temperaturen oppe i stue/kjøkken/bad for eks.

   #8
 2     Figgjo, Sandnes     1

Nattesenk vil selvfølgelig hjelpe på. Men hadde ikke det uansett vært lurt å ha en varmepumpesentral som kan sende ut forskjellige temperaturer til forskjellige rom. Om natten kunne den ha hentet varme fra soverommet i stedet for ute, for å holde temperaturen oppe i stue/kjøkken/bad for eks.


Det å varme opp/kjøle ned med ventilasjon er veldigt vanskeligt, da det trengs store luftmengder for å få til dette = støy og/eller store kanaler og lydfeller (plass!?), med andre ord; ikke å anbefale...

Det som er mest hennsiktsmessigt er å varme opp rom med for eks. varmepumpe, vannbårenvarme, osv. osv., altså som før...
Ventilasjonen kan du for eks. ha 2 "soner" på, en sone for soverom, og en sone for alle de andre rommene, sonene kan da kobles ut og inn med spjeld med tilhørende spjeldmotorer.

Scenario:
Anlegget ventilerer alle rom, untatt soverom på dagtid, men for eks. 22:00 (styrt av for eks. programmerbart ukeur) så stenger spjeldene som forsyner alle rom untatt soverom, og spjeldene som forsyner soverom åpner, samtidigt endres settpunktet for inn/utkobling av varmegjenvinner på ventilasjonsanlegget. For eks. ønsket settpunkt på dagtid: 20 grader tilluft, ønsket settpunkt natt: 14 grader.

Dette er ikke så vanskeligt og komplisert som det høres ut som, og heller ikke spesielt kostbart... Smile
   #9
 3,387     0
Noen ganger blir det å planlegge teoretisk feil. Særlig om grunlaget for problematiseringen er heller fluktuerende.
Jeg tror ikke det vil være noe problem for deg om du har gjennvinning på anlegget ditt og lar soverommet ventileres av samme luft.
Om du ikke tilfører soverommet vil det likevel være et kjølig rom.

Den luften du tilfører rommet er kaldere enn den luften som er i resten av huset siden gjennvinneren har et visst tap. Soverommet har et tap av energi ut av yttervegg og mer ut gjennom vindusglasset.

Den energien som tilføres ved den relativt begrensede luftmengden som ventilasjonsanlegget bidrar med er ikke nok til å varme rommet opp i særlig grad.

Om du ikke vil ha det så kaldt på soverommet at det blir frostrøyk fra pusten din så vil jeg anbefale deg å ikke legge ned for mye innsats i denne problemstillingen. Soverommet vil være kjølig nok for de aller fleste uten aktiv kjøling.
   #10
 3,258     Akershus     1

Droppe ventilasjon til soverommet?  ???  :o
Det rommet man oppholder mest i hjemmet skal altså ikke ha frisk luft?
Merkelig spør du meg.
Få inn ventilasjon og steng vinduet!  :)


Det er sånn at noen sover greit i tempererte rom, andre sover dårlig i tempererte rom. Ventilasjonen er underordnet, mange av oss må ha åpent vindu om natta. Selv er jeg sånn og hater feks når jeg må sove på hotell uten mulighet til å åpne vinduer. Da sover jeg dårlig med mareritt osv. Varme soverom er ikke for meg.

Hvor godt rommet ventileres av ett eller annet system spiller ingen rolle, ingenting tilsvarer et åpent vindu.
---------------

Men bor man i by med dårlig luft, er allergisk, har mye støy utenfor huset, er plaget med mygg osv så skjønner jeg selvsagt fordelen med ventilasjonsanlegg på soverom. Men, igjen, det er en del mennesker som det ikke fungerer for i hele tatt.
-------------

En annen ting, jeg elsker å ligge å høre på regnet som sildrer, eller vinden som blåser når jeg sovner, og det er også gode lyder å våkne til. Det er komfort som man ikke får kjøpt.
Signatur