7,766    87    8  

Balansert ventilasjon, skal - skal ikke?

 547     0
Jeg har fått ett tilbud fra Makitech på en Villavent SAVE VTR 250/B, prisen var nå ganske grei.
Men jeg har ingen erfaring fra noe slikt, har kun bodd i boliger med naturlig ventilasjon via lufting og ventiler.
Huset er fra 1980, har kun naturlig ventilasjon(ok, har satt inn 2 avtrekksvifter i kjeller pga radon, men har ikke hjulpet på luften) og er strengt tatt ganske lite utskiftning av luft, selv om det står noen vinder oppe døgnet rundt. Men er jo merkbart i kjelleren at luften ikke akkurat blir skiftet ut alt for ofte. Men igjen, kjelleren er knapt i bruk..

Huset er jo oppgradert til "dagens standard", altså ikke noe trekk eller noe slikt men er neppe TEK10-standard heller.
Har lest mye på forumet her, mange fornøyde og noen er missfornøyde, det gjør det hele egentlig bare vanskeligere.

Og hvordan er det mtp støtte fra Enova om man skal installere det selv? Selve installasjonen kan da ikke være så vanskelig..

Noe som kan hjelpe meg med å ta avgjørelsen?
Signatur

   #1
 764     1
Jeg bestilte fra Makitech. Smertefritt å handle der. Du får med tegninger fra villavent som viser dimensjoner og det du måtte trenge for installeringen så det er relativt enkelt å få til om du kan skru litt.

Det negative er jo at ettermontering er litt styr og du får kasser her og der om du ikke river vegger og tak.

Balansert ventilasjon er fint det og man får skiftet ut luften i huset konstant. Det negative for min del er at det aldri blir kaldere inne enn ute siden det hentes uteluft som blåses inni huset. Så på sommeren risikerer du 20 grader på soverom om det er 20 grader ute.
  (trådstarter)
   #2
 547     0
Balansert ventilasjon er fint det og man får skiftet ut luften i huset konstant. Det negative for min del er at det aldri blir kaldere inne enn ute siden det hentes uteluft som blåses inni huset. Så på sommeren risikerer du 20 grader på soverom om det er 20 grader ute.

Samme temperatur på soverommet som ute ville vært en betydelig forbedring ift i dag. Målte ca 28 grader på soverommet i natt, før jeg måtte sette en vifte i vinduet for å kjøle ned litt.
Jeg har en stor luke på størrelse med ett lite vindu(med netting) på soverommet som alltid står oppe, men hjelper lite når det er vindstille.


Ang kasser, så blir det en kasse i gangen i kjelleren etter det jeg kan forstå. Rørene fra loft til kjeller er allerede på plass, altså relativt problemfritt. Å bygge det inn helt kan tas senere en gang jeg evt. skap rive uansett Smile
Ser ikke på kassene som ett nevneverdig stort problem.
Signatur
   #3
 25,138     Akershus     0
Om du vil kan du stoppe hele systemet mens temperaturen ute er høyere en inne.
I hetedager er det viktig med utvendig solavskjerming og å ikke åpne dører og vinduer for å holde varmen ute. Kraftig lufting på kveld natt for om mulig å kjøle huskjernen.

En «fordel med balanser ventilasjon er at du får stuetemperatur i hele huset, også soverommene, hele året. Imo er det forbedringspotensial på slike systemer. En enkel modifikasjon synes å være en mulighet for å kunne kjøre soveroms-innluft utenom varmegjenvinner. Burde kunne gjøres med «kun et stillbart eller regulerbart, spjell i systemet.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 547     0
Jeg har store vinduer på både soverom og stue(som er vegg i vegg), jeg har allerede stuetemperatur på soverommet..

Kjelleren min er jo relativt kjølig hele året, vil ikke dette hjelpe på med å kjøle ned luften ellers i huset om sommeren? Om jeg slår av varmegjennvinningen vil jeg vel få utetemperatur inne? At temperaturen ute er høyere enn inne er ikke så problematisk, jeg sliter mer med det motsatte om sommeren, spesiellt denne sommeren.

Og ja, jeg vurderer andre tiltak mtp vinduene, utvendige persienner eller tilsvarende, men det får bli neste prosjekt Smile
Signatur
   #5
 25,138     Akershus     0
Jeg har ikke personlig erfaring med balansert ventilasjon, så ta mine utsagn med en god klype salt.

Vi bor midt i solsteiken med syd og vestvendt fasade. Sokkel som er noe kjøligere. «Allergisk mot varme».
Vår erfaring er basert på: Alle vinduer har utvendig markise eller persienne. Mekanisk avtrekk.
Morgen: stenger alle luftevinduer på solsiden. Fullt avtrekk, alle persienner stengt.
Alle dører på vidt gap til lufttemperaturen ute stiger.
Ca kl 10:00 Stenger ned alt, ventilasjon på minimum.
Ca 21:00 utetemperaturen under innetemperaturen, åpner dører og vinduer, avtrekk på maks til leggetid. Natt: åpne soveromsvinduer.

En markise på solsiden er pt ute av drift. Det rommet er bakerovn! Holder døra stengt og varmen sprer seg ikke til resten av huset.

Hva med balanser vantilasjon?
Nå har jeg kjellertemperatur i sokkel og «varm nattetemperatur» i hovedetasjen. Med ventilasjon ville jeg hatt lik temp oppe og nede. Temp noe over utetemp morgen. Noe større varmetap mot grunnen siden det er blitt varmere i kjeller.

Utetemp stiger. Balanser vent med varmegjenvinning vil forsøke å holde kulda inne i huset (omvendt varmegjennvinning). Siden virkningsgraden på varmegjennvinning er i størrelsesorden 60-90% vil jeg likevel ventilere ut endel av kjøligheten.

Dersom jeg nå fjerner solavskjerming vil huset motta store mengder solvarme. Innetemperaturen stiger dramatisk. Om jeg fortsatt kjører gjenvinning, luftes ikke varmen ut heller, så første punkt er å slå av gjenvinningen, da er jeg nær opp til dagens mekaniske avtrekk.

For meg ser det ikke ut til at balansert ventilasjon gir noen kjølefordel om sommeren, men kan gi litt friskere luft inne. Er hovedformålet kjøliger inne om sommeren, er det solavskjerming som er første prioritet.

Om vinteren vil seff balansert ventilasjon spare energi og gi bedre luft, dog med fare for varme soverom.  

Signatur
   #6
 1,126     Trøndelag     1
Vi ettermonterte balansert ventilasjon i huset vårt fra -95 for 2-3 år siden. Det var litt styr, og vi satte bort noe av arbeidet (for å komme imellom etasjene), men vi har ikke angret et sekund etterpå for å si det sånn. Inneklimaet er vesentlig bedre og vi opplever ikke at soverommene blir for varme/varmere.
   #7
 25,138     Akershus     0
Hvordan unngår dere lik temperatur i soverom og stue?
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 547     0
For meg ser det ikke ut til at balansert ventilasjon gir noen kjølefordel om sommeren, men kan gi litt friskere luft inne. Er hovedformålet kjøliger inne om sommeren, er det solavskjerming som er første prioritet.

Om vinteren vil seff balansert ventilasjon spare energi og gi bedre luft, dog med fare for varme soverom.


Det er ett par formål jeg er ute etter.
- Radon, selv om dette ut fra målinger jeg har gjort løses uansett ventilasjonsløsning. Altså ikke noe jeg tar hensyn til men noe ventilasjon må til.
- Bedre luft i kjelleren, det blir litt "innestengt" og litt kjellerlukt.
- Varme opp kjelleren med luft fra 1. etasje, varmepumpen varmere ikke opp kjelleren noe særlig.
- Så klart bedre generell luftkvalitet.
- Mer utlufting generellt sett, altså, slippe å ha vinduene oppe på vidt gap for å kjøle ned f.eks soverommet om kvelden(noe som knapt har effekt uansett når det er vindstille). Selv om dette kan løses på andre måter via f.eks solskjerming ser jeg for meg at dette hjelper. Får jeg ute-temperatur på soverommet er jeg fornøyd. Ut over det har
jeg jo varmepumpe Smile


Det er altså flere mindre formål, hovedformålet er ikke kjøling, men sånn jeg ser det vil det også kjøle ned med soverommet med luft utenifra.
Signatur
   #9
 25,138     Akershus     0

At balansert ventilasjon bedrer luftkvalteten ellers i året er vi skjønt enige om.
I disse solvarme tidene hengte jeg meg opp i «...selv om det står noen vinduer oppe døgnet rundt .
I solvarmen er ikke åpne vinduer noe sjakktrekk og jeg stiller meg tvilende til at det blir vesentlig bedre med balansert ventilasjon uten ev kjøleregister. For radon etc er det bare å kjøre på med mer ventilasjon, gjerne med litt overtrykk heller enn undertrykk.
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 547     0
Ang kjøling, om man slår av varmegjennvinningen, vil man ikke da få "kald" uteluft utenifra og inn?
Det er jo det som er målet med åpne vinduer Smile
På dagtid har det ikke så mye å si for min del..
Signatur