118    6    0  

Bytte av tilluftsventiler på vegg, balansert ventilasjon

 12     0
Hei,

Jeg har den siste tiden lagt merke til at vi oppnår relativt dårlig luftssirkulasjon i vår leilighet, spesielt på hovedsoverom og sekundærsoverom. Den dårlige sirkulasjonen merkes mest på varme dager.
I den forbindelse vurderer jeg å skifte samtlige tilluftsventiler fra standard Flexit tallerkenventiler til Flexit OPTW-2. (Alle tilluftsventiler er montert på vegg)

Spørmålene mine er derfor;
- Kan dette gjøres uten at det blir problemer med den balanserte ventilasjonen?
- Og kan det gjøres uten ny innregulering av systemet?

Systemet er som følger:
Aggregat: Systemair VTR 200 montert i -15
Avtrekk på kjøkken/stue (på vegg) og bad (i tak)
Tilluft på hovedsoverom og sekundeærsoverom (på vegg over dør) og på stue (på vegg)
Leilighetens areal ca. 70 kvm

På forhånd, takk for innspill!

   #1
 284     0
Sikker på at anlegget er regulert tilstrekkelig? Du skal jo i utgangspunktet ikke få dårlig luftkvalitet med balansert ventilasjon så lenge det er riktig dimensjonert og innregulert.
  (trådstarter)
   #2
 12     0
Sikker på at anlegget er regulert tilstrekkelig? Du skal jo i utgangspunktet ikke få dårlig luftkvalitet med balansert ventilasjon så lenge det er riktig dimensjonert og innregulert.

Siden leiligheten er fortrinnsvis nyervervet, så nei.. Luftkvaliteten er forsåvidt grei også. Bakgrunnen for at jeg ønsker å bytte ventiler er at tallerkenventilene som står på vegg i dag sprer lufta "langs veggen" i stedet for å spre lufta inn i rommet.

Tallerkenventiler er vell også forbeholdt bruk i tak..?
   #3
 284     0
Nja, de bruker avtrekksventiler (tallerken) når du har tilluft i vegg istedenfor tak, da denne visstnok skal spre luften bedre ved veggmontering. Er det vanlig tilluftsventil eller avtrekksventil som er brukt?
  (trådstarter)
   #4
 12     0
Det er brukt tilluftsventiler av denne typen, som jeg tidligere kun har sett i tak: https://www.flexit.no/produkter/ventil_rist_og_kappe/ventil_for_mekanisk_ventilasjon/tilluftsventil_i_plast_rund/tilluftsventil_o125_hvit_plast_ean/

Har også lest at avtrekksventiler vil fungere ved montering på vegg. Grunnen til at jeg tenkte på Flexit OPTW var at jeg har sett disse montert på vegg i en del leiligheter tidligere.

Er avtrekksventiler et bedre valg enn OPTW som tilluftsventiler på vegg da tro?
   #5
 284     0
Jeg innbiller meg at det kan være ett bedre valg ja, men jeg er usikker. Tipper det kommer noen andre her snart med mer erfaring enn meg som kan svare deg bedre. Er ett par drevne brukere her innen ventilasjonsbransjen, blant annet Makitech.