9,881    10    1  

Bytte ut mekanisk avtrekk med balansert ventilasjon

 29     Hjemme     0
Heisann,

Har et lite spørsmål om ventilasjon.

Har en enebolig fra 2002 med Flexit mekanisk avtrekk fra kjøkken, bad og vaskerom.
Motoren står på et kaldt loft med krypehøyde.

Har vært i et par nye boliger med balansert ventilasjon og er misunnelig på inneluft-kvaliteten da jeg selv må sove med vinduet oppe året rundt for å ikke bli kvalt iløpet av natten Smile.

Noen som vet om det vil være mulig å bytte ut den gamle loftsmotoren med en nyere som også tilfører luft til et par ekstra rom i tilegg til å trekke ut luft fra eksisterende rom?

Siden motoren står på loftet så er det forholdsvis enkelt å komme seg ned i soverommene i andre etasje med luftrør der hvor jeg vil ha den nye til-luften men er usikker på om det lar seg gjøre å plassere en "balansert" ventilasjons-motor på loftet og evt ca-pris på dette.

Noen som har noen tips eller har gjort noe tilsvarende ?

På forhånd takk!



   #1
 6,701     Akershus     0
Så lenge du har plass til ny motor er det vel en grei sak å bytte.

Jeg sjekket priser på noe tilsvarende i mitt eget hus, men jeg har ingenting fra før av. Etasjen det var snakk om er på ca. 90 m2 med et behov for balansert ventilasjon i 5 rom. Enkel tilgang fra (kaldt)loft på samme måte som deg. Motoren (som ville blitt plassert på loftet) var en Flexit UNI3 så vidt jeg husker. Kunne også ha gått for lillebroren, UNI2, men prisforskjellen var så beskjeden at det ikke var noe særlig å spare.

Ferdig montert og kalibrert skulle dette komme på ca. 50 000 eksklusive mva., men det var en pris som ble gitt raskt og galt pr. telefon.
  (trådstarter)
   #2
 29     Hjemme     0
Mange takk for kjapt svar!

Godt å høre at dette er noe som kan la seg løse! :)

Har i dag kjøkkenventilator koblet til fra-luft systemet så der må jeg finne på noe lurt før jeg evt bytter ut loftsmotoren til en ny og balansert en.
   #3
 620     Hordaland     0
Hvis du skal ha tilluft på soverom og varmegjenvinning så må du antakelig ha vinduet åpent allikevel for å kompensere for den relativt varme luften som blir tilført. Med mindre du har et anlegg der gjenvinning kan skrus av om sommeren...
   #4
 1,818     Skogsvåg på Sotra     1

Hvis du skal ha tilluft på soverom og varmegjenvinning så må du antakelig ha vinduet åpent allikevel for å kompensere for den relativt varme luften som blir tilført. Med mindre du har et anlegg der gjenvinning kan skrus av om sommeren...

Er det noen anlegg hvor dette IKKE slåes av når tempen blir høy nok? Iallfall "alle" aggregater med rotorveksler har denne funksjonen.
Med mindre friskluftsinntaket til aggregatet står sånn plassert at den står i solsteiken hele dagen, får du en helt greit kjøle-effekt om sommeren. Bare det å få bevegelse i luften hjelper stort.
Selv mitt "gamle" Villavent fra 2004 slår av rotoren når utetemp er høy nok :-)

Til trådstarter: Så sant du har plass på loft, og kommer til himlingen til alle rom, er det ganske kjapt og enkelt å få satt inn fullverdig balansert ventilasjon. Med en vinglete finger i luften vil dette ligge på 50-80.000,- , men du kan tjene endel på å gjøre jobben selv. Mange her inne som kan hjelpe deg litt avgårde, og der finnes noen ganske fine generelle veiledninger på nett.

Og ja, forskjellen i luftkvalitet er _stor_ Smile
Signatur
   #5
 24,668     Akershus     0

Har vært i et par nye boliger med balansert ventilasjon og er misunnelig på inneluft-kvaliteten da jeg selv må sove med vinduet oppe året rundt for å ikke bli kvalt iløpet av natten Smile.


Vi mennesker er forskjellige, bodde på hotell men faste vinduer, ble "kvalt".

Ingenting er som når høstlufta kommer frisk inn gjennom vinduet på soverommet.
Signatur
   #6
 620     Hordaland     0
Når det gjelder frisk luft på soverommet så kan det jo hende at du også har et forbedringspotensiale i det eksisterende avtrekket. Har du tilluftsventil i vegg eller vindu på soverommet? Har du ventilasjonsåpning over/under soveromsdør og baderomsdør/vaskeromsdør? Slike avtrekksanlegg flytter jo lite luft hvis det ikke er tilstrekkelig med tilluftsåpning og luftpassasje gjennom dører...
   #7
 1,724     Trondheim     0
Hvis det er kun i 2. etg du skall ha ventiler, så er ikke dette spesielt dyrt , trur de prisene tidl angitt i tråden skyter en del høyt.
Jeg fikk installert villavent VR700(trur det var) i et 3 etg hus. Aggregatet kom på 21500,  rør, isolasjon, materiell,ventiler etc ca 25000 og arbeid (montering av rør på loftet, en del hulltagning i tak og rørtrekk ned til 1 etg og til kjeller ca 22000kr, totalt ble dette da 68500kr inkl moms.
Huset er på 300kvm og aggregatet er følgelig et av de største.
prisene 3-4 år siden strakk fra ca 15-21000 på aggregater.
Så hvis det kun er i 2.etg du skall ha tilluft/avtrekk så tipper jeg at du kommer unna med 45-50000inkl moms hvis du ikke gjør noe selv.

MVH
Sakke

   #8
 82     0
Om jeg forstår det riktig, er det tilstrekkelig avtrekk i boligen.
Behovet er frisk luft, samt ønske om varmegjenvinning.

Den enkle løsningen er desentrale ventilasjonsenheter med varmegjenvinning montert i husets yttervegger. Opererer parvis og gir opp til 90 % varmegjennvinning.

Har montert ett par fra Lunos i stua. Huset er på 130 m2 og vi opplever mye bedre inneluft i stue/kjøkken. Vurderer et par i soverommet også, så kan vi lukke vinduene. Siden vi liker å ha det kjøligere på soverommet, skal vi da kunne beholde soverommet som en "egen
temperatursone".
Signatur
HSt
   #9
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Lavenergisystemer : Lunos systemet ser eksremt dyrt ut, det ser jo ut som en betaler et helt ventilasjonsanlegg for 2-4 enheter ? Eller har jeg misforstått noe her ?
   #10
 82     0
Største besparelsen ved desentrale enheter ligger i montasjen. At en slipper kanalføringer og ubehag forbundet med slikt arbeid.
Et par bør ikke koste mer enn kr. 16 000 inkl. montasje. To par ca. 29 000.
Ett eller to par vil gi god ventilasjon (15 - 60 m3/h) i en middels stor bolig. 
Gevinsten ligger i godt inneklima, varmegjenvinning og minimale driftskostnader.
Signatur