53,564    62    21  

Dere som har ettermontert ventilasjon - er det noen som angrer?

GR
 794     Rogaland     0
Er fortsatt i prosjektering/bestemmelsesfasen for om jeg skal gå for å ettermontere balansert ventilasjon i vår bolig fra '83. For vår del er det igrunnen god luft i boligen, har ikke sjekket for radon, så det er et "løst" argument, men vi sliter med en trafikkert vei med mye støy nattestid forbi huset, som gjør det umulig å ha vinduet åpent i det ene soverommet. Og det er en nødvendighet på varme dager. Håper et ventilasjonsanlegg vil hjelpe på både luftkvaliteten på dette rommet, men også temperaturen på varme dager.

Alle som har ny bolig har ikke noe valg, men av dere som har installert ventilasjon i eldre boliger, er det noen som angrer? Positive opplevelser? Merkbare forandringer? Har det vært verdt pengene?

   #1
 1,818     Skogsvåg på Sotra     1
Får vel svare her og da :-)

Dette har jo vært jobben min for noen år siden, og selv om jeg hovedsakelig holdt på med større anlegg så hendte det vi ettermonterte i eneboliger, så noen tilbakemeldinger har jeg da hørt. Samt har jeg som tidligere nevnt hjulpet noen venner/naboer med å legge inn i eksisterende bolig, og dessuten har jeg satt inn i vårt eget hus for et par-tre år siden.
Konklusjon generelt: Jepp, gull verdt. Det blir "nytt hus". Komforten øker enormt. Deilig å slippe å lufte, slippe å få dritt og fluer inn i huset. Veldig mye mindre skitt i huset. Strømregning går noe opp. Fukt minimeres, matlukt etter steking forsvinner etter rundt 1 time, sovelukt på soverommet eksisterer knapt.
Signatur
   #2
 1,421     Bærum     0
Vi installerte balansert ventilasjon med gjenvinning i kåken vår fra -73 og angrer absolutt ikke! Resultatet ble mye bedre inneklima og mindre fukt i huset. Deilig med frisk filtrert luft. Vi sover med skalkede luker hele året og har super inneluft på soverommet om natten. Ikke gå på den greia at det kjøler huset om sommeren; du pumper som regel luft inn i huset som er varmere enn inneluften store deler av døgnet. Om kvelden rekker du ikke å få kjølt ned huset selv med ventilasjon. Det er i hvertfall vår erfaring.
Signatur
GR
  (trådstarter)
   #3
 794     Rogaland     1
Hmm, ok. Håpet at det skulle hjelpe på å stabilisere lufta inne på kvelden. Har som sagt et rom som ikke kan ha vinduene åpne pga. støy.
   #4
 19     2
Jeg har bodd i hus med balansert ventilasjon og det savnes veldig for å si det mildt. Der var de forøvrig en avtrekks-varmepumpe med kjølefunksjon, men den var ikke i nærheten av å ha kapasitet til å kjøle merkbart.

Skal du ha noen sjanse til å kjøle ned et hus i sommervarmen skal du ha et kraftig overdimensjonert aggregat og jeg vet ikke hvordan prisene på sånt er... Kanskje et alternativ å spe på med en vanlig luft-til-luft varmepumpe? Men jeg aner ikke om det er lurt å mikse noe sånt med balansert ventilasjon?
   #5
 399     Solkysten     1
Jeg har installert i huset mitt fra 1964 og angrer ikke et sekund. Beste investeringen jeg har gjort. Pga plassmangel måtte jeg montere mitt på loftet. Der blir det ganske varmt om sommeren, noe som også varmer opp luften i ventilasjonsrørene. Så hvis du har mulighet til å unngå loftsmontering er det en fordel.
Signatur
   #6
 1,818     Skogsvåg på Sotra     1

Hmm, ok. Håpet at det skulle hjelpe på å stabilisere lufta inne på kvelden. Har som sagt et rom som ikke kan ha vinduene åpne pga. støy.

Her hos oss synes jeg det hjelper betydelig på de varmeste dagene. Det blir bare helv.. varmt, ikke ulevelig, om du forstår. Litt bevegelse i luften, så svetten blir litt mindre intens. Men noe videre kjøleeffekt? Noen få grader kanskje, men litt sånn musepiss i havet. Det hjelper mer å åpne vinduene (men da kommer jo søtten meg hele fluefamilien inn  >Sad :o  ).
Signatur
GR
  (trådstarter)
   #7
 794     Rogaland     2
Tror ikke det er noe problem å kjøre luft-luft varmepumpe sammen med bal. vent. Den tilfører ikke noe ekstra luft. Vet mange som har det iallfall.

   #8
 19     1
Jeg vet den ikke tilfører luft, men tenkte mer på at ventilasjonsanlegget trekker den avkjølede/oppvarmede luften ut av huset og dermed ville jeg tro en mister en god del av effekten fra varmepumpen. Varme fra den vil jo til en viss grad bli gjenbrukt i varmeveksler så sikkert ikke så ille da, men kanskje slå av ventilasjonsanlegget når behovet for kjøling er størst?
   #10
 1,323     Østlandet     0
Jeg har innstallert balansert ventilasjon i mitt hus fra 1933, og angrer absolutt ikke.
MEN innetemperaturen på sommeren har gått (vesentlig) opp!
En stillegående varmepumpe er absolutt å anbefale for kjøling på soverommet.

Min bror har innstallert ventilasjon med innebygget varmepumpe og derav kjølemuligheter.
Og nei det gjør ikke hele huset like svalt som man ønsker, men det hjelper betraktelig. Men personlig synes jeg ikke det forsvarer prisen.