3,157    5    0  

Egenkomponert ventilasjonsanlegg?

 70     Sunndal Møre og Romsdal     0
Har sett litt på ventilasjon i et verkstedprosjekt. Bygget er omkring 200m2 med takhøyde på ca 4m. Det blir (mest sannsynlig) vannbåren varme i gulv. Hvordan bør jeg løse ventilasjonen i dette bygget? Jeg ser for meg luft-inn via en varmeveksler som veksler mot vann fra fliskjelen,  og inn i rommet. Luften ut burde også forvarmet luften inn igjen kanskje?

Jeg har jo eventuelt mye varme tilgjengelig, og fri tilgang på flis, men jeg vil jo ikke sløse bort all varmen vist det ikke er nødvendig.

Luften inn til rommet bør vel komme inn i rommet nede ved gulvet, så avsug i taket? Varmemessig er kanskje ikke dette optimalt, men jeg tenker på støv/gasser/eksos fra driften at dette bør bli sugd opp og bort fra gulvet?

   #1
 618     MALM     0
Lukket vannbasert vekslersytem dvs 2 stk radiatorer som sirkulerer glycol fra inntak og avtrekk
Effekten er meget begrenset men ingen forurensing smitte.
Sammens med en egen radiator knyttet til frisklufta fra flisfyr.

Alt dette må ha filter,frostvakt,automatikk,vifter osv osv
Dermed er beste og billigste løsning å kjøpe ferdig anlegg som fungerer.
Evt ett brukt ett.
Signatur
   #2
 3,412     Akershus     0

Luften ut burde også forvarmet luften inn igjen kanskje?


Det er en god løsning.  "Balansert ventilasjon" henspeiler på et ventilasjonssystem som er i balanse, altså sender like mye luft inn som det trekker ut, og som bruker utgående luft til å varme opp inngående luft.  Det er mulig å få noe over 80 % virkningsgrad.  Dette er "gratis" varme. 
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 70     Sunndal Møre og Romsdal     0
Jeg har ingen ting i mot å kjøpe et ferdig anlegg i den forstand, jeg finner bare ikke det jeg leter etter. Jeg ringe en "Ekspert", og han ville selge meg det perfekte anlegg mente han. Det var da et aktivt(tror jeg det heter) ventilasjonanlegg med en varmepumpesak som brukte utluften til å varme inn-luften. Dette var mye bedre og langt mer lønnsomt en et mekanisk anlegg. Selv om jeg virkelig prøvde å forklare, gang på gang, at jeg hadde vannbåren varme, varmet av gratis flis! Det viktigste i dette anlegget er å få ut forurenset luft, og få inn frisk luft utenfra. Men klart, stort rom med mye luftutskifting så ønsker jeg selvsagt å ikke sende all varmen direkte ut igjen.

Så et mekanisk ventilasjonsanlegg som bruker utluften til å forvarme innluften, så la denne passere gjennom en varmeveksler som er koblet til vannbårent varme, som jeg kan justere mengde vann gjennom til bruk på de kaldeste dagene? Hvor får jeg eventuelt kjøpt en slik varmeveksler?

Er det noen som har en formening om hvor stort ventilasjonsanlegg jeg må ha evetuelt? Og eventuelt type?

Takker for alle svar så langt!
   #4
 3,412     Akershus     0
Det høres ut som om det beste for deg er et aggregat for balansert ventilasjon.

Siden du har planlagt vannbåren varme allerede men likevel vil ha dette integrert med ventilasjonssystemet, betyr det da at du regner med at varmesystemet ikke vil greie jobben alene med rør i gulvene?  Nåja, det er jo ikke verre enn at du lar inn-luften som kommer fra aggregatet ditt også passere en vann-til-luft varmeveksler.  Siden aggregatet har luftpumpe er det fart på luftstrømmen allerede; det samme gjelder vannet, så her er det jo i prinsippet bare snakk om å legge til noen vannrør med kjøleribber, altså en radiator, hvor vannstrømmen fortrinnsvis er styrt med en termostat. 

Blir luften veldig skitten i verkstedet ditt?  Kanskje du trenger punktavsug som dekker de verste stedene?  Hvis du ikke har slike behov, eller spesielle behov til veldig rask utskifting av luft, eller veldig ren luft, eller fjerning av snuskete ting som farlige gasser eller oljedråper, kan du vel gå til et firma som selger boligventilasjon, for eksempel Flexit, og be dem eller en av deres samarbeidspartnere om å tegne opp et anlegg basert på et aggregat laget for et stort hus, kanskje 400 kvm.  Det er vel ett hakk større enn det jeg har hjemme, men fortsatt et standardprodukt.  Da får du effektiv, veltestet, lett installerbar, masseprodusert teknologi til en hyggelig pris.

Det høres egentlig ut som eksperten du var i kontakt med var på riktig spor :-)

En "proff" ventilasjonsleverandør for industrien vil også kunne lage noe for deg, og kanskje blir det bedre, men det blir også sikkert mye dyrere. 

Signatur
   #5
 1,323     Østlandet     0
Problemet her er at en vanlig roterende varmeveksler vil sende noe av den forurensede luften inn igjen. Og problemet vil bli større på sikt ettersom tettelistene i varmeveksleren blir slitt osv.
Luftlekkasjen er nok fhv liten så hvor mye det betyr i praksis vet ikke jeg, men problemet eksisterer ihvertfall.

For å være på den sikre siden ville jeg nok satset på en mindre effektiv varmeveksler som  ikke har denne lekkasjen og heller satt inn et vannbårent varmebatteri på innluften, sålenge TS har tilgang på gratis fyring.

Nå burde det ikke være vanskelig å finne fagfolk som kan dette heller da, det eksisterer da ganske så mange verksteder og industribygg i dette landet fra før.