1 893    74    7  

Erfaringer med å montere balansert ventilasjon selv?

 1 264     0
Siden store deler av huset nå er tilgjengelig for å trekke rør og diverse så lurer jeg samtidig på om det er like greit å få inn balansert ventilasjon.

Jeg lurer da på hvilke erfaringer dere andre har med å gjøre dette selv, og om dere fikk støtte fra Enova når dere monterte det selv.

Jeg har også noen spørsmål i forbindelse med selve anlegget og montering av dette

1) Kan aggregat monteres i kjeller med tilførsel og avkast i etasjen over? Om så, hvilken avstand bør en ha mellom tilførsel og avkast?
2) Vil en få god effekt av balansert ventilasjon i gamle hus som ikke er tett?
3) Enkelte steder slipper jeg ikke unna å måtte lage kasser til rørene mellom de ulike rommene. Jeg lurer da på hvor stor en slik kasse må bygges for å skjule rørene.
4) Er det ok å ha tilførsel og avtrekk på vegg fremfor i tak? Av praktiske årsaker så har jeg enklere tilkomst for å montere ventiler i veggene fremfor i taket.

KE
   #1
 3 035     Hordaland     0
Ja du kan montere selv og få enova støtte. Du registerer kvitteringene på nett når installasjonen er ferdig. I praksis er det ingen som kan kontrollere om det er ferdig så det holder at du har fått kvitteringene. Enova kan kreve beregning av installasjonen slik at det blir riktig balansert. Dette kan forhandler prosjektere.
1. Du kan montere det der du vil, avstand er ikke kjempeviktig men du separerer det som er naturlig. Tenk på viftestøy utenfor boligen samt om du ønsker å hente varm eller kald luft. Nordsiden av boligen er ett greit utgangspunkt.
2. Du vil få bedre inneklima, har du mange mekaniske ventiler blir ikke ventilasjonen balansert riktig, ikke superviktig men du kan godt forøke å begrense mekanisk ventilasjon.
3. Minste rørdimmensjon er 100mm, det finnes også overganger til flate rør hvis det ett kort strekk. Hovedrør bør være minst 160mm, gjerne 200mm avhengig av størrelsen på boligen.
4. Ja du kan ha ventilene i veggen om det er mest praktisk slik.

5. Vurdere om du ønsker luft gjennom dørspalte eller å montere både tilluft og avtrekk i samme rom/sone. Har du foreksempel ett soverom der du ønsker at det ikke skal være lytt ut mot gangen kan du bruke to ventiler og og tett dør.
6. Monter ventilene i enden av rommet, tenk på hvor luftstrømmen går og forsøk å dekk hele rommet.
  (trådstarter)
   #2
 1 264     0
Supert.

I dag er det kun kjøkkenventilator og en fuktstyrt vifte som er av avtrekk her i hus. Av friskluft så er det ventiler på vinduene, så det skader ikke å få oppgradert ventilasjonen her i hus.

Jeg har bare to muligheter for avkast og tilluft. Det ene er yttervegg mot hagen. Jeg må da ha en kombirist for inn/ut som blir plassert så langt ut mot nabo som mulig og gjerne så høyt som mulig på yttervegg.

Det andre alternativet vet jeg ikke om lar seg gjøre, men det er i så fall ut over taket. Vet ikke hvordan det stiller seg med lufting på kloakk, pipe og andre ting?

Dørspalte ønsker jeg ikke mot soverom, så da må det bli ventiler her mellom rommene. Mot bad/vaskerom/kjøkken så er det forsåvidt greit med spalte under dør.

Har sendt noen tegninger til Makitech, så får jeg se hva de anbefaler ut i fra tegningene jeg klarte å snekre sammen her.
   #3
 51     Bergen     0
Velger du å putte litt penger i dør, massiv med tetningslist samt skummer rundt karmen så har du tatt mye av lyden og kan likevel vurdere spalte under dør. Jeg ville hvertfall forhørt meg om dette med dørprodusenten før du bestemmer deg, så slipper du kanskje ventiler og eller tilluft og avtr. i samme rom.
Avkast går fint å plassere på tak, inntak derimot er ikke å anbefale.
Signatur
KE
   #4
 3 035     Hordaland     0
Dørspalte ønsker jeg ikke mot soverom, så da må det bli ventiler her mellom rommene. Mot bad/vaskerom/kjøkken så er det forsåvidt greit med spalte under dør.

Hva tenker du på med ventiler mellom rommene?
Det beste er å ha både tilluftventil og avtrekksventil på soverommet. Da kan du tette rommet ellers som du vil.
  (trådstarter)
   #5
 1 264     0
Dørspalte ønsker jeg ikke mot soverom, så da må det bli ventiler her mellom rommene. Mot bad/vaskerom/kjøkken så er det forsåvidt greit med spalte under dør.

Hva tenker du på med ventiler mellom rommene?
Det beste er å ha både tilluftventil og avtrekksventil på soverommet. Da kan du tette rommet ellers som du vil.


Tenkte på noe tilsvarende for å sikre gjennomstrøm av luft men dempe lyd.

http://www.lindab.com/no/pro/products/Pages/OLR.aspx?refpageid=4e8f435a-f665-4614-be04-6fc1ae9db072

Beste hadde nok gjerne vært tilluft og avtrekk på samme rom, men skal de vel gjerne være montert i hver sin ende av rommet. Tror dette blir vanskelig å få til uten å måtte lage absurd mye kasser under tak til rørene.

Slik det er nå kan jeg få inn avtrekk til kjøkken, bad og vaskerom uten store modifikasjoner. Samme gjelder tilluft i de fleste rom. Jeg får nok ikke optimal plassering, og skulle jeg hatt inn tilluft og avtrekk på soverom så må de på samme vegg for å unngå kasse under tak gjennom hele rommet.

Jeg vet ikke hvilke muligheter som er for å gjøre dette i gammelt hus. Er huset nytt blir jo alt slikt skjult, så om noen har noen innspill til hvordan en kan løse dette i gamle hus tar jeg gjerne i mot tips og bilder.

Hvordan er det med varmepumpe i kombinasjon med balansert ventilasjon? Vil det by på noe utfordringer med tanke på luften varmepumpen sender inn?
TSt
   #6
 7 543     0
En bør tenke på at varmen vil spre seg den veien sirkulasjonen går i huset så å sette varmepumpe nært avsug siden er ikke lurt. Bør stå slik at en varmen blir med mest mulig rundt i huset.

TS får begrenset virkning av sin balanserte ventilasjon hvis den ikke har tilførsel og avtrekk som normalt.   
  (trådstarter)
   #7
 1 264     0
Jeg får nok ikke et optimalt oppsett vil jeg tro, det krever for mye ombygging av boligen. Målet er å få bedre inneklima på soverom og stue, samt bedre avsug på våtrom og kjøkken

Men alternativene er jo romventilasjon i 5 soverom + stue, nytt avtrekk mot 2 bad, kjøkken og vaskerom. Romventilasjon blir vanskelig grunnet skråtak. Om jeg får til å montere balansert ventilasjon selv så er det ikke sikkert kostnadene er så veldig forskjellig mot å gå løs på rom for rom med individuel ventilasjon for hvert rom.

Varmepumpens utedel blir stående i hagen, innedel vil bli i stue og vil bli vinklet til å spre varmen til spisestue og tvstue. I tillegg så vil mye av varmen gå opp via åpen trapp til loftetasjen. Nærmeste avtrekk blir da på kjøkken som er vegg i vegg med spisestuen, adskilt med en skyvedør. Døren står her alltid åpen, bortsett fra under matlaging.

TSt
   #8
 7 543     0
Når en får avsug på kjøkken og ikke noe oppe vil varme slutte å gå opp men isteden følge veien inn på kjøkkenet og inn i avsuget der.
   #9
 2 846     Vestlandet     0
Eg har kjøpt, men ikkje montert, ventilasjonsanlegg. For å slippa doble røyr på soverom, samt unngå opning under dør, har eg kjøpt kanal med lyddempar som kan leggjast i vegg eller himling.
Signatur
TSt
   #10
 7 543     0
Alle steder må en både ha tilførsel og avtrekk på noe vis hvis det skal virke. Det er derfor det kalles balansert. Avtrekk kan være via dørspalte og felles avtrekk på bad / kjøkken.

Før dette hadde en evt bare mekansik avtrekk da suges luften inn gjennom ventiler ellers i huset.