936    9    0  

Erstatte villavent avtrekk?

 9     0
Hei,
jeg har nettopp kjøpt en liten del (68 kvm) av en tomannsbolig fra 2006. Den har en villavent vifte bygd inn i kjøkkenskap samt passiv hette og avtrekk fra bad i etasjen under. Avluft over tak, huset har tilluftsventil i hvert rom. Vifta bråker og går konstant og det siste merkes på temperaturen når det er kaldt ute. 

Bor alene og produserer lite fuktighet. Skulle gjerne hatt varmegjenvinning, men det finnes hverken loft eller kjeller og jeg tror at jeg heller bruker penger på en varmepumpe.

Vurderer nå å erstatte Villavent avtrekk fra bad med en fuktstyrt vifte i yttervegg. Tanken var først å bruke resten som kjøkken vifte, men har nå forstått det slik at det ikke er en god ide å slå av Villaventen når det ikke er bruk for den. Alternativet er da en vanlig kjøkkenvifte. 
Er takknemlig for råd, tips, innspill.
Siste redigering: Tuesday, February 1, 2022 10:26:54 PM av berndsp

   #1
 1,818     Skogsvåg på Sotra     0
På en boenhet fra 2006 er det krav om kontinuerlig ventilasjon, og det bør du absolutt ikke slå av.
Støy lar seg ordne, men man må finne ut nøyaktig hva som lager støyen.
Når du skriver tilluftsventil, mener du da luftespalte i feks vinduer, evt passiv luke i veggen?
Uansett bør du ha "noe" som gir deg kontinuerlig luftbytte. Mest for egen del, men og for husets del.
Et ventilasjonsanlegg gjør normalt bare 1 jobb, bytte luft så du har noenlunde frisk luft med passlig mengde co2 i.
En varmepumpe gjør og normalt bare 1 jobb, nemlig varme eller kjøling, og ingen luftbytte.
Vanskelig å si noe konkret i ditt tilfelle, men generelt ville jeg ha prøvd å beholde det du har, evt støyisolere, evt bytte til enhet som er mer stillegående, evt enb som kan justeres trinnløst så du kan justere ned effekten ut i fra reelt behov.
En Co2-måler sammen med fuktmåler gir en grei indikasjon på luftkvaliteten.
Grovt sett er det ideelt med en co2-nivå under 1000ppm over lengre tid. Ingen problem med høyere verdier i kortere tid, men 1000 er en enkel tommelfingerregel.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 9     0
Takk!
Det er både passiv luke i veggene i hvert rom samt små ventiler ved vinduene. Naboen har et lignende hus (fra 2006) der de har satset på naturlig ventilasjon med bare en viftepå badet. Der er det like mange luker i veggen.

Jeg overvåker fuktighet i huset, men ikke CO2 ennå.

Det er viftemotoren som brummer i skapet samt konstant luftsus fra kjøkkenhette (åpen kjøkkenløsning til stue) Trinnløs regulering høres ut som en god ide. Har lite lyst til å kjøpe ny vifte fra villavent, prisene tatt i betraktning.

Opplever det som sløsing å lufte ut huset på samme måte som en familie med ungdommer og langdusjing 😉

Men jeg lurer på om det systemet jeg har nå med utluft over tak
forutsetter en viss minste mengde av utluft for å fungere, dvs ikke kondenserer på vei ut. Og om det kan unngås ved ventilering rett ut av veggen. Noen som vet?
   #3
 1,818     Skogsvåg på Sotra     0
Ift lufting over tak så er det jo enkelt å fikse med at du enten blokkerer kanalen med feks litt mineralull inn i en brødpose, som du dytter litt oppi kanalen så ikke luft kommer gjennom røret samtidig som røret blir litt isolert i den nedre delen. Dette kan ikke gi kondensskader, så sant det kun er snakk om dette ene røret, og ingen påstikk på røret.
Signatur
   #4
 25,175     Akershus     0
Erfaring fra enebolig, én person sentralavtrekk som ditt med vifte på loftet. Avtrekk går stort sett hele året på laveste hastighet. Slås av i de kaldeste periodene. Har ikke observert noe negativt på 30 år. Strømforbruk 18.000kWh/åt.

Hytte, vifte på bad som går på minimum hele tiden ved besøk, forsert ved mange som dusjer. Vindusspalter. Har stort sett soveromsvinduene på gløtt ved opphold for å øke luftutvekslingen

Jeg ville vurdert å sette en vifte på badet med konstant lavt avtrekk og ev forsert ved dusj og klestørk. Ellers brukt kjøkkenhetta bare ved behov.
Signatur
   #5
 1,473     Oslo     0
Det ville vært ok å få vite typebetegnelsen på TSs Villavent. Noen bilder hadde også vært nyttige.
Jeg leser at motoren er montert i kjøkkenskap. Ingen god løsning, men jeg ville prøvd med rensespray på motorlagrene + generell rengjøring av motorvifte. Man må også rense/vaske (eventuelt bytte) filtrene i
kjøkkenavsuget.
Siste redigering: Friday, February 4, 2022 1:19:18 PM av bergho
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 9     0
Det er visst en VV 450/S
Her med særlig servicevennlig feste, tilgjengelig etter demontering av hette og deler av skapet 🙄
Og midlertidig styring via tidsur
Erstatte villavent avtrekk? - IMG_20220206_105443.jpg - berndsp
   #7
 1,473     Oslo     0
Flott bilde!

Jeg har klipt ut følgende:

"Systemair VV-450/S EC Lofts- / skapvifte
- Kompakt avtrekksvifte – enkel og fleksibel montasje.
- Energieffektiv EC-motor.
- 100% kapasitetsregulering vha. 0 – 10 volt signal fra Villavent kjøkkenhette eller separat regulator.
- Isolert utførelse.
- Enkel tilgang for service og rengjøring.
VV-450 EC er produsert i galvanisert stålplate. Avtrekksviften er isolert, og leveres med braketter for oppheng på vegg, samt skumplastdempere for gulvmontasje. Små ytre mål gir enkel og fleksibel montasje.
Viften er utstyrt med kabel og skjøtekontakter for sikker og rask tilkobling. Regulering fra Villavent kjøkkenhette, alternativt fra separat reguleringsbryter (MTV-1/010 eller MTP 20).
Service og rengjøring foretas enkelt ved at motoren med vifte er montert på inspeksjonsluken".

Kan dette være montert av fagfolk?
Mye fornuftig i kommentarene ovenfor!
Ja, jeg synes også (som TS) at det er sløsing med energi og ha en Villavent stående å surre hele året. Derfor er det jo en av/på-knapp på de Villavent-avsugene som jeg har jobbet med. Jeg har sett hvordan varmluft fra takventilen smelter en god del snø - selv når det er svært kaldt ute.
Jeg gjetter på at det er en av/på-knapp på din kjøkkenhette og så må man jo finne ut hvorfor viftehastigheten ikke lar seg regulere.

Jeg ville åpnet opp "boksen" for å komme til motor og vifte, for å rense og spraye. Men av bildet ser jeg ikke hvordan man gjør dette..

Jeg kommer kanskje tilbake med mer ...     .
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 9     0
Flott, tusen takk 😊
Også for alle andre innspill så langt!
Det er ingen av/på knapp på denne, derav tidsur som første skritt. Hetta har 3 hastighetstrinn og en motorstyrt strupeskive med ca 10 cm2 tverrsnitt.
Men allerede på "tomgang" fyker nok av oppvarmingspenger ut til kråkene.

Jeg får nok åpnet den og det er sikkert ikke gjort på 16 år. Den ble satt inn når huset ble bygget, men om det var fagfolk?? (På deres frukter skal dere kjenne dem.)

Men jeg teller fremdeles på knappene om ikke det er enklere å kaste hele dritten, sette inn en fuktstyrt vifte på badet rett ut veggen og en vanlig kjøkkenhette med innbygget vifte her.
   #9
 1,473     Oslo     0
Det som overrasker meg er at 20-25 år etter at Villavent leverte kjøkkenavsug med "Hovedbryter", så har de sløyfet denne bryteren?
Men det har de nok:

Strupe et enkelt ventilasjonsanlegg? - ByggeBolig

En til her: Bytte motor til Villavent. Gjøre selv? - ByggeBolig
Siste redigering: Sunday, February 6, 2022 6:01:17 PM av bergho
Signatur