283    6    0  

Ettermontere balansert ventilasjon i enebolig

OM1
 5     0
Jeg skal ettermontere balansert ventilasjon i boligen min. Da den er under totalrenovering ser jeg for meg å instalere det i hovedetasjen først, for så å forgreine det ned til underetasje når jeg pusser den opp om et par år. 

I forhold til aggregat planlegger jeg å gå for et Systemair Save VTR 300, som jeg vil plassere på kaldloft (over vaskerom). Da kan jeg ha alle kanaler til hovedetasjen der, og dermed slippe å kasse inn noe. 

Planen er å bruke Ø 125 rør til hele anlegget, med fratrekk på kjøkken, vaskerom, bad og WC (merket med rødt i tegning), og tilluft  til stue, tv-stue, og begge soverom (merket med blå sirkler). 


Det jeg lurer på her, er et par spm:
 Er det noen anbefalt plassering av ventilasjonspunktene i rommet? Bør de være midt i, eller kan jeg plassere de mer diskre tettere til vegg? 

 Bør jeg legge opp kanal med enten  til eller fra-luft i gangen/hallen? 

Håper noen som har vært borti dette her kan gi meg et par raske svar :) 
Ettermontere balansert ventilasjon i enebolig - Hovedetasje.PNG - OM1

   #1
 450     Søgne     0
Hei
Ser ikke ut til at det aggregatet er beregnet å stå i kald sone..
Du bør bruke 160mm ut fra aggregat og splitte til mindre på diverse ut/inn-tak..
Tenk på at luftstrømmen går fra tilluftventiler til avtrekksventiler. Derfor trenger du ikke i gangen, da luften vil passere der til bad og wc.. Pumnktene kan settes lenger ut mot veggene og styre luftstrømmen som det passer, slik at mest mulig av rommet får utskifting av luft.
Bør bruke fleksible lydfeller på 160mm ut og inn fra aggregat, samt 125mm til hvert punkt i taket.
Egen slange på 125mm kan trekkes fra ventilator over komfyr til et eget bypass på aggregatet..
Signatur
OM1
  (trådstarter)
   #2
 5     0
Takk for svar! Er det behov for å ta mye hensyn til peisen mtp plassering? Og er det slik at jeg bør ta hensyn til hvor spisebord står ift hvor ventilene er med tanke på trekk?

Er vinduer i hele fronten av huset, så vil egentlig ha det i stuen så tett mot veggen mot vaskerom som mulig, men må nok se litt på hvor luftstrømmen går, slik at det blir utskiftning av luft i hjørnet mellom stue og kjøkken også..
   #3
 450     Søgne     0
Er en stor fordel om peisen får luft utenfra, for at den ikke skal få for lite luft.. Balansert ventilasjon har samme luftmengde inn som ut normalt. En peis/ovn lager undertrykk om de suger luft inne, og det kan bli dårlig trekk.
Eventuelt har noen aggregater egen funksjon som normalt styres av kjøkkenviften.. Da reduserer den avtrekkshastigheten mens kjøkkenviften går.. Mulig det og kan manuelt styres når peisen brukes..

Tilluftsventil blåser luften langs taket og litt nedover. Men ofte er det en sektor på ca 140 grader som er åpen, og derfor kan styres hvor du vil blåse luften. Jeg justerte den åpningen mot ytterste hjørne..

Husk og å ha lufting under alle dører hvor luften skal gå.. Det kan ofte gjøres ved å kappe av nederste del av dørbladet eller unngå svilla på karmen, eventuelt flat svill med et par cm åpning..

Ventilasjonsanlegget er og med på å spre varmen fra peis eller varmepumpe..
Signatur
OM1
  (trådstarter)
   #4
 5     0
Skjønner. Takk for gode svar!

Den eneste ventilplasseringen jeg føler meg noe spesielt usikker på, er den i stuen.. de andre rommene er såpass små, at plassering i midten av rommet bør være tilstrekkelig.

På kjøkkenøyen er det ventilator med trekk ut av huset gjennom sokkel på kjøkkenet, så der ser jeg for meg avtrekksviften over øyen.


Bør jeg ha både inn og ut fra aggregatet? Og om jeg skjønner deg riktig, bør "hovedledningene" fra aggregat være 160, mens ventilene forgrenes til 125?
   #5
 450     Søgne     0
Hei

Har selv stue på ca 50 m2. Da har jeg to tilluftventiler for å få god effekt på hele stuen.
Husk at det som trekkes ut over plate-topp, ofte kan inneholde en del fett.. Noe som fester seg inne i kanalene, og derfor ikke skal ledes gjennom varmegjenvinneren på aggregatet, og derfor i eget løp som er bypass.

Tilluft og avtrekk kobles med 160mm til aggregat ja. Via lydfelle. Deretter ut til t-stykker/avgreininger, hvor man reduserer til 125mm ut til hvert punkt med lydfelle der og. Fleksible lydfeller er det greieste.
Signatur