2,226    8    3  

Flexit bryter, noen som kan hjelpe meg å tyde?

 251     Oslo     1
Se vedlagte bilde, bryter øverst, klarer ikke å finne info om denne på nett. Hører til Flexit VG 700, snaut 20 år gammelt anlegg.

Er det slik å forstå at posisjon 1 her vil være vifte uten forvarme, mens posisjon 2 også skrur på forvarme? Posisjon 3 tror jeg henger sammen med et par andre brytere jeg har, der dette også kan tidsstyres uten at jeg helt har forstått hvordan ennå.
Flexit bryter, noen som kan hjelpe meg å tyde? - image.jpg - magnaral

   #1
 2,435     Hordaland     0
Var ikke så lett å finne brukermanual til dette gamle panelet i Flexit sine arkiver.

Min tolkning:
Posisjon 1 på trinnbryter er nok ventilasjon uten oppvarming.
Posisjon 2 er jeg mer usikker på. Symbolet er mest brukt for filter. Det virker dog lite logisk at posisjon 1 er uten filtrering, mens posisjon 2 er filtrert friskluft uten oppvarming. Det kan hende posisjon 2 aktiverer varmeveksler. I så tilfelle burde det vært et annet symbol, men tar man i betraktning at dette er et gammelt anlegg, så er det mulig.
Posisjon 3 har symbol for elektrisk etteroppvarming. Det som er forvirrende her, er at du også har en egen bryter på bunn som også er for elektrisk etteroppvarming.

Tidsuret i midten er for å stille inn eventuell nattsenking av anlegget, samt tidsperioder på dagtid hvor man ønsker redusert hastighet. Uten Flexit sin brukermanual kan det være vanskelig å finne ut hva dette uret faktisk gjør. Slike tidsur kan ha 2 kanaler, hvor det da er vanskelig å si hva de ulike kanalene gjør. Likeens dersom uret har kun 1 kanal, så kan det være vanskelig å si hva denne styrer. Det kan være nattsenking av ettervarmebatteriet, det kan være reduksjon av viftehastighet, eller en kombinasjon av disse. Dersom uret har flere kanaler kan det være at kanal 1 styrer viftehastighet, mens kanal 2 styrer ettervarmebatteri, eller motsatt, eller noe helt annet.

Den nederste bryteren til venstre er nok for å aktivere/deaktivere tidsuret. Nederste bryter til høyre er ettervarmebatteri igjen, men hvilken hensikt denne har er igjen vanskelig å si. Det kan være denne ekstra bryteren for ettervarmebatteriet har en sammenheng med tidsuret.

Dersom du tar kontakt med Flexit så vil du nok kunne få tilsendt en brukermanual for anlegget. Smile
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 251     Oslo     0
Takk for bra og utførlig svar.

Har funnet bruksanvisningen på nettet, men denne bryteren (eller tidsstyringen) nevnes ikke der.

Det er nok en god ide å skrive til Flexit Norge og spørre dem om hjelp.
   #3
 173     Oppland     1
Jeg tror ikke symbolene har noe med stillingen til bryteren å gjøre. Det ser ut som det er en lampe ved siden av de forskjellige symbolene?

Lys under viftesymbolet lyser ved drift (?)
Lys ved siden av filtersymbolet lyser ved tett filter(?)
Lys ved under "+" symbolet lyser når tilleggsvarme er innkoblet (?)
   #4
 2,435     Hordaland     1
Meget mulig Nils1 er inne på noe her.

1-2-3 bryter kan være reguleringsbryter for viftehastighet
Bryter nede til høyre er for å slå av/på varmeelement
Bryter nede til venstre er for å slå av/på tidsstyring
Lysdioder er for å indikere statuser slik Nils1 har stilt opp:
- Lys ved viftesymbol viser at vifter er i normal drift
- Lys på bunn ved filtersymbol blir aktivert ved tett filter
- Lys ved + tegn indikerer at varmeelement er innkoblet
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 251     Oslo     0
Høres plausibelt ut, takk igjen! Ser at lyset ved + tegnet skrur seg på når jeg skrur på den bryteren ja, uavhengig av bryterposisjon. Er imidlertid ikke noe lys ved viftesymbolet, men jeg hører jo at vifta går likevel.

Tror dere det er energiøkonomisk smart å ha varmeelementet tilkoblet kontra å varme opp med varmekabler i huset (som er alternativoppvarming)? Det gjør vel at luften inn i huset holder en høyere temperatur enn hva det ellers ville gjort?
   #6
 2,435     Hordaland     0
I vifteaggregatet kan du stille inn hvilken temperatur luften inn i huset skal ha. Man stiller inn temperaturen til eksempelvis 18 - 19*C for å unngå at ventilasjonsanlegget skal blåse inn kald luft, som vil kjøle ned huset på de kaldeste dagene. Ved å blåse inn kald luft, vil du ha behov for å varme opp med alternative oppvarmingskilder.

Ventilasjonsanlegg benyttes sjeldent som primæroppvarming, og man stiller derfor inn ventilasjonsanlegget til å ha en grunntemperatur i huset. Ved hjelp av tidsuret kan du nok stille inn nattsenking, slik at varmeelementet er utkoblet på nattestid.

Komfortoppvarming i hvert enkelt rom gjøres ved hjelp av alternative oppvarmingskilder, som for eksempel varmekabler.

Jeg vil anbefale deg at varmeelementet i ventilasjonsanlegget er innstilt på 18 - 19*C, for å unngå at du blåser kald luft inn i huset.
Signatur
   #7
 173     Oppland     0
Du trenger nok ikke varmeelement enda i allefall, men det kan være greit å bruke når det blir veldig kaldt.

Det er en fordel om tilluften inn i huset er et par grader kaldere enn temperaturen i rommet.

  (trådstarter)
   #8
 251     Oslo     0
Vil vel tro at den er atskillig kaldere nå enn romtemperatur (uten at jeg har målt nøyaktig). Ute er det ca 0 grader og tror 60-70% av energien i utluften gjenvinnes med varmeveksleren (vinterkassett) vi har satt i.

Lot sommerkassetten stå i altfor lenge i år, men kan heller ikke se at det å sette i vinterkassett har påvirket strømforbruket (eller innetemperatur) noe særlig.

Brukerveiledning finnes her: http://www.flexit.no/Documents/Produkter/Aggregater/Tidligere%20modeller/Bolig/BV_06_94210N.pdf?epslanguage=no