5,625    12    13  

Flexit ventilasjon (VG400) slår ut jordfeilbryter

 26     1
Hei,

Kjøpte oss nytt hus (fra 1988) i mai 2014 og har siden i fjor sommer pusset opp hovedetasjen. Under oppussingen har ventilatoren på loftet vært slått av. Den er av typen Flexit VG 400 (ifølge papirer fra tidligere eier ble den kjøpt i 2001).

Når jeg nå (etter at oppussingen var ferdig) skulle putte i kontakten til dette aggregatet igjen så slår jordfeilbryteren seg ut - momentant.

Uten at jeg har noen elektrikererfaring (bortsett fra litt nysgjerrig og elektrofag grunnkurs) så måtte jeg åpne ventilatoraggregatet og oppdaget at det var kommet litt fukt inni der. Det vil si at i "taket" inni aggregatet så var det vanndråper, så også ned langs "veggene" og på "gulvet". Det er jo i utgangspunktet ikke bra Smile Regner med at denne fukten er kondens fra badet da vi har brukt dusjen der i en liten periode når ventilatoren ikke har hatt strøm. 
Det "huset" på toppen av aggregatet hvor strømmen kommer inn, hvor jeg også ser en rekkeklemme og litt annet "snacks" var helt tørr.

Jeg har prøvd følgende:
- Tatt ut den "føleren" som er stappet inn i veksleren, og tørket denne
- Tatt ut veksleren, og tørket denne på et tørt bad
- Koblet fra og tatt ut begge motorene (inn og ut) og tørket disse
- Byttet alle filtre (det ene filteret, det som ligger oppå veksleren, var gjennombløtt)
- Åpnet "huset" hvor strømmen kommer inn, og med min begrensede kunnskap så ser alt "greit" ut.
- Alle steder hvor det går kabler ser ut til å alltid ha vært tørr. De fleste kabler er inni slike "plast-koblingsbokser" og har har ikke noe fukt kommet inn. Hvertfall ikke synlig.
- Det eneste unntaket for punktet over er den ene "brann-føleren".. dette lille "metall-huset" har jeg åpnet og tørket innvendig.

Disse tingene hjalp ikke, jordfeilbryteren slår seg fortsatt ut.
Nå har det stått slik noen dager, og jeg har også prøvd følgende:
- Koblet fra én og én motor for å se om det var noen reaksjon. Samme skjer, jordefeilbryteren slår ut
- Prøvd en annen stikkontakt i huset. Det samme skjer.

Nå føler jeg at jeg har prøvd såpass mye, og jeg kan/tør/bør ikke prøve mer på den elektriske siden, så det neste blir nok å kontakte en fagmann eller -dame.

Eneste grunnen til at jeg skriver her er for å finne ut om det er noen som har hatt lignende problem, og at det kanskje rett og slett er noe jeg har oversett. Kanskje en vanlig feil? Jeg har ikke gjort noen andre endringer i huset som skulle tilsi at jordfeilbryteren skal slå seg ut.


-Thomas

   #1
 2,435     Hordaland     1
Mest sannsynlig er det kommet fuktighet i motorviklingene. Gjør en test med å koble fra motorene, hvor du så forsøker å koble til strømmen til aggregatet mens motorene er frakoblet. Visst det går bra, uten at jordfeilbryter løser ut, så har du funnet feilkilden.

Visst du har en god gammeldags oljefylt radiatorovn på hjul så kan du bruke denne til å forsøke å tørke ut fuktigheten i motorene. Mange slike radiatorovner har flere effekttrinn i tillegg til en termostatregulering. Visst ovnen er rundt 1200 - 1500W stiller du den inn på effekttrinn 1 og termostat på rundt 4 kanskje. Prøv deg litt frem, og følg med på temperaturen. Du vil at radiatorovnen skal være godt varm, men ikke varmere enn at du klarer å holde på radiatorribbene over lengre tid, altså maks 40 - 50 grader.

Legg motorene på toppen av ribbene direkte på ovnen, og la de ligge der over natten. Viktig at du legger motorene på en slik måte at ledninger og andre deler i plast ikke ligger mellom ovn og motor, det kan skade ledninger og plast pga varmen. Også viktig at du legger motorene på en slik måte at kondensen kan fordampe ut oppover.

Visst du har tilgang til en megger kan du sjekke hvor stort overslag det er til jord i motorene. Er det overslag til jord er det nok fuktighet som er årsaken.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 26     0
Tusen takk for bra tips!
Har vært innom tanken om å ta ut begge motorene samtidig, men har vært litt redd for at "anlegget" ikke får nok last og at noe galt kan skje da... men kanskje det verste som skjer er at sikringen går.

Skal prøve dette! Selv om ikke det er synlig fukt på motorene så kan den være skjult i viklingene ja...
   #3
 2,435     Hordaland     1
Det går helt fint å sette spenning på aggregatet selv om motorene ikke er tilkoblet. Det eneste du må passe på er at spenningen ikke er tilkoblet over lengre tid. Det som kan skje er at varmeelementet kan bli aktivert, hvor det kan medføre overoppheting dersom det ikke er luftgjennomstrømning i elementet.

Visst problemet ikke skyldes fuktighet i motorene, så kan det være varmeelementet som lager problemet. Etter du har forsøkt å sette spenning på aggregatet uten motorer, kan du eventuelt koble fra varmeelementet for å se om det hjelper.

Visst dette er et gammelt aggregat, så kan aggregatet inneholde en reguleringstrafo som benyttes til å regulere hastigheten til motorene. Får du fortsatt problemer med at jordfeilbryter løser ut selv om motor og varmeelementer er frakoblet, så kan det være fuktighet i viklingene i en reguleringstrafo. Trafoen kan tørkes ut på samme måte som motorene, dersom du klarer å finne trafoen og holde styr på alle ledningene som er tilkoblet.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 26     0
Da har jeg prøvd følgende:

- Koblet fra begge motorene - samme feil.
- Koblet fra begge varmeelementene, ved å ta ut 2x 4stk "plugger" inni der hvor branntermostaten ligger.

Dette gjorde susen!! Eller, jordfeilbryteren slo hvertfall ikke ut Smile

Så var det å finne ut hva som er løsningen fra nå.. kanskje det er branntermostaten som er defekt...
   #5
 2,435     Hordaland     1
Mest sannsynlig overslag til jord i varmeelementet. Visst du har en byggtørker eller god varmevifte kan du forsøke å tørke ut varmeelementet selv om det står plassert i aggregatet. Har du en varmepistol så kan du bruke den til å hjelpe på, ta deg en halvtime på loftet og varm opp elementet til rundt 100 grader, samtidig som du bruker en byggtørker eller varmevifte for å tørke ut aggregatet innvendig. La byggtørker / varmevifte stå på over natten for å få bort all kondens og fuktighet.

I noen aggregater er det mulig å ta ut elementene på en relativt enkel måte. Får du ut elementene kan du legge de på en radiatorovn for å tørke ut kondens. Elementene tåler langt mer enn en motor, så skru opp radiatorovnen til maks styrke. La elementene ligge på radiatorovnen over natten.
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 26     1
Tusen takk for kjempebra hjelp!!

Etter en litt nærmere sjekk så har jeg funnet ut følgende:

- Koblet på de 4 "pluggene" i nedre del (ettervarme). Jordfeilbryter slo ikke ut.
- Koblet på de 4 "pluggene" i øvre del (forvarme). Jordfeilbryer slo ut!

Det vil si at feilen er isolert til forvarme-delen.

Jeg var kanskje litt rask som skrev "varmeelementene" i forrige post. Jeg tok ikke ut selve varmeelementet, men jeg tok bare ut pluggene til branntermostaten og overopphetingstermostaten. Dvs det som er referert til som BT og OT på "Systemskisse" her: http://www.flexit.no/Documents/Produkter/Aggregater/Tidligere%20modeller/Bolig/DI_06_94054N_2000.pdf?epslanguage=no. Evt nr 8 på "Oversiktstegning". De er ikke direkte koblet til varmeelementet, men er plassert rett over. Har form som en bitteliten sylinder.
Har dette direkte sammenheng med elementene? Vil det fortsatt ha noe for seg å tørke varmeelementene? Eller skal jeg heller gå for å prøve å få bestilt nye slike termostater?
   #7
 2,435     Hordaland     1
Det kan naturligvis være fuktighet i termostatene, men som regel er termostatene bygget opp at plast innvendig, slik at det skal en god del til før man får overslag til jord i en slik termostat.

Når du kobler fra termostatene lager du brudd i kretsen til varmeelementene, slik at feilen kan fortsatt være i varmeelementet.

OT og BT har mye den samme funksjonen. OT er overtemperaturtermostat, og vil kun koble ut varmeelementet ved overtemperatur. BT er branntermostat, og vil på de fleste aggregater stoppe hele anlegget. OT er ofte auto-reset, mens BT er manuell reset eller konstruert slik at den må byttes dersom den løser ut.

Dersom du kommer til tilkoblingsledningene på selve varmeelementet kan du koble fra disse, og forsøke å sette spenning på anlegget med kun varmeelementet frakoblet.

Hvor mange ledninger er det tilkoblet på OT, og hvor mange ledninger er det tilkoblet på BT? Visst det kun er 2 ledninger på OT, så kan du trygt kortslutte disse for å kontrollere om OT-termostaten er OK. Finn en måte til å koble kabelskoene sammen, på en noe lunde forsvarlig måte. Bruk for eksempel en kraftig klesklype. Du kan ikke drifte anlegget med en slik provosorisk løsning, men du kan sette spenning på anlegget for å se om jordfeilbryter løser ut. Det samme gjelder BT-termostaten.

Dersom det er mulig å sette spenning på anlegget når ledningene på OT er kortsluttet, eller når BT er kortsluttet (prøv én og én), så er det overslag til jord i termostatene. Dersom jordfeilbryter løser ut når du kortslutter ledningene (OT og BT frakoblet), så er det feil på varmeelementet.

Visst du har mer enn 2 ledninger på OT og BT så må du vite hvilke av ledningene som skal kortsluttes. OT og BT slipper normalt strøm gjennom, og bryter kretsen dersom det oppstår for høy temperatur.
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 26     0
Da har jeg kortsluttet OT og BT (brukte spiker) og jordfeilbryteren slo ut på begge.

Etter litt om og men kom jeg til varmeelementet og koblet fra kabelskoene. Fikk da strøm på anlegget. Det vil vel si at det er varmeelementet som til syvende og sist er synderen.

Prøvde så å bare ta av "strømpene" rundt kabelskoene, i tilfelle det var strømpene som var fuktige. Men det var ikke tilfellet.

Så jeg har nå tatt ut varmeelementet og skal følge ditt råd å varme det på en ovn over natten.

For meg virker det til å være tørt, men det er kanskje kommet fukt/kondens inni (og dermed ikke synlig)? Kan det være en mulighet for at varmelementet rett og slett er ødelagt? Eller ville kanskje ikke jordfeilbryteren slått ut hvis det var tilfellet? (Litt for nysgjerrighet og litt for å forberede meg i tilfelle tørkingen ikke fungerer)
   #9
 2,435     Hordaland     2
Det er nok varmeelementet som er defekt ja. Varmeelementer og motorer har i utgangspunktet lav overgangsmotstand til jord. Når slike komponenter blir utsatt for fuktighet så blir overgangsmotstanden betraktelig lavere ganske raskt, som gjør at man får små jordfeilstrømmer rimelig lett. Av den grunn løser jordfeilbryter ut.

Det er ikke helt utenkelig at det kan ha trukket inn noe fuktighet i elementet. Spørsmålet blir da hvor lenge dette har pågått, og om elementet har fått en skade, eller om det kun er fuktigheten i seg selv som medfører en liten jordfeil.

Visst du får tørket ut elementet så kan det være du klarer å få i drift anlegget igjen. Når elementet kommer i drift vil både luftgjennomstrømning og varme fra elementet holde elementet tørt for fuktighet. Det kan være nok til at du kan drifte anlegget i lang tid uten problemer. Dersom du stopper anlegget igjen over en periode kan det hende elementet trekker til seg fuktighet, visst det har noen svakheter. Det kan og være at elementet er ødelagt, visst det har begynt å ruste eller eire innvendig, som medfører en konstant overgang til jord i elementet.

Det er ikke farlig eller utrygt å drifte aggregatet med elementet om du får det i drift igjen. Du vet at alle sikkerhetsfunksjoner fungerer slik de skal, om det skulle trekke inn fuktighet i elementet igjen.

Jeg vil tro det er mulig å bestille nytt element fra Flexit om du ikke skulle få det i drift igjen. Smile
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 26     3
Mottok nytt varmeelement fra Flexit i går og monterte det i dag. Nå går anlegget som bare det! Tusen takk for utrolig bra hjelp, eydybdal! Tror ikke jeg skal starte for meg selv helt enda, men jeg har hvertfall lært litt Wink

Tommel opp!!