2 941    10    0  

Gammelt hus og ventilasjon

 11     0
Jeg har et gammelt sveitser-aktig hus jeg renoverer. Nå tar jeg vegg for vegg, etterisolerer og legger på ny liggende kledning. Når jeg gjør det gjør jeg "forhåpentlig" huset mer tett også. Da setter det krav til mer mekanisk ventilasjon. Jeg renoverer ikke i den grad at jeg legger inn moderne balansert ventilasjon. Det blir for voldsom for meg, men jeg legger opp til flere vanlige ventiler. Jeg er fortalt at hvis det ikke er styrt ventilasjon får man best utskifting av luft ved å sjokk-lufte. F.eks. ved å ha alle vinduer åpne i f.eks. 15 minutter et par-tre ganger om dagen. I gamle hus er det mye treverk (stående 2 " reisverk + lag med innvendig panel). Dette magasinerer varme så det blir fort varm igjen etter en utlufting.

Men hvem er så strukturert at man lager rutiner for slik utlufting. Jeg kan i alle fall tenke meg å droppe det. Har jeg ventilene åpne på vinterstid får vi mye kulderas fra ventilene så det er ikke aktuelt. Jeg kan derfor tenke meg å ha et ventilsystem med vifter på den ene veggen og ventiler som åpner seg samtidig som viftene starter en massivutskifting av luft et x antall ganger om dagen. Jeg ser for meg en trådløs løsning. Det må jo være tilnærmet åpen løsning med et slikt system.

Noen som kjenner til et slikt system?

   #1
 682     0
Hva med slik mini-ventilasjon? Aggregatet minner om innedelen til en varmepumpe, det bruker lite strøm og etter hva jeg hører fungerer det godt. De har også varmegjenvinner.
   #3
 682     0
Sjekk miba.no, der er endel info. De er leverandør av mitsubishi varmepumper blant annet. Tror ventilasjonsanlegget lå på noe over 6000,-
   #4
 6 600     Akershus     0
Lavenergisystemer har også miniventilasjon, eller desentral ventilasjon som de kaller det. Men skal man ha en del slike ventiler begynner regninga å bli forholdsvis høy.
Signatur
   #5
 2 968     Akershus     0
http://www.tu.no/bygg/2013/03/20/bedre-ventilasjon-med-avtrekksvarmepumpe

Avtrekksvarmepumpe er nok det beste valget om man ønsker moderne ventilasjon ved rehabilitering av eldre hus. Systemet er ikke balansert i og med at pumpen kun pumper luft ut av huset. Luft inn tar ventiler i vegg seg av (dermed trenger man ikke å ødelegge huset med spirorør i alle tak). Ombyggingen består i:
  • To ventilasjonsrør til pumpen - Utluft og ventilasjon til bad
  • Vannrør til radiatorer
  • Radiatorer med ventil bak

Rør til radiator kan man rimelig enkelt skjule bak en hul list og vil ikke være spesielt sjenerende. Dette systemet er heller ikke påvirket av fyring i ildsted eller kjøkkenventilator ut i friluft som balansert ventilasjon er.

Nibe har fått best i test i svenske tester med deres F750. I tillegg til å være varmepumpe så er den også varmtvannsbereder for bruksvann så man kan erstatte VVB og dermed ikke miste så mye tilgjengelig plass.

Radiatorene og ventilene er levert av Purmo og ventilsystemet heter Purmo Air. Kombinasjonen av ventil og radiator gjør at du forvarmer lufter som kommer inn og Purmo Air har også støtte for flere ulike typer filtre (bl.a. Hepa) noe som forbedrer inneklima i tillegg.

Har selv vurdert dette - både for meg selv og for borettslaget jeg bor i - men nå avventer jeg litt pga. tanker om husbygging. Der er avtrekksvarmepumpe fortsatt høyaktuelt, men da står jeg friere til å velge fritt.

   #8
 84     Rogaland     0
Som TiaZzz skriver kan avtrekksvarmepumpe være et alternativ hvis du ønsker å gjennvinne varmen i lufta som du ventilerer ut. Dette krever en investering på noen titusener..

Et annet alternativ er å ha et mekanisk avtrekk fra bad og event våtrom, og få tilluft gjennom vindusventiler og andre utettheter...Dette er en rimelig og god løsning for et eldre hus, men en gjennvinner ingen varme fra luften som ventileres ut.
Signatur
   #9
 2 968     Akershus     0
Løsningen jeg beskrev er både varme, energigjenvinning og ventilasjon i ett system. Og ja, det er investeringskostnader på over 100k for å realisere det. Grunnen til at jeg liker systemet er at det ikke gjør så stor inngripen i et eksisterende hus. Det er også mindre ømfintlig enn balansert ventilasjon.
  (trådstarter)
   #10
 11     0
Jeg vil etter noen år takke for innspill. Det er ikke installert enda, ting tar tid, men det blir nok en Twinfresh-variant, det vil si at det luftes både inn og ut. Må bare sørge for å ha ventiler i tillegg. Har ikke pussa opp rommet i påvente og tvil om ytre drenering rundt muren.