KE
  (trådstarter)
   #11
 3,674     Hordaland     0
Hvis jeg bygget nytt ville nok ikke dette vert ett alternativ heller, men siden jeg renoverer skader det ikke å legge opp noen vannrør til kaldtloftet hvor ventilasjonen skal stå. Også får man se om det noensinne blir brukt. Det er vel strengt tatt ikke nødvendig å bruke vannvarmer som er ment for agregatet, kan vel fint plassere en slik varmer etter agregatet forutsatt at temperaturføleren flyttes tilsvarende. Det er vel også mulig å la knx styre denne temparaturstyringen med en enkelt termostat koblet til en motorisert ventil. Alt må ikke koste skjorten om man kan gjøre litt arbeid selv. På dette tidspunktet er ingenting bestemt annet enn at det blir knx og at spirorør skal trekkes. Brainstorming er derimot alltid en god start, ofte lander man på det som andre allerede har funnet ut, men da med god nok grunn til å vite at avgjørelsen er fornuftig. Jeg ønsker først og fremst komfort og betjeningsvenlighet, at man ikke trenger doktorgrad i hvac for å kunne få godt inneklima.

   #12
 61     0
Hovedregelen er at ventilasjonsluft skal tilføres noe undertemperert til rommene, altså skal man ikke bruke ventilasjonsluften til å tilføre varme til rommene. Merk at det er forskjell på om man varmer opp luften og om man tilfører varme til rommene. Hvis romtemp er 22C kan man varme ventilasjonsluften (fra kanskje 10C) til 21C uten å tilføre varme uten å tilføre rommene varme. Man kjøler faktisk fordi romtemp er høyere enn temp på tilført luft.
Jeg støtter TS i å bruke vannbåren varme til et varmebatteri på ventilasjonluft for forvarming. Svært mange ventilasjonsaggregat kommer med varmebatterier beregnet på vannbåren varme. Ser ingen grunn til ikke å bruke et av disse gitt at prisen ikke er veldig mye høyere enn for et rent elektrisk varmebatteri.

Hvis man velger å ikke forvarme ventilasjonsluft (nok) men la gulvvarmen ta hele varmebehovet kan man få store problemer med at gulvet vil føles ubehagelig varmt mens omgivelsestemperaturen er relativt kald. Man får en asymmetri i temperaturbildet som er ukomfortabelt.

Jeg kjenner ikke godt nok til ventilasjonsaggregatenes medfølgende styring og hvilke fabrikanter som evt leverer styring over KNX. Her må nok TS gjøre litt egne undersøkelse.
Sjekk om ventilasjonsaggregatene har egen styring med ventiler for varmen eller om du selv må lage til styring av dette. Det vil klart være enklest for deg om dette er styrt internt i aggregatet og du kun trenger å levere varmt vann fra det vannbårne anlegget til aggregatet.

Jeg er usikker på om det er relevant på vannbårne anlegg i boliger, men det kan være verdt å sjekke om du vil ødelegge instilt balanse i det vannbårne anlegget med å koble på ventilasjonsaggregatet og om du eventuelt bør sette inn en innreguleringsventil på rørstrekket til aggregatet.


Ang spm om hvordan balansert ventilasjon styres og slikt: Normalt styrer ventilasjonsaggregatene etter et innregulert mottrykk i kanaler som skal gi riktig luftmengde. De kan også styres av differansetrykket over viften. Dette differansetrykket skal korrespondere mot den ønskede luftmengden. Jeg er usikker på hvilken styring som er vanlig i boligaggregater. Jeg er ganske sikker på at du ikke bør rote KNX-systemet opp i hvilket mottrykk etc aggregatet skal styres etter. La systemet styre seg selv, så kan KNX-systemet ditt heller fortelle om du ønsker mer eller mindre luft, så justerer aggregatet "seg selv". Har vært med på å tukle med intern styring på større aggregater. Min erfaring er at det som oftest er enklest (og best) å akseptere at den interne styringen tar seg av ventilasjonsaggregatet. Blir fort mye rot hvis ikke :)

J
   #13
 9,677     Kysten     0
Varmebatteri på ventilasjon ser jeg på som bortkastet. Grenvinnerne er så effektive at temperatur inn uansett blir høy. På vinteren ligger tilluft hos meg på mellom 19 og 21 grader.
HSt
   #14
 37,751     Lillestrøm kommune     0

Varmebatteri på ventilasjon ser jeg på som bortkastet. Grenvinnerne er så effektive at temperatur inn uansett blir høy. På vinteren ligger tilluft hos meg på mellom 19 og 21 grader.


Da har du det varmt inne  ;)

Det avhenger vel av om alle rom som det hentes luft fra varmes godt opp, jeg hører her i distriktet at el-varmekasetten går på full rulle hos flere (er den ikke på ca 1.6-1.8kW ?)  Dette for å unngå at innluften skal bli for kald.  De taper selvfølgelig på dette når de egentlig skulle ha l-v varmepumpen til å levere varme.

Men så har vi jo her utetemperaturer som ofte kan krype ned til minus 24-28C på nattestid, ofte er det 4-5grader varmere i omkringliggende områder.

Nå har jeg ikke balansert ventilasjon, men har heller igjen glovarme bad som noen har ...
HSt
   #16
 37,751     Lillestrøm kommune     0
Du har deltaT på 3 grader (kanskje litt varmere på bad så kanskje enda litt mer også). Antar vi -10 ute så må vi anta ca 90% virkningsgrad for å klare dette. 

Senker vi utsugstemperaturen ned mot 20 så blir det fort ubehagelig kaldt tilførselsluft når det er -25C ute.

Vareregistrene er vel for korte når virkningsgraden blir for liten ?

Det finnes et firma i Oslo som leverer alt av varmeapparatregistre til biler, de bygger disse etter mål av de gamle enhetene, de kunne kanskje bygd en mer effektiv boligventilasjonsluft oppvarmer.
   #17
 9,677     Kysten     0
Gjenvinneren røk i vinter, da hadde vi 8 grader inn.

Det er nok rett at bad er varmere enn stue. På det kaldeste -17 var innluft temp 18 grader mener jeg å huske.

Poenget med kaldere luft på tilluft er at den friske luften blander seg bedre i rommet.

   #18
 1,323     Østlandet     0
Jeg er absolutt ingen ekspert på ventilasjon og muligens er noen av mine konklusjoner utfra egen erfaring feil, men jeg skjønner ikke helt hvorfor TS vil ha forvarming på ventilasjonsluften?

Det som er helt klart er at skal man flytte varme vha luft så skal det mye luft til før man får særlig effekt. Mao må man kjøre viftehastigheten og derav lufthastigheten langt over hva man trenger for å oppnå "godkjent" ventilasjon. Det skaper mer støy og mer trekk.

Min bror har ventilasjon med innebygget varmepumpe og må kjøre viftehastigheter på maks for å få varmeffekt. (Fortsatt klarer han ikke å holde huset varmt når utetemp synker under 5 gr C). Ulempene er at det som nevnt støyer mer, gir merkbar trekk i bl.a. stua og at han får høyere innetemp på soverrom enn ønsket.

Om man har utetemp på -10 gr, fraluft på 23 gr og 85% effektivitet på varmegjenvinner, så vil tilluft fortsatt holde 18gr. Dette er IKKE noe man merker som kald trekk e.l. på et anlegg som er noenlunde greit prosjektert. Men derimot så gjør det at luften i rom med tilluft blander seg bedre og man oppnår bedre utlufting av hele rommet, og ikke at luften tar enkleste veien fra ventil til døråpning e.l. mot rom med fraluft.

Ved -30 gr ute så begynner det nok antagelig å bli merkbart i mange hus, og da kan det være greit med forvarming for å unngå kald trekk.

Men om man har gulvvarme som gir ubehagelig varme gulv fordi ventilasjonen kjøler inneluften for mye, så er huset dårlig isolert og turtemp på vbv for høy!  Wink
HSt
   #19
 37,751     Lillestrøm kommune     0
Enig med Sandhaug at oppvarming av huset må primært skje i rommene. Men er returtemeratur  lav ser vi her at også de som ikke har varmebatteri på innluft ville slite. Men det kan hende at Boligbygger går i pluss med å varme opp f.eks. bad og øke returtemp hvis dette gjøres med en varmepumpe istedenfor direktevirkende el-kasett i ventilasjon.
KE
  (trådstarter)
   #20
 3,674     Hordaland     0
Henter opp igjen min gamle tråd da det er aktuellt igjen.
Jeg skal bruke ett Villavent system i vår bolig, jeg kommer også som tidligere nevnt planlegge en varmeveksler i forbindelse med luften som mates inn i boligen. Muligens også ett som kan levere kald luft om sommeren.
Spørsmålet denne gangen er plasseringen av disse. Kjøling vil jo være aktuellt i alle rom så det kan jo stå like etter Villaventen, men en varmer er gjerne ikke aktuell i flere rom enn oppholdsrom, kanskje denne skulle stått etter t-stykkene som leder innluft til soverom? Temperatursensor kan jeg plassere i uttaket til stuen.
Har også valgt knx system siden tråden ble startet, valget ble gira sine veggbrytere, de har både intern temperatursensor og ekstern temperatursensor slik at de kan regulere gulv og luft uavhengig av hverande om ønskelig.