260    6    2  

Installere ventilasjonsanlegg eller ikke?

 296     0
Heisann.

Jeg holder på å bygge et tilbygg på huset mitt. Det blir på snaut 50 kvm og skal inneholde soverom.

Huset ellers er fra 1973.

Jeg skal blåse isolasjon (25cm ekstra) oppe på loftet på huset.

Elektrikeren min anbefaler å tette alle hull og sette inn ventilasjonsanlegg med avtrekk på kjøkken, bad og vaskerom. Samt tilluft på stue og soverommene.

Dette vil koste ca 40.000 ferdig installert. En loftsmodell han har god erfaring med.

Snekkeren min og en del andre mener det ikke er noe vits og ville heller satsa på luftelukene og lufting i vinduer.

Hva mener dere? Ventilasjon eller ikke?

Marius

   #1
 1 781     Skogsvåg på Sotra     0
Definitivt ventilasjon. Verden går fremover, vi kjenner bedre til den positive helsegevinsten det er med god frisk luft uten trekk. Ikke uten grunn at det er et krav på nye hus, selv om kravet i mine øyne er veldig beskjedent.
Signatur
   #2
 874     Østfold     0
Følger Smile
Signatur
   #3
 156     0
Jeg vil også anbefale deg å sette inn balansert ventilasjon, det har du mange fordeler med. Du vil ha kontinuerlig friskluft i boligen, samt friskluft inn på soverom som vi oppholder oss veldig mange timer ila året, hvis ikke man sover med vindu åpent så er et soverom altfor tett med vanlige lufteventiler, sover man 2 stk i ett soverom uten tilstrekkelig med friskluft å tar en tur ut av rommet har vel de fleste kjent på hvordan luften kan være når man går inn igjen, som en vegg Smile Man vil være mer uthvilt av søvn i friskluft.

Man kan sove med vindu oppe men det har bakdeler som mygg, fluer og støy på sommer og kulde på vinter.

Våtrom har også fordeler med kontinuerlig luftskifte med tanke på trekke ut fuktig luft hele døgnet, samt at lukt fra toalett tar riktig vei raskt ut av boligen;)

Du har gjenvinning av varmen på dette, hvis du kjører mekanisk ventilasjon med en avtrekksvifte fra kjøkken og våtrom med ventiler i vindu og eventuelt veggventiler så blåser du mye varme rett ut av boligen, samt trekker kaldluft inn.

Du har filtrert luft i boligen som reduserer svevestøv, positive innvirkninger på personer med astmaplager.

Med tanke på plasser det er målt radon så har også balansert ventilasjon en positiv effekt på reduksjon av dette.

Ventilerer du over 50% av boligen kan du også søke støtte fra ENOVA, dette gjelder for 25% av totalkostnaden, maksimal stønad er 20.000,-

Folk har jo selvfølgelig klart seg med vanlig ventilering i form av vegg og vindusventiler, men her har du noen av fordelene med balansert ventilasjon.

Mvh Kim
Makitech.noSignatur
   #4
 448     Bærum     1
Vi satte inn ventilasjonsanlegg i boligen for ca ti år siden, en tomannsbolig fra 50-tallet. Absolutt noe av det smarteste jeg har gjort. Badene blir raskt tørre etter bruk (klær som henger til tørk likeså), soverommene har frisk luft uansett, og lufta i huset generelt er friskere.
Og når jeg bytter filtrene i anlegget så ser jeg jo også tydelig hva jeg unngår å puste inn ...
   #5
 1 781     Skogsvåg på Sotra     1
Vi satte inn ventilasjonsanlegg i boligen for ca ti år siden, en tomannsbolig fra 50-tallet. Absolutt noe av det smarteste jeg har gjort. Badene blir raskt tørre etter bruk (klær som henger til tørk likeså), soverommene har frisk luft uansett, og lufta i huset generelt er friskere.
Og når jeg bytter filtrene i anlegget så ser jeg jo også tydelig hva jeg unngår å puste inn ...

Vi gjorde det samme i vårt hus fra 1957, og slik du beskriver det opplever vi det også. Det var som å få et nytt hus. Betydelig mindre støv (vi kunne stenge/blende alle ventiler over vindu og på vegg), mye raskere tørre klær, ingen fukt-lukt i kjeller, m.m. Kun fordeler.

marjusen : Det du kan gjøre, om du er i tvil, er å få lagt alle kanalene for et ventilasjonsanlegg, og så avvente med å skaffe selve aggregatet.
En annen ting som slo meg, er om ikke et slikt påbygg faller inn under Tek10 eller hva som nå er gjeldende av byggeregler? For om påbygget faller inn under Tek10, så må du ha ventilasjon uansett om du vil eller ei. Dog er kravet til luftmengde svært beskjedent i Tek10, jeg kjenner til flere som har angret på å holde seg til 0,5 luftskifte i timen. Kan anbefale å gå opp til minst 1 luftskifte i timen. En annen ting jeg ville vært nøye med er å få lyddempet godt. Fleksible lyddempere på alle kanaler til aggregatet, samt en fleksibel lydfelle på tilluften til hvert oppholdsrom.

Signatur
  (trådstarter)
   #6
 296     0
Hei.

Tusen takk for veldig gode svar. Her var det kun positive erfaringer. Heller veldig mot å ta kosten med å få innstallert balansert ventialsjonsanlegg nå som jeg først holder på.

Skal som sagt blåse isolasjon, så det er vel veldig mye enklere å legge kanaler osv nå, enn å vente med dette til eventuelt senere.

Må gå litt i tenkeboksen, men som sagt, heller veldig mot ventilasjon ja Smile