112    0    0  

Kan jeg bruke eksisterende ventilasjonsrør mot balansert ventilasjon?

 1 525     0
Nærmer seg tid for balansert ventilasjon nå, så oppretter en ny tråd rundt dette nå som jeg har litt mer oversikt.

Langt og uoversiktlig innlegg, men kanskje noen tar seg tid til å se igjennom og gjøre seg opp en mening på om jeg kan benytte eksisterende rør til balansert ventilation

Jeg lager nå soverom og bad i loftetasjen, og i den forbindelse har jeg åpnet noen vegger for å legge nye trekkerør samt fjerne gips på vegger der det skal bli bad.

Jeg ser da at jeg har totalt 6 ventilasjonsrør som kommer fra etasjene under. Disse er samlet i to grupper på tre rør. To av disse kan jeg gjøre rede for, ventilator på kjøkkenet og avtrekk i dusj på badet. Det gjør at jeg sitter igjen med fire rør som jeg ikke er helt sikker på hvor hører hjemme, men har resonnert meg frem til følgende. 

Hver farget sirkel viser hvor hver gruppe på tre ventilasjonsrør er samlet. Bortsett fra ventilator og dusj så har dette vært vippelukker i vegg som nå er tettet igjen med plate. Jeg fikk sett inne hos en nabo hvor de har vippeluker, og vil anta at det har vært likt hos meg en gang i tiden men at det nå er skjult bak veggen. Dette er da bare gjetting fra min side, basert på hvor i huset de ulike gruppene er plassert og hva som dermed virker sannsynlig at de er koblet opp mot.

Jeg aner ikke hvordan det er vanlig å legge opp ventilasjon på denne måten, men det som gjør meg usikker her er følgende:

Rør som går til rom merket "vaskerom" og "toalett hos nabo", er det normalt at det går to rør fra lufting på tak til rom som ligger vegg i vegg? Hadde det ikke vært mer hensiktsmessig om et rør delte på disse to rommene? Der nabo har toalett har jeg da en liten bod.

Samme gjelder for rom merket "dusj" og "wc". 

Om de har adskilte rør så har jeg da gjort rede for 5 av de 6 ventilasjonsrørene som kommer fra tak, som da gjør at jeg står igjen med et rør jeg ikke klarer å finne ut hvor hører hjemme. Noen kvalifisert gjetting fra dere?

Kan jeg bruke disse rørene til å få på plass balansert ventilasjon, eller må alt legges på nytt?

Har tenkt følgende, om det er mulig:

- rør til ventilator forblir til ventilator.
- rør til vaskerom/toalett nabo kan fjernes?
- Utsug på bad på loftet, innluft på soveromene og loftstuen.
- Rør til dusj/WC går helt til underetasjen. Bruke disse to som inn/utsug mot balansert ventilasjon. Avstikker fra 2 etasje til stue/soverom for innluft. Avstikker for utsug til kjøkken. Noe mer som er nødvendig her? 
- Innluft går videre til 1 etasje og til soverom, men hvilke andre rom her bør ha tilførsel av luft?
- Utsug går videre ned til dusj/wc og nytt vaskerom. Noen flere rom her som bør ha utsug?

Kjellerområdet som enda ikke er klartgjort må jeg også få ventilert, men bør jeg her ha inn og utluft? Dette er jo ett prosjekt i seg selv i et område som er utsatt for fukt grunnet manglende utvendig isolering og drenering, så viktig at dette blir godt ivaretatt med tanke på ventilasjon.

På tegningen så er grønn nye planlagte vegger , skravert område er hva som er planlagt revet for å utvide tilhørende rom osv.

Er nok mye som er vanskelig å forstå fra beskrivelse og tegning, men skal prøve å forklare så godt det lar seg gjøre om noen lurer på noe.

Loft:

Kan jeg bruke eksisterende ventilasjonsrør mot balansert ventilasjon? - loft-vent.png - ProphetSe7en

2 etasje:

Kan jeg bruke eksisterende ventilasjonsrør mot balansert ventilasjon? - 2etg-vent.png - ProphetSe7en

1 etasje:

Kan jeg bruke eksisterende ventilasjonsrør mot balansert ventilasjon? - uetg-vent.png - ProphetSe7en