109    7    0  

Kjerneboring i møblert sokkelleilighet for balansert ventilasjon - hva er beste løsning?

JoT
 12     Oslo     0
Håper noen har noen tips  til oss.

Vi tok en totaloppussing av huset for ca 2 år siden. Isolering, nye vinduer etc. Det vi IKKE gjorde sammen med oppussingen var å få installert balansert ventilasjon. Dumt.

Etter oppussingen så har huset blitt veldig tett og luftkvalitet / fuktighet i luften har ikke vært bra, og vi endte med å gå for å få etterinnstallert balansert ventilasjon. Dette gikk greit i de to øverste etasjene der vi bor - fordi her er det trevegger / tak og forholdsvis uproblematisk å gjøre plass for rørene.

Men: vi har et problem i sokkelleiligheten, der leieboerne bor. Skal det legges opp balansert ventilasjon der må det kjerneborres i innvendige vegger + ytterveggen. Firmaet jeg hadde leid inn for å kjernebore ønsket ikke å gjøre dette fordi det er en møblert leilighet med gips og parkett og de var redde for at det ville bli mye skader / søl. 

Det er nødvendig å så noen ventilasjon i i sokkelleiligheten. Slik jeg ser det har jeg tre alterntiver:

- Sette opp miniventilasjon i sokkelleiligheten
               + Må kun kjerneborre yttervegger (og mindre innvendig søl)
                - Må montere miniventilasjon i hvert rom, aka i 4 rom
                - Er ikke veldig energieffktivt eller fullgod løsning for hele leiligheten

- Balansert ventilasjon i sokkelleilighet
                + Ett aggregat for leiligheten. Mest energieffektivt.
                -  Potensielt store skader på interiør pga kjerneboring

- Spalteventileri vindu
                + Enkel løsning
                 - Må borre i nye vinduer, ødelegger isoleringen


Noen som har noen tanker om hva jeg burde gjøre?
                 

   #1
 19 917     Akershus     0
Mener du ett samlet aggregat for boligen, eller separat for utleiedel? Er det egen boenhet, er det fort krav om separat anlegg.

Spalteventiler har liten effekt. Kan være brukbart om en har permanent avtrekk fra kjøkken eller bad, og lar dørene stå på gløtt.

Dersom veggene er i Leca, kan en sømbore og bruke Lecameisel. Blir mindre støv, men større biter på gulvet. En må dekke godt til med kassable gulvtepper.
Signatur
JoT
  (trådstarter)
   #2
 12     Oslo     0
Det er installert et aggregat som dekker hovedenheten der vi bor. Var planlagt å ha eget aggregat for sokkelleiligheten. Er ikke egen boenhet, men firmaene vi hadde på befaring sa alle at vi burde ha eget aggregat for utleieenhet pga lukt osv (men det kan selvfølgelig også være fordi de ønsket å selge mer)

Jeg tror ikke det er leca-vegger desverre.
   #3
 19 917     Akershus     0
Luktsmitte kan nok være et problem. Avhengig av konstruksjon. Med kryssveksler burde det ikke være noe problem, med roterende varmeveksler er det en svak omluft-virkning. Jeg vil tro at med mindre leieboer spiser hvitløk morgen, middag og kveld, så er dette et mindre problem i en enebolig, men tryggest med adskilt system.
Signatur
JoT
  (trådstarter)
   #4
 12     Oslo     0
Vel, problemet jeg prøver å spørre om gjenstår: skal ventilasjonen inn til leieboerne må det gjennom murvegger. Og som sagt vet jeg da ikke hva som er beste løsning.
   #5
 2 039     Sørlandet     0
Vel, problemet jeg prøver å spørre om gjenstår: skal ventilasjonen inn til leieboerne må det gjennom murvegger. Og som sagt vet jeg da ikke hva som er beste løsning.

Lei inn noen som kan kjernebore uten å grise ned alt.

Det er mange som har både utstyret og erfaringen til å klare dette med minimalt med søl.

Hvor i landet er det du holder til?
JoT
  (trådstarter)
   #6
 12     Oslo     0
Bor i Oslo. Som jeg skrev: har allerede leid inn noen - som nektet å gjøre jobben.

Tar gjerne imot tips til firma.
   #7
 2 039     Sørlandet     0
Så det. Jeg mente lei inn noen andre som bare driver med boring pg ikke ventilasjon;)

Kjenner ikke til firmaene i oslo. Men kays betongsaging er store, det samme er R3 entreprenør. Det er ihvertfall firmaet jeg har hørt om. Også er det en del andre også.

Personlig bruker jeg mye Hilti WMS-100 systemet (youtube det) på slike jobbet. Samt plast og teip. Oppstemplingskar i etasjeskiller. Av og til tørrboring med støvsuger påkoblet...

Men klart noen steder et det umulig uten å rive litt for tilgang pg da må det sparkles og males litt uansett. Overkommelig i de fleste tilfeller.

Har også betongsaget over parkett. Men da var det like mye i tildekking som å bare bytte parketten.