Ebe
   #131
 4,452     Vestlandet     0
Det kan jo ikke være "levemåten" når det er akkurat dere og naboen i deres tomannsbolig som har problemet? Mens de andre 4 enhetene ikke har problemet i det heletatt? Ligger deres hus lavere enn de 2 andre som ikke har problemet? Hvor høyt står grunnvannet? Er det dypt til fjell, slik at det kan renne vann langs fjellet som kan trenge/suges inn i deres konstruksjon?

Har du fått målt luftfuktigheten i de andre 4 enhetene som fungerer? Var fuktigheten lik der? Er det ca samme antall mennesker som bor i dem?

Det som virker oppsiktsvekkende her er at både dere og naboen har samme problem. Det gjør i mine øyne at det er noe felles som er problemet. Da tenker jeg på f.eks drennering og plannering av tomten (fall vekk fra konstruksjon, betongplattingen, rør som går i fellesvegg, lekk i tak eller rundt pipe osv...

Er det mer fuktig ved fuktig vær og regn enn ved lengre solperioder?

Men som sagt, forsikringsselskapet her må vel være lystne på å fikse problemet før skadene blir større?
Signatur

  (trådstarter)
   #132
 111     Birkeland     0
Hei Godtfolk

Nei, vi har ikke avfukter. Utbygger satt en avfukter her i vinter som stod og durte i ca 1 mnd. Selv da hadde vi kondens. Vi hadde også alle ventilene oppe på fullt, så det var bikjekaldt her inne og strømregninga ble ganske drøy i den perioden.

Vår tomannsbolig ligger ikke lavest. Vi ligger like høyt som en av de andre tomannsboligene og det er en tomannsbolig som ligger ca. 1m lavere enn vår.

Det er ca like mange i hver bolig, i den andre delen av tomannsboligen vår hvor det også er problemer bor det bare 2 stk. Her hos oss er vi 3. Det er mellom 2 og 3 i de andre boenhetene også som ikke har problemer. Som sagt så er det bare vår tomannsbolig som har 5 ventiler. De andre tomannsboligene har bare 3 ventiler i hver boenhet.

Jeg har tenkt litt på om det kan være en vannåre, men det er ingen tegn til "myr" noe sted rundt huset. Det virker godt drenert uten at jeg er noen ekspert på området.

Utbygger skal som sagt få inn fagfolk for å finne utav det. Nå er alt utprøvd og heldigvis viser de evne til å ordne opp for seg. Jeg skal holde dere underrettet.
   #133
 9,677     Kysten     0
En "vanlig" feil som blir gjort i tomannsboliger er i brannskillet mellom boligene. Der bygges det ofte en dobbel vegg og mellom denne veggen skal det fuktsikres mot grunn. Det er det mange som glemmer. Jeg ville målt fukt i veggen inn mot nabo for å se om den er fuktig.
   #134
 663     0
Hei Birkeland.

Bare pass på at ventilasjonen går jevnt hele tiden slik at den biten er iorden.
  (trådstarter)
   #135
 111     Birkeland     0
Hei Hekta

Ja, kjøkkenventilatoren durer på minste hastighet hele tiden. Det har vært mildt her de siste dagene og ingen tegn til kondens. Problemet melder seg når det er kaldt ute, så det blir spennende å se fremover. I skrivende stund er det 65RH her inne.
   #136
 1,445     0
Er det vanlig i nye hus at kjøkkenventilatoren må stå på? min slå jeg bare på av og til når jeg lager mat og huset er fra 50 tallet.
   #137
 9,677     Kysten     0
Nei det er ikke vanlig. I dette huset må det vel gjøres inntil de har funnet årsaken til fukten.

   #138
 1,445     0
OK.
Birkeland, Regnet det mye når huset ble satt opp?, jeg var så heldig at det var varmt og tørt gjennom byggeprosessen helt frem til taket ble tettet med takpapp. etter det kom regnet.
   #139
 663     0
I følge §8.34.2 i veiledningen til forskriften til PBL skal det samlede avtrekk i boliger sikre tilførsel av uteluft på minimum 0,5 luftvekslinger per time. Det vil si at all luft i boligen skal skiftes hver annen time. Boliger i områder med liten luftforurensning kan ha naturlig eller mekanisk avtrekksventilasjon. Ventilasjonsanlegget skal ha avtrekkskanaler fra kjøkken, bad, WC og vaskerom og tilluftventiler i yttervegg samt vinduer som kan åpnes. I tillegg stilles det krav til frisklufttilførsel for soverom på 7 l/sek per person for boliger i slike områder. Ligger boligen i forurenset område, skal luften renses før den tilføres boligen. Dette kan gjøres ved balansert ventilasjonsanlegg med finfilter.

Selv om naturlig og mekanisk avtrekksventilasjon kan benyttes i områder uten forurensning, kan det være vanskelig å overholde kravene til luftmengder fordi energibruken til oppvarming kan bli høy og fordi trekk fører til at beboere skrur ned ventilasjonen.



Enøk i hjemmet

Mekanisk avtrekk

Ved mekanisk avtrekk er det montert avtrekksvifter på kjøkken, bad, WC og andre våtrom som suger luften ut av boligen. Dette skaper et undertrykk i boligen, og frisk luft suges inn gjennom tilluftsventiler og utettheter i boligen. I mekanisk avtrekksventilasjon med vifte og kanaler er luftskiftet i boligen bedre kontrollert enn ved naturlig ventilasjon. Avtrekksluftsmengden kan kontrolleres i hvert rom, men mekanisk avtrekk hindrer ikke forurensning og kald uteluft å komme inn i rommet. Mekanisk avtrekk bør derfor ikke brukes i områder med forurenset uteluft.

Luft som suges inn kan føles som trekk, fordi den er kaldere enn romluften. Undertrykket kan også føre til røykinnslag fra ovner og peiser. Dette kan unngås ved å sørge for nok tilluft i disse rommene. Den varme avtrekksluften kan utnyttes til oppvarming av vann ved å installere varmepumpe.
   #140
 663     1
Dette kravet betyr i praksis at en må ha mekanisk avtrekk for å kunne klare dette.