164    6    0  

Må ventilasjonsrørene isoleres?

 2     0
Jeg skal pusse opp kjøkkenet, og i samme omgang bytte ut ventilasjonsrørene i det mekaniske anlegget mitt.

Bor i 1.etasje i rekkehusleilighet. Ventilasjonen går fra bad til avtrekksvifte over kjøkkenhette, "tilbake" i samme tak-kasse som røret fra badet og til "hovedrør" som går i søyle i et hjørne på badet, opp til etasjen over og videre ut til takhatt. Dette oppsettet er likt for alle leilighetene, og har fått beskjed fra styreleder at jeg må fortsette med dette oppsettet for å ikke kludre til ventilasjonen for leiligheten over. 

Det lille jeg ser av rørene i dag over viften på kjøkkenet gjør at jeg antar det går et bøyelig uisolert spiralrør i aluminum fra badet til vifta, ser ut som ø100mm, og så et bøyelig og isolert ø125mm rør som går tilbake til hovedrøret. 

Jeg tenker å bytte ut til spirorør, men er litt usikker på isoleringen. Bør jeg fortsette å ha isolasjon på røret som går fra avtrekksvifta, og la røret fra badet være uisolert? Kan jeg evnt bytte om, så røret fra badet er isolert, mens røret som går fra avtrekksviften er uisolert. Eller er det unødvendig med isolasjon? Jeg antar at det er isolert mtp på kondens, men er det egentlig fare for kondens? 
Har lest og googlet meg ihjel på dette, uten å føle meg noe klokere på hva som bør gjøres her, eller hvorfor det ene røret er isolert i utgangspunktet.   

Dette er en skikkelig budsjettjobb hvor jeg gjør alt som ikke MÅ gjøres av fagarbeidere selv. Hadde i utgangspunktet ikke tenkt å gjøre noe med ventilasjonen, men oppdager gang på gang dårlig håndverk og vedlikehold så det føles best å bare ta ned alt og få det montert skikkelig en gang for alle. 

Håper noen her har innspill på dette Smile

Må ventilasjonsrørene isoleres? - ventilasjon.jpg - super_silly

   #1
 3 492     Akershus     0
Isolering er i utgangspunktet til for to ting:

Dersom det er kaldt rundt røret, kan fuktig luft kondensere INNI røret, og skape tull. Dersom det er varmt rundt rørene, og kalt inni, kan det kondensere på utsiden av rørene. Ønsker ikke det heller.

Dersom jeg tolker skissen din korrekt, er alt internt i leiligheten din, eller viktigere - i varm sone. Dersom disse rørene aldri møter kuldegrader, ville jeg ikke brydd meg om å isolere.


.Thag
Signatur
HSt
   #2
 26 350     Lillestrøm kommune     0
Tar det fyr i på komfyren så kan kanskje isolasjon berge leiligheten
   #3
 51     Bergen     0
Enig med Thag. Ingen iso med mindre det legges i kald sone. Anbefaler også spiro, da har du robuste rør som forenkler vedlikehold/rengjøring.
Signatur
   #4
 3 492     Akershus     0
Tar det fyr i på komfyren så kan kanskje isolasjon berge leiligheten

Da må steinull benyttes. Noe jeg aldri har sett til flexi i allefall.

Velger TS stive metallrør er brannsikkerheten en annen...

.thag
Signatur
TSt
   #5
 7 543     0
Det finnes alu rør flexi med isolasjon rundt. Jeg ville ikke valgt det plast røret med en metall spiral som også finnes. Her sier brann boff og så her hele overtent på 1 sekund.
  (trådstarter)
   #6
 2     0
Takk dere!
Jeg får fundere litt på isolasjon, mtp foretrukket størrelse på kassen blir det vel å utforske om det finnes noen gode varianter selve kassen kan isoleres med, og om det slår strømper på pris eller noe annet. Eller om jeg tar sjansen på ingenting.