35,389    38    35  

Mitsubishi miniventilasjon VL-50 - litt skuffende?

 1     0
Hei

Kjøpte meg Mitsubishi Kirigamine Hara6,6 varmepumpe i høst. Den fungerer utmerket i mitt gamle hus. Huset fikk oppgradert utvendig isolasjon og panel i høst, og siden det fra før av var dårlig med ventilasjonsluker (var nok frisk luft pga dårlig isolasjon Laughing) så tenkte jeg at neste skritt var å sette opp en ventilator med varmegjenvinner. Dette var aktuelt både i stue, soverom og kjeller. 

Valget falgt i første omgang på en Mitsubishi VL-50. Tenkte å prøve denne før jeg kjøper noe mer. 

I markedsføringen av dette produktet og den større modellen VL-100 sies det blant annet at den har svært lav støy, kun 15 db og at den kan brukes til å fjerne kjellerlukt, radon osv. 

Madammen og jeg koblet VL-50en i stikkontakten uten å montere den på veggen først. Vi ville gjerne høre hva 15db viftestøy hørtes ut som. Hun sa: "Den der skal ikke jeg ha på soverommet mitt." Jeg var enig. Støy er individuelt, men for oss oppfattes disse 15db som for mye. Sikkert en vanesak, men vil helst slippe slik støy. 

Ok, da putter jeg den i kjelleren i stedet, tenkte jeg. 

Kjelleren min er gammel, men i utrolig god stand. Det lukter ikke spesielt kjeller, men luftfuktigheten er høy. Nå vinterstid varieren den typisk mellom 60 og 75%. Temperaturen ligger på rundt 8 grader i kjellern selv med mellom -10 og -20 kuldegrader ute. 

Je gtenkte det kunne være smart med en ventilator med varmegjenvinner der også. Mye vannrør i kjelleren, så tør ikke bruke mekanisk ventilasjon av frykt for frostskader på rør. 

Satte meg ned med bruksanvisningen før jeg skulle montere. Da oppdager jeg at VL-50 ikke kan brukes når utetemp er -20 eller luftfuktigheten i rommet er over 40%. Det viser seg at Lossnay-enheten i maskinen som skal resirkulere varmen er av papir, ikke kjeramikk slik jeg trodde. 

Da er egentlig ikke denne enheten brukbar til noe for min del. Føler meg nesten litt lurt av markedsføringen. 

Er det noen her som har erfaring med miniventilasjon til kjellerbruk, og som tåler mer enn 40% luftfuktighet? 

HaraldK2

HSt
   #1
 37,741     Lillestrøm kommune     0
Twinfresh har keramisk varmeveksler, jeg skal teste bare denne skulderen min blir kompatibel med en borhammer til å utvide ventilhullene nok til å få inn enhetene, små, gamle, ventiler i Leca muren er litt for små til å bare dytte inn Twinfresh enhetene.

For å forsvare en konkurrent til Twinfresh, jeg vil tro at den også har regulering av viftehastighet og støy tallet er sikkert ikke fra vifte på full fart. Men papp varmeveksleren gjorde at jeg aldri ville vurdert denne neheten alikevel. Mange steder i området her var det f.eks. -20C i natt.
   #2
 5,056     Sørlandet     1
Har twinfresh på soverommet. Helt grei myp på støy da den har muligheten til å kjøre ned hadtigheten på timer (så kjører den opp automatisk når vi har sovnet). Men denne snur retning vekselsvis for å suge inn og blåse ut. Det er her man legger merke til den. Jeg ser at flexit suger ut og blåser inn samtidig og har tilnærmet samme støynivå så er muligens ett bedre valg. Prisen er høyere.

Når det gjelder fukt så tar ihvertfall twinfreshen vare på fukten, vil tro dette gjelder flexit også Her må du nok utbedre årsaken før du velger noe med keramisk element i seg. Evt en vifte ala Pax calima også leve med varmetapet. Personlig tror jeg det er forsvinnennde lite. Evt kombinere miniventilasjon og luftavfuktet
Hva enn du velger så velg noe som du kan styre lett med app er mitt tips
   #3
 33     Bergen     2
Flexit Roomie Dual skifter retning på viftene hver 70 sekund den også, så jeg tror at variasjon når det kommer til slike enheter som dette (Roomie, VL-50, Twinfresh) er noe man rett og slett må leve med all den tid man skal dytte varmevekslerfunksjonalitet inn i så små og kompakte enheter.

Jeg har selv en kjelleretasje jeg prøver å ventilere, med høy luftfuktihet og noe radon. Radon forsvinner med å åpne vinduet, men her på vestlandet blir det fort fuktig luft som kommer inn.
   #4
 5,056     Sørlandet     0
Jeg trodde flexit ikke snudde såfremt man ikke monterer to stk i serie (wifi/kabelstyrt)? Og jeg var bombesikker på at VL50 /100 ikke gjorde det men mulig at jeg tar feil her? Gjør jeg?
   #5
 576     1
Modellene fra Mitsubishi har vel kryssveksler og viftene skifter derfor neppe retning.


Siste redigering: Tuesday, September 11, 2018 4:14:42 PM av HelgeTheMan
   #6
 33     Bergen     2
Ok, så da har Mitsibishi kun den ulempen at varmeveksleren blir ødelagt ved over 40% luftfuktighet og -20c utendørs temperatur. Det første kravet ødelegger nok i stor grad for bruk i fuktige kystområder.
Både Flexit Roomie og Roomie Dual bytter retning hvert 70 sekund.

Den som putter et kjeramisk varmevekslerelement i en Mitsubishi, eller får en rørveksler som fungerer uten at viftene skifter retning har en vinner i min bok i hvertfall.
   #7
 576     1
Kjeramisk element fungerer vel ved at varmen akkumuleres, dermed fungerer de kun med vekslende vifteretning. Kryssveksler laget av fuktbestandige materialer betyr vel gjerne at man må bli kvitt til dels større mengder kondensert vann... Så er vel opp- og nedsider med det meste Wink

HSt
   #8
 37,741     Lillestrøm kommune     0
kryssveksler gjør vel nettop det: veksler på hvilket kammer luften går inn og ut gjennom, dette gjøres vel med en spjeld mekanisme, burde ikke vært noe problem å ha varmeabsorbatoren i keramikk e. l ?
   #9
 576     2
Med kryssveksler mener jeg at luft ut og inn krysses slik at feks oppvarmet inneluft på vei ut varmer opp kald uteluft på vei inn (selvsagt uten at luftstrømmene mikses fysisk). Finnes nok flere prinsipper.
pwb
   #10
 2,292     Ski     0
En annen ulempe med kryssveksler er at den trenger automatikk for avising når det er kaldt ute.