446    17    1  

Nyoppusset kjellerleilighet - ekstremt høy luftfuktighet

 24     0
Jeg har nettopp pusset opp en kjellerleilighet på 55m2. Har lagt nye gulv, vegger og tak.

Dessverre (!!) ble det lagt plast på innsiden av grunnmur (mellom isolasjon og gips) noe jeg i ettertid har forstått ikke er riktig når mesteparten av kjellerleiligheten er under bakkenivå. 

Konsekvens: Kraftig kondens med høy luftfuktighet.

Det dugger veldig på vinduene.

Kan orientere om at det også nylig er drenert og følgelig isolert på utsiden av grunnmur.

Varmekabler i gulv.

Derimot:
Den veggen på 3-4 meter som vender mot en krypkjeller, er ikke isolert på krypkjeller-siden av grunnmuren. Burde dette vært gjort?

Det er avtrekksvifte med motor på bad, samt en vanlig lufteventil på stua. 

Ønsker i utgangspunktet permanente løsninger, bortsett fra det å rive ned veggen og fjerne fuktsperren.

Vil det hjelpe å etablere to-tre ytterligere lufteventiler? 

Hva er eventuelt best av en luftavfukter og en luft-luft varmepumpe for å skape tørrere luft i kjelleren? Har en varmepumpe i hovedetasjen, og det blir ihvertfall tørr luft av den...?


TSt
   #1
 8 806     0
Det er ikke fuktsperren som er årsaken til dette iallefall. Det som er faren med plasten er at veggene fuktes ned på yttersiden av plasten og at de aldri vil tørke opp.  Det er jo veldig bra et det er isolert på yttersiden, da har kanskje ikke dette så stor konsekvens.  Men en må derimot finne ut av hvorfor en får så høy fuktighet inne.  Er det noe tilluft under dør på badet ?  Blir det bedre hvis en åpner et vindu litt mens badet brukes og evt har døren på badet litt på sprekk ?  Det virker som om ventilasjonen ikke virker som den skal og en er avhengig av å få luft inn når en skal klare å få luft ut.  Er stue ventilen kanskje på "baksiden" av huset slik at det er naturlig sug i denne så må viften på badet jobbe i mot dette.  Det må jo være ventil på soverom også.   Leiligheter "dør" hvis ventilasjonen ikke fungerer.  

Men det er som sagt ikke fuktsperren som er skyld i dette.  
  (trådstarter)
   #2
 24     0
Det er åpning på 1,5 cm mellom terskel og dør slik at det skal komme luft der.

Vifta på badet står på hele døgnet.

Har også prøvd å ha et vindu åpent på gløtt de siste dagene, men fortsatt altfor høy fuktighet.

TSt
   #3
 8 806     1
Hvor kommer fukten fra da ? Når du skriver at det er gips vegger så skal det jo ikke være fukt noe sted som fordamper annet enn fra badet.   Har viften stor nok kapasitet ?  En ser det når en dusjer, det skal iallfall ikke renne vann på speil.  Hos meg blir det bare litt dugg på speilet i det jeg er ferdig med dusj og går mere ut på gulvet.  


Jeg var på isolat (med overtrykk)  på sykehus i mange uker en gang og da var det ikke noe problem å merke når det var feil på ventilasjonen,  etter 15-20 min  var det helt klamt hvis en hadde brukt badet så korrekt ventilasjon er kjempe viktig.

Få målt luftfuktigheten inne også så du vet hva det er men med moderne vinduer skal absolutt ikke dugge innvendig. Duggen er inne på vinduene og ikke utvendig ?  Det siste er vanlig på nye vinduer og spesielt hvis de står dypt i fasaden.    
jaf
   #4
 5 074     tromsø     0
Prøv med en avfukter til å begynne med ? Den kan gå 24 timer i døgnet på badet ? Bruker vel bare 100watt ?
TSt
   #5
 8 806     0
Det er et bra tiltak iallefall. Da får en også en viss inntrykk av mengden. 100W er kanskje optimistisk men en får jo igjen mere varme enn en tilfører (får igjen faseovergangen fra vann til damp) så alt unntatt noen sommer uker så er ikke dette noe problem.
   #6
 1 459     0
Hei,
Hva med gulvet ? Tenker kanskje fuktig gulv med varme vil føre til dette . I tillegg har du jo ikke utført veggene etter boka.
HSt
   #7
 27 620     Lillestrøm kommune     0
Men som nevnt før, feilen i veggene bør jo holde fukt tilbake i disse så det kan bli et problem på sikt men burde heller redusere fukt inn i rommet (men mugg lukt kan komme etterhvert). Så fukten må komme et sted fra. Enig at gulv kan være en kilde.

   #8
 2 216     Sørlandet     0
Fikk og mye fukt etter oppussning. Her varmdet brukt mye gipssparkel og maling og jeg hadde en periode med synlig fukt nederst på noen vinduer
. Dette var også på høsten om jeg ikke husker feil.

Avlesningene året etter var noe helt annet

Gikk til innkjøp av avfukter men den har bare svevet den høsten og vinteren
  (trådstarter)
   #10
 24     0
Taknedløpsrør går i eget rør, ja.

Drenering som sagt nylig foretatt.

Vifte på bad står alltid på.

Gulv; varmekabler som står på.

Fukten kommer sannsynligvis fra menneskene som bor der, tror jeg. Problemet er bare at det er potte tett.