781    2    1  

Plassering av inn- og uttak av luft

 1     0
Hvor bør inn- og uttak av luft plasseres i et rom med balansert ventilasjonsanlegg? i taket?

TSt
   #1
 9 142     0
Ofte er det bare uttrekk av luft fra noen rom og inntak i andre. Men forsetter da at det er f.eks. spalte under dører.

Skal det være best mulig så er det luft inn nede og ut oppe. Men skjelden det benyttes i boliger, mest i offentlige rom med større krav til luft mengde.
   #2
 156     1
Hei der Smile

Den beste plasseringen er midt i taket, da vil friskluften spre seg utover taket å trekke ned i rommet med en bra spredning(i nye boliger som skal ha lampepunkt i tak bør det avtales med elektriker hvor lamper/spotter kommer, trekker seg som regel vekk ca 0.5 til 1 meter fra el.punkter)

Hvis du må ligge nærme en vegg i taket har du tilluftsventil med sektorblender(halvmåne inni ventil til å rettningsbestemme luftstrøm)PS. Denne må fjernes når ventilen kommer ca midt i tak.

Link til takventil: https://makitech.no/ventilasjon/ventiler/ventiler-for-balansert-ventilasjon/tilluftsventil-125-hvit-plast#intro

Hvis du ikke får plassert tilluftsventilen i tak, kan den monteres på vegg, det finnes egne tilluftsventiler for det.

Link for tilluftsventil til vegg: https://makitech.no/ventilasjon/ventiler/ventiler-for-balansert-ventilasjon/borea-o125-tilluftventil-68872

For å få balanse i anlegget må du ha åpen terskel under dører eller overluftsventil(disse er lyddempet og lystette) i vegg.

Overluftsventil: https://makitech.no/ventilasjon/ventiler/ventiler-for-balansert-ventilasjon/systemair-overluftsventil-o125-6187#intro

Når det gjelder plassering av tilluft og avtrekk i et balansert ventilasjonsanlegg så er det normalt med tilluft på soverom, kontor og stuer(de rommene du oppholder deg mest i)
Avtrekk på bod, entre,vaskerom, kjøkken og bad(i hovedsak våtrom og rom du ikke oppholder deg mye i)

Noen ønsker både tilluft og avtrekk i samme rom for å beholde rommet så lydtett som mulig, hvis denne løsningen brukes på mange rom krever det mer av ventilasjonsaggregatet eller at du må ha et større aggregat, med gjennomstrøm fra rom til rom får du bedre luftskifte i korridorer og ganger i boligen.

Ved bruk av både tilluft og avtrekk i samme rom er beste plasering: Avtrekk i utkant av tak å tilluft på motsatt halvdel av tak.

Du kan lese mer om selvmontering av balansert ventilasjon her: https://makitech.no/monter-balansert-ventilasjon-med-varmegjenvinning-selv-spar-penger#intro

Mvh Kim
Makitech AS
Signatur