2,628    11    2  

Sette inn ventilasjonsanlegg i enebolig, anbefaling energiprinsipp og omluftsprinsipp.

 231     Sør-Trøndelag     0
Jeg har bestemt meg for å installere ventilasjonsanlegg i huset, som er en enebolig fra ca 1950. Det passer bra å sette dette på kaldloftet mtp rørføringer og plasshensyn.

Jeg kan ikke noe spesielt om ventilasjon, så jeg ville vært takknemlig for hjelp i så måte.

Har sett at det ofte benyttes "åpne" dørstokker i nybygg med sentrale avtrekk, men jeg ønsker helst å ha vanlige dørstokker og skjønner da at jeg må ha både tilluft og avtrekk på alle rom som skal knyttes til anlegget for å ha kontroll på varme/energi.

Har lest noe om at dette er et dårligere prinsipp ift luftutskifting per tidsenhet enn ved å ha "åpne" dørstokker, men er dette et problem? Er det økonomiske motiver bak det å ha "åpne" dørstokker ift at ventilasjonsanlegget da kan gjøres billigere pga enklere rørføringer eller er det andre grunner? Hva vil dere anbefale?

Har sett litt på anlegg som Nilan har med varmepumpeteknologi, som også kan brukes til å kjøle med (det virket som en veldig god ide sist sommer i alle fall..Wink, ellers så er det roterende varmegjenvinner som jeg forstår det slik at de fleste leverandører tilbyr. Hva bør man velge, og hvorfor..? Smile

Håper noen kan hjelpe meg i riktig (?) retning her.

Mvh
steino

   #1
 3,412     Akershus     0
Det er praktisk å suge luft ut fra rom som kan ha fuktig luft, som vaskerom og baderom. Da slipper man at fuktigheten sprer seg til andre rom.

Det er praktisk å suge luft ut i fra kjøkken. Da slipper man at lukt, fett og fuktighet sprer seg til andre rom. Tilsvarende gjelder for toalett og andre rom som kan ha luft man ønsker å få skiftet ut mest mulig effektivt.

For å balansere luften som suges ut i fra noen rom, må det slippes luft inn i andre rom.

Ved at ventilene sitter i tak og at transport av luft mellom rom skjer under dørene får man effektiv utskifting av luft i hele rommet, ikke bare en luftstrøm oppunder taket.

Man kan selvsagt ha både innblåsing og utsuging i hvert enkelt rom. Det er mye bedre enn ingenting. Men det blir ikke riktig like effektivt som å gjøre det på den anbefalte måten.


Angående varmepumpeteknologi som henter varme fra utluft, så er det andre som er mer entusiastiske over dette enn meg... En vanlig varmeveksler i et aggregat for balansert ventilasjon vil hente ut mye av varmen i utluften uansett, så den ekstra varmen man kan få fra utluften er begrenset. Da vil jeg heller gå for en separat luft-luft varmepumpe. Utedelen på en slik varmepumpe har mye mer tilgjengelig luft å hente varme fra, og dette er varme som kommer i tillegg til det man får fra varmeveksleren i et aggregat for balansert ventilasjon. Og en luft-luft varmepumpe er utmerket til kjøling. Luft-luft-varmepumper er effektive, ganske billige, og lønnsomme.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 231     Sør-Trøndelag     0
Takk for svar.

Er det bare 1 vifte som sitter i et vanlig ventilasjonsaggregat, og besørger den i tilfelle både tilluft og avtrekk? Sikkert et dumt spørsmål, men man må begynne der man er..
HSt
   #3
 37,747     Lillestrøm kommune     1
Jeg vil tro f.eks. Flexit har skisser av hvordan balansert ventilasjon fungerer, nei det er en tilluftsvifte og en avtrekksvifte. Balansert betyr at disse reguleres inn slik at det trekkes ut like mye luft som det suges inn (det er ofte tversnitt på åpninger som justeres, ikke nødvendigvis viften). Varmevekslingen foregår normalt ved at inngående kald luft strømmer over en roterende varmeveksler (som vekselvis oppholder seg da i tur og returkanalen).
  (trådstarter)
   #4
 231     Sør-Trøndelag     0
Noen flere spørsmål:

Vil et balansert ventilasjonsanlegg nødvendigvis da også koble sammen de forskjellige rommene temperaturmessig, slik at jeg ikke vil kunne ha 10 grader på soverom og 20 grader på stue med samme anlegg? Hvordan kan dette evt. løses?

Vil det være et problem dersom en kobler rom fra og til med spjeld etter behov (om det oppholder seg personer der eller ikke)?
HSt
   #5
 37,747     Lillestrøm kommune     1
Det er vanskeligere å holde på store temperaturvariasjoner med balansert ventilasjon. Det gjelder å balansere ut og inn luftmengden for ikke å ha over eller undertrykk i huset. Derfor er dette med avstenging av deler av anlegget noe vanskelig.

Hvor tett er huset ditt ? Det er ikke sikkert at du ender opp med like stor effektiv varmegjenvinning hvis det i tillegg til ventilasjonsluft blåser uteluft inn/suges inneluft ut av lekkasjer i huset. Dettte kan føre til økt energiforbruk i forhold til det du tenkte deg,
  (trådstarter)
   #6
 231     Sør-Trøndelag     0
Dersom det er tilluft/avtrekk på alle rom som skal ha ventilasjon, går det ikke an å stenge begge med spjeld uten at det vil påvirke balansen på de andre rommene?

Finnes det ikke ventilasjonsanlegg som også har temperaturstyring med en forskjell på feks. minimum 10 grader innen samme anlegg?.
   #7
 1,463     Harstad     0
Den billigste løsningen for å unngå spalte i dør er å montere overstrømningsventil med lydfelle mellom rommene. Har vurdert denne løsningen selv.

Montering, innkjøp og styring av spjeld er uforholdsmessig kostbart. Men jeg har lyst på spjeld for å ikke få hotellrom-effekt på soverommene. Vet ikke om det blir et problem, men har vurdert å ikke ha balansert ventilasjon på soverommene, bare åpne vinduene som man alltid har gjort.
Signatur

   #8
 279     0
Hej är ditt hus oppgradert till dagens tetthetsstandard / og isolasjon vilken varmekilde har du det finns fratrekksvarmepumper som gir varmtvann og ventilasjon men man tar då luften gjenom vanlige ventiler enklare att variera temperaturen per rum lite mindre med rör o enklare att rensa o husk poppnagle allt det kommer sikkert krav på att rensa kanalerna I norge slikt som I sverige, nåra år med stöv I kanalerna er fint för soppen
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 231     Sør-Trøndelag     0
Jeg har vedfyring og el til oppvarming, men har lagt opp til solfangere for framtiden. Isolasjon og tetthetsgrad er oppgradert til ca dagens standard.

Hvilke leverandører har fratrekksvarmepumper?
   #10
 279     0
det har rörleggern tillgang till, boch ivt m,m nestan alla ferdighus fra sverige har en slik pump den gir ventilasjon varmtvann vann till golvvarme allt I en maskin som ser ut som ett kjöleskap I storlek se på frånluftsvärmepump / du kan og se på rinkabyror.se rörnettside I sverige har du 220volt Norgespump eller 400 volt det skiljer på pumparna
Signatur