5,945
10
0
Stille ned ventilasjonsanlegget for å få opp luftfuktigheten?
256
0
Synes luftfuktigheten i huset er for lavt. Vi blir fort tørre på hendene og litt plaget med sår hals. Værstasjonen min fra clas ohlson har vist rundt 20%. Har satt ventilasjonsanlegget på 50 l/s (150m2 hus) som gir en utskifting på 2 timer. Om natten står den på 20l/s. Er det lurt å stille ned anlegget for å få opp luftfuktigheten?
Geir
Geir
Har selv Flexit SLR4-anlegg med roterende veksler som kjøres på medium hastighet, og min Clas-Ohlson-måler viser 28% rel fuktighet (eller kanskje er det absolutt..). Ikke følelsen av å ha tørr luft.
Slår du ned hastigheten på anlegget vil nok fuktigheten stige. Kommer sikkert an på hvor mye fuktighet dere tilfører luften i form av klestørking, dusjing og slikt, om det er lurt å stille ned anlegget. Høy luftfuktighet vil over tid øke risikoen for oppblomstring av mugg og slikt..
Hvis man ikke tilføre fuktighet blir innelufta tørrere jo varmere den er. Hvis man ikke senker temperaturen hjelper det vel ikke å skru ned hastigheten på anlegget(?)
Tror du tar feil på alle punkt. Omgivelsene i en bolig tilfører jo fukt, dess saktere utskiftinga av lufta går dess mer fukt akkumuleres i lufta.
Og varm luft evner å bære mer luft en kald luft (som blir veldig tørr om det blir kaldt nok).
---------------------
Det høres ut som aktiv ventilasjon lager problemer....
Balansert ventilasjon:Villavent X-1 gjenvinner med vannbåren "etterbrenner" Nytt ventilasjonsanlegg er neste prosjekt.
Er med på den :)
Her er jeg ikke med lengre. Det er relativ fuktighet som avgjør om luft er og føles tørr. Kald luft som varmes opp har uforandret absolutt fuktighet. Men siden varm luft kan holde på mer fuktighet enn kald luft, har den relative fuktigheten sunket, og lufta er/føles tørrere. Alle vanlige hygrometre måler relativ fuktighet.
Vinterluft utendørs i Norge har ofte veldig høy relativ fuktighet, så den er ikke "tørr" før den kommer i hus og blir oppvarmet. Se http://no.wikipedia.org/wiki/Relativ_fuktighet
Poenget mitt var at det ikke hjelper å sette opp temperaturen for å tørke lufta, dvs det hjelper jo, men lufta får større evne til å bære fukt, dvs øke luftfuktigheten. Om da feks det er mange kilder til fukt i boligen vil luftfuktigheten øke med økt temperatur. Om man da feks setter ned sirkulasjonen av luft og øker temperaturen så vil fuktigheten i lufta antagelig øke.
Når det er vinter ute vil trikset være å øke sirkulasjonen og senke temperaturen for å senke luftfuktigheten.
Eller?
Jeg mener at hvis systemet ikke inneholder en avfukter og man ikke tilfører fuktighet inne vil dette ikke hjelpe på å få lufta mindre tørr.
I virkeligheten tilføres jo innelufta kontinuerlig fuktighet fra mennesker, klesvask, oppvask, etc, så sånn sett kan det hjelpe å redusere luftutskiftingen.
Tror ellers du er på tynn is når det gjelder luftfuktighet kontra temperatur. Kald vinterluft har ofte veldig høy relativ fuktighet, oppmot 100%, dvs. den kan ikke opp mer fukt uten at den felles ut som kondens eller damp (tåke). Absolutt fuktighet, altså vekten av oppløst vann i forhold til totale luftvekten kan være noen få % mens relativ fuktighet er 100%.
Når denne luften kommer i hus og varmes opp til f.eks. 20C er absolutt fuktighet uforandret på noen få %, men siden varm luft kan holde på mye mer fuktighet enn kald, har den relative fuktigheten sunket kraftig. Luften som før var fuktig er nå veldig tørr. Man skal tilføre veldig mye fuktighet før relativ fuktighet igjen blir høy og luften føles mindre tørr.
Kald uteluft som varmes opp blir tørrere jo mer man varmer den opp. Senker man temperaturen inne øker dermed luftfuktigheten (den relative fuktigheten, som er den man kjenner og måler).
Mitt tips til trådstarter er derfor å senke både lufthastighet og temperatur for å øke luftfuktigheten inne.
Enig. Selv om jeg muligens har gått i surr i egen forståelse av dette nå...
Stiller man ned lufthastigheten så vil det bli mer fuktighet inne i huset. Temperaturen vil som du sier også endre relativ fuktigheten, men den er ikke så ønskelig å endre. Men det jeg savner er noen som kan gi meg svar på om det er lurt å gå under anbefalt lufthastighet. Jeg regner med det er en god grunn for at man har satt en anbefaling på en utskiftning på 2 timer. Setter man ned hastigheten så vil det f.eks. ta lengre tid for å få ut fuktigheten fra badet etter en dusj. Så man kan regulere anlegget til å få ønsket fuktighet på stue, men det kan kanskje føre til at man får problemer i andre rom. Har ikke prøvd å justere enda, så jeg vet ikke hvor stor luftstrømsendring som må til for å få ønsket fuktighet.