4,818    5    0  

Tørkerom

 85     Vestfold     0
Noen her som har greie på tørking/tørkerom? Eller som vet om hvilken "faginstans" man skal spørre? Er det ventilasjon, rørlegger eller elektriker som har mest med slikt å gjøre?

Prosjektet er et rom på ca 8 kvm. Her skal det tørkes gipsmodeller (tildels store modeller der flere liter vann skal ut på kortest mulig tid). Jeg ser for meg varme og god ventilasjon (som da bør inn i varmegjenvinning). Men burde man også ha en avfukter? Og hvor varmt bør det være for mest mulig effektiv tørking?

I dag har vi tørkeskap med ca 50 grader. Men når dette dyttes fullt av fuktige gipsmodeller tar det lang tid å tørke.

Vil det være positivt med større romvolum for å tørke raskere?

   #1
 1,231     Bergen     0
Siden dette ikke er et oppholdsrom, har du ikke behov for luftutskifting, bare tørking. Økonomiske årsaker tilsier da (skulle jeg tro) at du ikke har lyst å trekke luft ut av rommet og ut av huset (varmegjenvinning vil ikke være 100%).

Jeg ville prøvd meg med kraftig nok lufttørker i rommet, med avrenning til sluk (ikke utblåsning av luft).

Større romvolum vil bare medføre tregere respons på RH i rommet, men du må uansett få ut like mange liter fukt fra lufta.
   #2
 1,231     Bergen     0
Tørkehastigheten din vil øke med lavere relativ luftfuktighet (RH) og også med høyere lufttemperatur. Optimal RH er null, og optimal temperatur er uendelig :)

I tillegg bør du ha mye luftbevegelser i rommet, for lufta nærmest (da snakker vi millimeter) gipsmodellene også holder samme RH som resten av rommet.

Se denne pdf-fila for litt betraktninger rundt fuktighet og tørking av treverk. Noe av det er trolig relevant også for deg.

http://www.treteknisk.no/Fokus_38_TA2NB.pdf.file

Du bør muligens bygge rommet med dampsperre, dvs. betrakt resten av huset som "kaldt".  Hvis du tørker som bare juling i 40 varmegrader f.eks, og ikke får ut fuktig luft fort nok, så kondenserer lufta kanskje inni veggen når lufta møter resten av huset som holder 20 grader (40 graders luft med RH på 32% kondenserer når den møter overflater på 20 grader).

Hvis du har kontroll på hvor mange liter vann du tar inn i rommet og hvor ofte, og vet hvor mange liter i timen avfukterene klarer ta ut, så kan du regne på om kondens mot resten av huset kan bli et problem.
  (trådstarter)
   #3
 85     Vestfold     0
Takk, det var et informativt vedlegg. Vi er heldige med at gipsen tåler raskere tørking enn tre, men er var det mye bra å lese.

Har du erfaring med ulike avfuktere? Jeg ser at vi sikkert helst skulle hatt en industrimodell som tåler å gå nokså kontinuerlig/automatisk, og gjerne til fast installasjon.

Da skjønner jeg at selve sirkulasjonen av luft er viktigere enn å bytte ut lufta til enhver tid, og at man kanskje skulle ha ei sirkulasjonsvifte som jobber i samme retning som vifta i avfukteren.

Dette er et nybygg, så det er enkelt å legge på diffusjonssperre for sikkerhets skyld.
   #5
 10,486     Akershus     0
Jeg ville prøvd med en rimelig avfukter, og heller kjørt på med flere ved behov.

En takvifte, så har du god luftsirkulasjon.

HER er ganske kurant avfukter i forhold til pris. Vær obs på at disse gjerne har en maksimal romtemperatur de kan jobbe under.

Mens avfukteren jobber, tilfører den like mye energi til rommet i form av varme, som den forbruker.
Signatur