11,327    15    0  

Tørrluftproduksjon til avfukting av kjellervegg, adsorpsjon

 296     Noreg     0
Noen som har kjennskap til noe apparat som produserer tørr luft?
Jeg tenker å tilføre tørr luft med relativt lav temperatur bak spalte mellom lettvegg og murvegg i kjeller for, slik at luften drar ,med seg fukt som produseres ifm. kappilæroppsug.
Avsug i motsatt ende av vegg-

Har settt litt på adsorpsjonsavfukter
http://www.byggfakta.no/node/3484

Noen som har erfaring med dette?

  (trådstarter)
   #2
 296     Noreg     0
Ok, ineterssant!
Har du også grunnmur med vannoppsug? Kan du fortelle litt om hvordan du har koblet opp dette, hvor du henter luft fra, og hvordan er temperaturen på luften som blir blåst inn ispalten ?
J-R
   #3
 144     0
Muligens noe kapillært oppsug i grunnmur. Det er drenert rundt, men muren står fremdeles i leira..

Avfukteren står i en bod ved siden av kjelleren. Her drar den luft inn fra spalten mellom veggene i kjelleren og blåser det ut i spalten på andre siden. Mellom innsug og utblås er spalten tettet mellom stenderverk og mur. Jeg drar derfor ikke noe "frisk" luft inn i spalten. Kun resirkulert luft som avfuktes. Kontrollpanelet viser både fuktighet og temperatur på luften som avfuktes. Har satt den opp slik at den kun avfukter ved behov samt går en time i døgnet uansett for å "kjenne" på luften samt sirkulere. Det jeg har sett er at avfukting stort sett foregår sent på sommeren i august og september. Resten av året går den kun en gang i døgnet.

Temperaturen(og fuktigheten) i spalten varierer med årstiden. Husker ikke hva jeg satte hygrostaten på. Rundt 50% tror jeg.

Har montert en innspeksjonsluke i kjellerveggen ifbm en utekran. Sist jeg kikket inn der så det helt fint ut i spalten
  (trådstarter)
   #4
 296     Noreg     0
Høres bra ut. Fulgte kontrollpanel og hygrostat med i prisen ? Snakket med et norsk firma, de skulle ha i overkant av 20 000 pluss moms for en tilsvarende avfukter med hygrostat.
J-R
   #5
 144     0

Høres bra ut. Fulgte kontrollpanel og hygrostat med i prisen ? Snakket med et norsk firma, de skulle ha i overkant av 20 000 pluss moms for en tilsvarende avfukter med hygrostat.

Ja jeg tror det gjør det nå. Det gjorde ikke det da jeg kjøpte min for endel år siden, men jeg har kjøpt det senere og ettermontert. Jeg sjekket også med et norsk firma som lå i det prisleie du nevner.

Ble anbefalt Ljungby i en tråd her inne. Veldig bra service der. Ta kontakt med de og hør om hva som følger med av utstyr og pris inkl frakt.
   #6
 69     Bergen     0
Hei J-R,
dette hørtes ut som et bra opplegg. Kunne du legge ut et bilde av installasjonen din? Jeg tenker på å gjøre det samme men skjønte ikke helt hvordan du har gjort det. Hvordan går rørene ut av avfukteren og inn i spalten? Hadde du lagt rør i spalten før du satte opp lettveggen? Evt, hva slags dimensjon på rør?
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 296     Noreg     0
Enig i at dette er et bra opplegg, har besluttet å lage det samme.
En får tørrluft bak spalten som tørker opp fukt, samtidig som at en hindrer at krypdyr tar bolig i spalten da luften blir for tørr for disse små krapylene.

Jeg tok kontakt med Tørt Bygg AS , de anbefalte at spalten var ca 7-10 cm. Tilluft kunne legges med. f. eks flexirør bak vegg til enden av spalten, og avsug legges i begynnelsen av spalten, dermed får en god sirkulasjon.


J-R
   #8
 144     0
Skal se om jeg får lagt ut et bilde.
Jeg bruker fleksirør både til inntak og utblås. På utblåset er det koblet til noen rektangulære rør fra flexit som er festet på innsiden av stenderverket og ført ned mot gulvet. Kunne sikkert bare klemt sammen fleksirøret til en mer oval form og lagt det ned bak stenderene.

Inntaket på min avfukter er bare et åpent hull. Her fant jeg ut at følgende passet:
"Beam Ytterveggskappe for takutspring Ø 200 mm 040773" Denne gjør at jeg kan feste et 200mm fleksirør på inntaket

Som nevnt står avfukteren i et rom ved siden av der jeg har lektet ut veggene. Jeg laget hull i betongen til fleksirørene med kjernebor + litt pigging.

Løsningen er skissert av Tørt Bygg og de har lang erfaring med avfukting av kjellere. Dessverre var avfukterene de leverer endel dyrere enn fra Ljungby...
   #9
 69     Bergen     0
Jeg var litt nysgjerrig på hvordan du fikset overgangen mellom avfukteren og slangene, og det fikk jeg svar på nå. Så hvor store ca var de flexit-rørene du la bak stenderne?
Signatur
J-R
   #10
 144     0
Som nevnt så har jeg en Acetec PD250. Denne har 2 stk 100mm utblås. På disse har jeg festet fleksislangene som igjen er koblet via en overgang til de rektangulære Flexit rørene som går gjennom betongveggen(i rommet ved siden av) og ned bak den utlektete veggen.

Dersom man har plass nok slik at fleksirøret ikke blir helt sammenklent kan man sikkert bare dra dette hele veien ned bak utlektingen.

Jeg har stillt avfukteren til redusert viftehastighet for å minimere støyen. Det er tross alt et ganske lite areal som skal avfuktes