502    17    0  

Tung luft og balansert ventilasjon

 87     0
Jeg har installert balansert i huset. Dette virker bra i de aller fleste rom...det er tilluft på alle soverom, stue og kjellerstue, fraluft på begge bad, vaskerom og kjøkken og gang. 

I gangen er det et merkelig fenomen. Det kan virke som om «tung» inneluft hoper seg opp men ikke blir sugd inn. Nesten som om takventilen, som er plassert nærme et hjørne, kun suger inn luft som ligger opp under taket, mens luften langs gulvet blir stillestående. 

Er dette en rimelig forklaring? Og kva kan evt gjøres...flytte ventil bort fra hjørne, sette inn ny ventil på veggen?

   #1
 512     0
Tilluft på soverom og sug i gang bør fungere. Men har du åpninger under dørene, slik at du får riktig sirkulasjon mellom soverom og gang?
  (trådstarter)
   #2
 87     0
Fikk ikke alle nødvendige detaljene med...rekkehuset har tre etasjer. Kjeller og 2.etg er ok. Problemet er i 1. etg hvor kjøkken, stue og gang er. Hele etasjen er åpen og har ingen dører. Det er i gangen(ventil rett over inngangsdør) hvor den tunge luften er.
TSt
   #3
 9 125     0
Du må finne ut av tilluft og avsug i 1 etg.  Sjekke hvem som suger og hvem som leverer luft. Bruk et A4 ark det vil suge seg inntil der et er avsug.   Hva er det i gangen ?  Du skriver at det er åpent men har også en gang ?  Er det en krok eller er det et eget rom ?  Hvis det er eget rom er det sprekk under dør mot stue ? 
KE
   #4
 3 237     Hordaland     0
Du kan også vurdere å bytte ventiler til en type som kaster luften i en bestemt retning. Men som TSt skriver er det lettere med en tegning.
  (trådstarter)
   #5
 87     0
dJeg har lagt inn alt selv (kanskje det som er problemet). Bildet under viser layout av 1. etg. Avsug på kjøkken og i gang. Tilluft m/sektorstyring i stue.
Tung luft og balansert ventilasjon  - F44B1FD8-3AA1-4F7A-962E-8E54B684E2EC.jpeg - Fjosepose
TSt
   #6
 9 125     0
Hvor er trapper etc ?  Kan være at noe av din tenkte strømning mellom ventiler blir sperret av naturlig ventilasjon mellom etasjer. Kan avsuget være for langt inn i hjørnet til at det "virker" ? 

Har noen kjente som tenkte å å montere en l/l varmepumpe men plassen de hadde tenkt ville ført til at de kun varmet opp avsuget.  Ville fått igjen deler via gjenvinning men ikke samme effekt som en kunne tenkt seg.  
  (trådstarter)
   #7
 87     0
Det er trapp mellom tilluft i stue og avsug i gang. Tilluften blåser «nedover på tegningen.

Det jeg egentlig lurer på er om det kan oppstå laminære strømninger slik at avsug som i dette tilfellet i gang kun drar inn luft som er oppe under taket.

TSt
   #8
 9 125     0
Da virker det som om du prøver å få ting til å gå mot naturlovene ja. Luft den stiger så til luft oppe og avsug nede så vil en aldri dra med luft fra gulvet nede iallefall.
   #9
 20 957     Akershus     0
Stue med innluft oppe, trapp ned i gang med eget avsug?
Høres ut til at det burde vært en innblåsning nede, gjerne i innerste krok ned mot gulvet.
Kan være vanskjelig nå. Forsøk med en saktegående omrøringspropell i taket i gangen? Ev på gulvet i innerkant?

En lav ventil i yttervegg vil også være et alternativ. Vil sabotere den balanserte funksjonen noe, men du trenger neppe en «låvedør» til ventil.
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 87     0
Stue med innluft oppe, trapp ned i gang med eget avsug?
Høres ut til at det burde vært en innblåsning nede, gjerne i innerste krok ned mot gulvet.
Kan være vanskjelig nå. Forsøk med en saktegående omrøringspropell i taket i gangen? Ev på gulvet i innerkant?

En lav ventil i yttervegg vil også være et alternativ. Vil sabotere den balanserte funksjonen noe, men du trenger neppe en «låvedør til ventil.

Hei
Trappa kommer ned i stua, og plasseringen av ventilene(som alle er montert i taket) er til en stor grad diktert av føringsveiene for kanaler og slanger. Jeg har benyttet Nilair sine flex-slanger for å nå kjeller og 1etg siden jeg har loftaggregat.

Jeg har også tenkt på å se om omrøring vil hjelpe, kan bruke en stillegående kanalvifte som jeg har liggede og montere den provisorisk.