301    6    0  

Tynne rektangulære ventilasjonsrør til balansert ventilasjon.

 9     0
Har planer om å rehablitere leilighet og i denne forbindelsen har jeg en drøm å å få fjernet kasser til ventilasjon for balansert ventilasjon som går rundt i hele leilighet.
Planen er å senke taket 2 tommer over hele. 
Spørsmålet er da om det finnes eller om det kan lages ventilasjonsrør som er 45mm høy?? Bredden spiller ingen rolle. Dette må erstatte 125rør.
Sett 55mm x110 for å erstatte 100 i plast, men må ha metall og da 125rør.

Noen som vet om firmaer som selger dette? 
Må også ha tilluft/utluftningsventiler som passer til dette. 

HSt
   #1
 26 726     Lillestrøm kommune     0
45mm høy gir masse motstand, det er trolig en grunn til at kanaler har større tversnitt ...
  (trådstarter)
   #2
 9     0
Blir kanskje for lavt at bredde ikke hjelper stort.?? Tenkte siden det finnes 55mm x 110mm for 100 runde rør, kunne kanskje 45mm x 200mm/300mm? Gjøre susen for 125 runde rør.?
   #3
 1 783     Skogsvåg på Sotra     0
Rektangulære kanaler fungerer like fint som sirkulære, 45 mm høyde er ingen problem, bortsett fra at jeg ikke har sett den tykkelsen tilsalgs som hyllevare, så det er mulig du må få en blikkenslager til å lage de for deg. Søk etter veggkanal så ser du fort at der finnes slike kanaler. De fungerer like godt i himling som i vegg, men muligens må du få laget noen deler utover selve kanalene også. På et punkt må du jo gå over til sirkulære igjen, ifm tilkobling aggregat.
Signatur
HSt
   #4
 26 726     Lillestrøm kommune     0
Hvorfor brukes da ikke slike kanaler i praksis ?

Jeg tror fortsatt at tapet er stort. Det er oppbremsing av luft mot kant av en kanal og her blir hele tversnittet kun en stor kant
  (trådstarter)
   #5
 9     0
Jeg får undersøke dette mer nøye.
Mulig det er en grunn for at slike kanaler ikke er lagd. Alternativet er 2 stk på 55mmx 110mm. Men kun funnet dette i plast.
   #6
 1 783     Skogsvåg på Sotra     0
Veggkanaler er som nevnt helt kurant salgsvare. Selv Megaflis selger dette. Men som nevnt har ikke jeg sett de så tynne som 45 som hyllevare. Men det er helt ordinært for en blikkenslager å lage noen slike. Før sirkulære kanalers tid var det kun rektangulære, som alle ble laget etter mål. Absolutt ingen problem å ha lav profil som en veggkanal, også helt ned til 45mm, men alt etter luftmengde må overgang til andre dimensjoner dimensjoneres så en får en "myk" overgang så ikke luften krasjer i alskens kanalvegger og kanter.
Da jeg begynte som blikkenslager i 1985 var det fremdeles helt normalt å lage sirkulære kanaler på mål, og f,eks rundt krysningspunkt som under dragere eller kabelgater til trikkeren, så endret vi utformingen så ikke kanalen bygget for langt ned og kom i konflikt med himling.
At en ikke ser så mye rektangulære kanaler i dag er logisk siden det er dyrere og mer tidkrevende, samt at det gjerne krever en fagmann som blikkenslager straks det blir litt komplekst.
Signatur