419    13    0  

Ventilasjon i tykk vegg

 59     Norge     0
Jeg trenger å sette inn ventilasjon i kjelleren. Helst suge + blåse i samme boks. Enten samtidig eller at den bytter mellom de to funksjonene. 

Utfordringen nå er at jeg har 1m tykk kampesteinsvegg som leverandøren sier er for mye. 

Fant denne fra Flexit:
https://www.flexit.no/en/products/single_room_ventilator/single_room_ventilator_roomie_dual/single_room_ventilator_roomie_dual/

De selger forlengelsesrør som tar den opp til 70cm. Tipper det ikke er noe problem å kjøpe og tilpasse et par sånne, men leverandøren bare svarer ikke når jeg sier at jeg trenger >70cm. 

Noen her som har installert tilsvarende utstyr i tykk vegg?

Børge

   #1
 4,852     Sørlandet     0
Fikk svar fra mitsubishi ang 3m spirorør på deres VL-100. Svaret var at det ikke skulle være noe i veien for dette men de kunne naturligvis ikke garantere for funksjonaliteten. VL-100 behøver 2 hull mens fe andre flexit/teinfresh kun trenger ett. Da bytter viften retning hvert minutt. Ved langt rørstrekk risikerer du at samme luften suges inn igjen. Slik heg forstår det er det ikke tema på Vl-100.

Ingen problem å kjernebore i 1m tykk mur;)
  (trådstarter)
   #2
 59     Norge     0
Selve kjerneboringen går nok fint. Der er det et hull i dag til en flexit-sak som ble utsolgt underveis i prosjektet mitt. Så nytt hull må til.

Doble hull til Mitsubishi blir litt overkill på det stedet der det er satt av plass til ventilasjon.

Takk for tips om Twinfresh! Var ikke klar over at de fantes.

   #3
 4,852     Sørlandet     0
Jwg tror ikke du kan bruke hverken twinfresh eller flexit her men må over på f.eks mitsubishi som bruker ett rør til sug og ett til blås. Selve rørene er mindre da men riktig at det blir to mindre hull enn ett stort.

Men send en mail til Foris og hør. De svarer på kundeservice

Estetisk så er twinfreshen finere. Støymessig så holder jeg en knapp på vl-100 eller vl-50 da den ikkr snur (retningsskiftet er veldig markant på de andre).
  (trådstarter)
   #4
 59     Norge     0
Jeg sliter med å få plass på veggen til vl-100 og vl-50.

Håpet mitt var å få inn enten to retninger i samme utvendige rør eller en alternerende sak. Hvis alterneringen lager masse lyd, er det ikke like interessant.

Den ledende løsningen så langt er nok denne fra Flexit
https://www.flexit.no/en/products/single_room_ventilator/single_room_ventilator_roomie_dual/single_room_ventilator_roomie_dual/

Man får ekstra innmat til rør
https://www.flexit.no/produkter/romventilator/tilbehor_romventilator/luftstromsseparator_roomie_dual/

og rørforlenger til den
https://www.flexit.no/produkter/romventilator/tilbehor_romventilator/veggjennomforing_l700_o160/

De har hyllevare for opp til 70cm vegg. Når jeg spør om 100cm svarer de ikke. Nå vil jo lengre rør gi den større motstand, men jeg ser ikke andre ulemper enn det.
   #5
 4,852     Sørlandet     0
Er ikke motstanden som er problemet men at luften den har (nesten) blåst ut kommer i retur. Varm fuktig luft i retur på vinteren kan være ett problem med tanke på frost. Samt det å gjenvinne brukt luft.

Men spør Foris (forhandler twinfresh) hva de mener:)
  (trådstarter)
   #6
 59     Norge     0
Er det et problem hvis den blåser ut og inn samtidig? Skjønner at du får litt snorkel-effekt med ugunstig resirkulering når samme rør brukes både inn og ut.

Roomie Dual ser for meg ut som om den bruker to halvparter av et rør med ytterdiameter 160mm.

   #7
 4,852     Sørlandet     0
Er det et problem hvis den blåser ut og inn samtidig? Skjønner at du får litt snorkel-effekt med ugunstig resirkulering når samme rør brukes både inn og ut.

Roomie Dual ser for meg ut som om den bruker to halvparter av et rør med ytterdiameter 160mm.


Ok roomie dual er isåfall litt annerledes enn f.eks twinfresh som bruker samme røret og heller snur retning på viften. Da tenker jeg det kan bli ett problen

Hadde heller gått for roomie dual da siden den bruker kun halve røret og ikke snur. Kan ikke se at det skal bli ett problem da med lenger rør

   #8
 87     0
Roomie Dual og Twinfresh er samme produkt med to ulike navn. De produseres av Ukrainske Vents.

Disse ettromsventilatorer er hybridventilatorer utviklet for våtrom. Dvs. de har en avtrekksfunksjon for å kunne trekke ut luft med høy luftfuktighet, f.eks. fra bad eller vaskerom. Begge er kopier av eGO fra tyske Lunos: https://www.lavenergisystemer.no/lunos-produkter/e-go-ettromsventilator-med-varmegjenvinning

Slike hybridventilatorer har noe begrenset kapasitet, og i veldig tykke yttervegger vil du få tilbake mer eller mindre av den samme luften som du trakk ut. Varmegjenvinningsgraden er heller ikke på nivå med f.eks. Lunos e2 60, som har en virkningsgrad på 83 eller 88 % iht. gjeldende standard NS-EN 13141-8. For å oppnå en balansert løsning vil en behøve to slike.

I riktig tykke yttervegger vil roterende varmevekslere, systemer som bl.a. Mitsubishi tilbyr, gi en klart bedre ytelse. Ulempen er at de tar stor plass.
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 59     Norge     0
Må innrømme at jeg blir litt forvirret her nå...

Inntrykket mitt var at Roomie Dual bruker to halvdeler av samme rør hele veien ut, og at luften kontinuerlig beveger seg i motsatt retning i de to. Er det riktig?

eG0 som du linker til ser ut som om den alternerer luftretningen. Er det riktig? I så fall skjønner jeg at ett langt, delt rør gir en del resirkulering.

Har du en konkret løsning å anbefale meg der jeg slipper å henge en "bruskasse" på innsiden av veggen?

Jeg har allerede ett hull med diameter 110mm. Utgangspunktet mitt var å utvide det til 180mm for Roomie Dual, men det koster omtrent det samme å lage et hull til på samme diameter.

Veggtykkelsen på 1m er det lite å gjøre noe med!


Børge
   #10
 87     0
Roomie Dual og eGO er begge basert på prinsippet om regenerativ varmeveksling. Bortsett fra når de er i avtrekksmodus, veksler luftretningen hvert minutt.
PS: varmegjenvinningen kan i perioder velges bort. Da skifter luftretningen hver time.

1 m veggtykkelse er det maksimale av hva Lunos anbefaler for ventilatorene som er basert på samme prinsippet, men hvor det benyttes to ventilatorer (to ventilgjennomføringer) i stedet for en todelt i Ø 160 mm rør. Som denne: https://www.lavenergisystemer.no/lunos-produkter/lunos-e2-60

Kapasiteten blir da omtrent 3 ganger så høy. Dermed er det mindre luft som "resirkuleres".

Uten å velge kanalbasert system eller den mer plasskrevende Mitsubishi, er dette eneste alternativet jeg kjenner til når en ønsker kontrollert ventilasjon med god varmegjenvinningsgrad.
Signatur