430    12    2  

Ventilasjon på soverom

 2     0
Hei!
Bor i et hus fra 50-tallet, men som i 2010 ble oppusset ganske greit; med mer isolasjon etc.

Samboer er ganske ømfintlig på luft og "dårlig luft" på soverom og mener rommet er for tett. Jeg legger ikke stort merke til det. Vi forsøkte å utbedre i fjor ved at vi innstallerte en "lufteluke" i veggen. Dette gjør at det fort blir for kaldt for meg, og samboer mener fortsatt det er dårlig luft.

Vi har nå begynt å se på vifter som kan installereres i veggen. Jeg har sett på litt ulike typer, men føler meg litt i villrede ettersom jeg ikke vet hva jeg skal se etter.

Noen som har noe erfaring / tips til hva vi kan gjøre - og evt. hvilke som er bra? Rommet er ca. 12kvm. 

  (trådstarter)
   #2
 2     0
Miniventilasjon med varmeveksler. (Mitshubishi?)
Mvh
Sakke


Har du denne selv, så du kan fortelle litt fra din erfaring? Vi er begge litt ømfintlige ifht støy, og er derfor redd for at noe sånn bråker om natta.
   #3
 10 171     Akershus     0
Jeg installerte en sånn mitsubishi miniventilasjon (VL-100?) på hytta til svigers for en god del år siden. Den fungerer bra, men lydløs er den ikke. Det er jevn summing, så den plager ikke noen av de som bruker hytta i hvert fall. Tidligere hadde hytta lett for å være veldig "tett", og særlig de i familien med litt astma og sånt merket det veldig godt. Det ble det helt slutt på. Se tråden "miniventilasjon vs. balansert ventilasjon" eller så her på forumet.

Dårlig luft merker man best når man er kvitt den. Etter å ha oppgradert kjelleren og fått inn balansert ventilasjon merkes det godt at lufta er mye bedre enn hva vi var vant med. Burde vært standard på alle soverom, og noe av det første man la inn i planene ved oppgradering.
Signatur
   #4
 17 444     Akershus     0
Jeg bruker stort sett åpent vindu og god dyne. Når dette blir for kaldt har det fungert for oss å sette passe gløtt på veggventil og gløpp på alle dører frem til badet med mekanisk avtrekk. Dersom soveromsdøra lukkes blir det for «tett .
Signatur
   #5
 10 171     Akershus     0
Jeg bruker stort sett åpent vindu og god dyne. Når dette blir for kaldt har det fungert for oss å sette passe gløtt på veggventil og gløpp på alle dører frem til badet med mekanisk avtrekk. Dersom soveromsdøra lukkes blir det for «tett .


Fin løsning om man tåler litt kulde. Vi gjorde det inntil det kom litt småunger som tidvis bor på samme rom.
Signatur
   #6
 17 444     Akershus     0
He, he, her måtte vi øke et hakk på ventilen da det kom småfol for å få luft nok. Sov med oss til de var ca 3 år. Den skal tidlig krøkes som god snøhuleboer skal bli. Grin

Ellers har det vært litt oppslag i det siste om unge som sov ute i januar og ble utsatt for revestreker: : https://theworldnews.net/no-news/horte-skrapelyder-pa-babycall-avslorte-reven-grusomt
Signatur
   #7
 1 464     Trondheim     0
Hvis man er følsom for lyd så er åpent vindu minst like ille, har balansert ventilasjon i huset selv-har aldri skjønt behovet for å ha frosttemperaturer innendørs. Mest ubehagelig å ha så store temperaturforskjeller, liker å kunne sove slik at jeg ikke er nødt til å være inntullet i tjukk dyne.
Har fin temperatur for soving gjennom å holde dørene stengt på dagtid og ingen varmekilder på soverom, da er det 16-17 grader der.
Så nei, har ikke miniventilasjon selv, men har en kompis som nettopp monterte hos seg, på stua og et soverom, er fornøyd.
Mvh
Sakke

   #9
 1 464     Trondheim     1
Har nå spurt kompisen. Han har den minste varianten på et soverom og det er tydeligvis to viftehastigheter, på den lavere så hører man ikke viften i praksis.

MVH
Sakke
   #10
 85     1
Eg har en mitsubishi Vl50 på soverommet, og det fungerer utmerket. Som nevnt over er den omtrent lydløs på laveste hastighet. Prøvde med dB måler på telefon ca 1,5m fra, og målte ingen forskjell med vifte på eller av. Med passiv ventil måtte vi enten ha soveromsdøren eller vindu åpen om natten, eller ha dårlig luft og dugg på vindu og altandør. Bruker laveste hastighet når vi sover, og full eller lav resten av døgnet. Vær bare obs på at den er mye større enn det som vises i illustrasjonene. Se på de faktiske mål for å få et rett inntrykk. Er drøy pris mangen steder, men er et firma som reklamerer på Finn som har grei pris. Er jo også på tilbud av og til.