#51
 1,699     Trondheim     0
Jeg tror fortsatt du forfølger feil spor når du mener at 10cm ikke er nok.
Se for. eks denne beregningshjelperen fra glava. Tabellene deres går jo ikke lengre enn til 10cm.
http://www.glava.no/sitefiles/1/beregningsprogrammer/mengdeutregning_kanalisolasjon/Mengdeutregningisolasjon.xlsx

Jeg tror det er noe riv ruskende galt med måten det er isolert på, inntrekk av falsk luft eller noe slikt - og at 10cm isolasjon egentlig skal være nok.
Har du inpisert rørene slik at du VET at det er 10vm isolasjon?
Gjentar forslaget om å kontakte glava. De har folk som KAN isolasjon, i motsetning til det jeg har erfart at utbyggere og ventilasjonsfirma har (og det sier jeg etter å ha vært innom rundt 8 forskjellige representanter fra 4 firmaer som allikevel ikke klarte å gå det rett - det samme som glava forklarte at helt opplagt ikke ville fungere første gang jeg pratet med dem)

Jeg maser litt på deg om dette av to årsaker:
- dersom det er for lite isolasjon må du jo vite hva som er nok om det skal kunne ordnes. "For lite" gir deg ikke en løsning
- dersom problemet er noe annet, som lufthastighet, dårlig kvalitet, innsug av uteluft eller noe så vil for eks et tiltak med blåseisolasjon ikke nldvdndigvis hjelpe. I tillegg, dersom du har varme rør som treffer kald uteluft då kan det bety at du også har et kondensproblem som du ikke ser

Innleggene mine er uansett bare råd, er helt opp til deg hva du gjør videre.
Signatur

TSt
   #52
 14,876     0
Er det gjort noen kontroll på mengden luft som veksles. Det skal ikke hjelpe på temp inn siden mindre lufttrøm I rør burde føre til enda lavere temp men kan gi en indikasjon på hvorfor en må ha så masse varme inn i huset. Hvis termostater etc virker bra I alle rom kunne det være en ide og stoppe ventilasjonen og via strømmåler sammenlikne f.eks. 6 timer uten ventilasjon med 6 liknende timer med. Da får dere iallefall et innblikk i hva som er ventilasjonsrelatert.
Byttet ut oljefyr i et stort hus som ikke er bolighus og her matte vi sette inn løse el ovner første høsten for å få ide om hvor mye effekt som måtte installers. Oljeforbruket var så enormt at det fortalte ingen ting om hva huset trengte av tilført effekt. (Heldigvis var dette korrekt slik at energiforbruk er nå kanskje ned på 1/5 del men da er det varmepumper og styring mot bruk også)
  (trådstarter)
   #53
 28     0
Takk for råd! Til uken er det planlagt termofotografering av kanalene. Da bør det kunne avdekkes om det er områder med manglende isolering eller sågar brudd på rør. Jeg er helt enig i at det kan være et sammensatt problem og vil være godt forberedt i diskusjonen med firmaet som har bygget huset vårt og som har inntatt en særdeles avventende holdning til at dette i det hele tatt er et problem. Jeg er takknemlig for alle innspill så langt.
   #54
 24,949     Akershus     0
Energiforbruke på ca 40.000 kwh synes ekstremt høyt. Vi har 130m2 oppe, 15cm vegger, 60m2 nede pluss ca 50m2 uoppvarmet kjeller, mekanisk avtrekk uten varmegjenvinner, Akershus, bruker ca 24.000kwh/år.
Signatur
   #55
 1,749     Norge     0
Takk for råd! Til uken er det planlagt termofotografering av kanalene. Da bør det kunne avdekkes om det er områder med manglende isolering eller sågar brudd på rør. Jeg er helt enig i at det kan være et sammensatt problem og vil være godt forberedt i diskusjonen med firmaet som har bygget huset vårt og som har inntatt en særdeles avventende holdning til at dette i det hele tatt er et problem. Jeg er takknemlig for alle innspill så langt.

Dere burde fotografere hele huset samtidig som de er der.
Jeg tenker at det er kanskje litt lite isolasjon under de varme gulvene.
  (trådstarter)
   #56
 28     0
Da er det gjort termofotografering av kanaler. Utetemperaturen var på -17 grader og samtlige kanaler lyser opp og indikerer mange graders tap over hele strekningen i tillegg til svake punkt knyttet til forgreininger. Samtidig ble det målt et varmetap på 8 grader fra aggregat til siste ventil. Samme dag fikk jeg anledning til å vurdere en ny bolig der alt av kanaler går på varm side av isolasjonen slik SINTEF anbefaler ( også i himling) og der var varmetapet i siste ventil på under en grad ved -17 ute! Og det er for meg svært ulogisk at når man krever 20 cm isolasjon i vegger og 30-40 cm isolasjon i tak i nye hus som skal tilfredsstille Tec 10, så skal det samtidig være 'mer enn nok' med 10 cm rundt metallrørene som skal lede luften inn i boligen. Disse undersøkelsene understøtter dette. Og firmaet er endelig i ferd med å motvillig akseptere at dette er et seriøst problem som de er nødt til å forholde seg til.
   #57
 336     Northwest     0
Uavhengig av hvor rør er lagt så vil jeg tro at det finnes andre problemer enn bare anlegget med dere energiforbruket dere oppgir.


  (trådstarter)
   #58
 28     0
Det er selvsagt mulig, men det er klart at en kontinuerlig nedkjøling av boligen via luft med temperatur på 14-16 grader som strømmer inn i alle oppholdsrom bidrar i denne sammenhengen.
   #59
 336     Northwest     0
Vi bor jo langs kysten men vi har et litt større TEK10 hus fra samme produsent (antar at Rebekka moderne er huset ditt) og bruker ca 20 000 kWh i året.

Det til trosss for at vaskemaskin, tørketrommel, dusj og badekar blir brukt daglig (2 små barn).

  (trådstarter)
   #60
 28     0
Ja, det er jo der vi også bør ligge på to voksne og et barn. Og vi klarer oss med 2-3 klesvask i uka og uten tørketrommel 👍. Og det er et slikt forbruk vi har vært vant til i tidligere hus (eldre og nye) vi har bodd i.