223    11    0  

Vilavent - Få det opp å gå igjen?

 37     0
Jeg har et hus fra 1987 med vilavent på kaldloft, herifra går det avsug til vaskerom, bad og gjestetoalett. Det hele ble styrt av kjøkkenventilator.

Pusset opp kjøkkenet, fjernet da vilavent kjøkkenventilatoren og fikk ny der jeg borret hull gjennom vegg ut i friluft. En venn som er elektriker hjalp meg, og det var jo enormt med ledninger til vilavent kjøkkenventilatoren. Hans løsning var å kappe disse ledningene og sette en enkel av/på bryter, benyttet seg kun av L,N og jord. Denne bryteren er i 1 etg. Resultat.. Ingen avsug på bad, gjestetoalett og vaskerom.

Jeg lurer nå på hva jeg skal gjøre for å få fikset dette på en eller annen måte.
Alternativene jeg ser for meg:
- Få meg PAX ventilator på bad (men da har jeg ingen avsug på gjestetoalett og vaskerom)
- Erstatte vilavent motoren på kaldloft med en ny motor som kan gi avsug på bad, gjestetoalett og vaskerom. Noen som har erfaringer eller tips til en slik?
- Sette på en hastighetsregulator istedenfor av/på bryter, er vel dette som må til for å få liv i vilavent motoren og få det opp å gå igjen? Men er usikker på hvordan det blir når de "resterende" ledningene ble kappet, men disse finner jeg vel igjen på kaldloftet med motoren. Gjør meg ikke noe om en evt ny bryter er enten her eller blir lagt ned til bad som er rett under motor.

Hva ville du gjort? Har det noe for seg å få liv i en 30+ år vilaventmotor, eller skulle jeg gått for et nytt opplegg?

   #1
 1 780     Skogsvåg på Sotra     0
Ville definitivt latt den gamle motoren få hvile. 30 år da er de på grensen til å gi seg. Den KAN gå en hel del år til, men det er en viss sjanse for at den vil starte å lage ulyder (fra lagrene), m.m. Dessuten, det har skjedd en hel del på teknologisiden på 30 år. Nyere vifter bruker endel mindre strøm. Skjønt, det er helst at du blåser ut oppvarmet luft som er største pengeblåseren her, det kan løses med å oppgradere til balansert ventilasjon.
Du kan f.eks sette på en kanalvifte, om du har plass/mulighet til å koble sammen alle rørene inn til 1 rør med større dimensjon. Kanalvifte er det billigste alternativet, disse kan og reguleres trinnløst.
Du kan og erstatte den du har med en lignende enhet. Da er du som oftest låst til å bruke den regulatoren som kan leveres, ofte i trinn, ofte bygget inn i en kjøkkenhette-enhet. Det er mulig at du kan bruke den trinnregulatoren du alt har i kjøkkenhetten din, men må trolig kobles opp manuelt, kontakter passer neppe sammen etter 30 år.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 37     0
Tenkte selv på kanalvifte. Dimensjonen på rørene som går ut til de forskjellige rommene er 80mm, om jeg kunne fått alle disse 3 på en kanalvifte, evt de 2 til vaskerom og gjestetoalett, så sette inn en fukt styrt baderomsvifte på bad, hadde vært den beste løsningen? Finnes slike 3 til en/to til en rør? Vi har god ventilasjon i boligen, sannheten er at kjøkkenet ble pusset opp for 2 år siden, så vilvaventen har ikke vært påskrudd på 2 år. Hørte ikke noe til ulingen som pleide å oppstå ett par ganger i året. Gikk opp på kaldloft og kunne konstantere at vilaventen ikke var i drift... (uten at dette har plaget oss noe whatsoever)
   #3
 1 780     Skogsvåg på Sotra     0
80mm er nokså utfaset, men du finner nok de som selger f.eks T-stykker i den dimensjonen. Hør med lokal blikkenslager / utsalg for blikkenslagere/ventilasjon. Evt blir det å mekke noe med 100mm slanger og noen gode runder med tape... Ja, en klassisk kanalvifte er nokså rimelig og driftsikker, bare du styrer unna tøyseviftene de selger på Clasern.
Skal ikke mene noe som helst om hva du velger av løsning, fuktstyrt eller ikke, det avhenger av hva dere opplever som behov.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 37     0
Ser det finnes overganger fra 80 til 100. Tror du altså jeg klarer meg med en kanalvifte til disse 3 utløpene hvis jeg trikser å mikser med overganger og T-rør?
HSt
   #7
 26 320     Lillestrøm kommune     0
Se på Flexit Ulv vifte det er denne du trolig har

  (trådstarter)
   #8
 37     0
Den ligner. Jeg har villavent VG-7, som har Ø80x3, og en Ø150. Ser forøvrig ut som den er dyppet i fett etter 30 års drift
HSt
   #9
 26 320     Lillestrøm kommune     0
Ja, kjøkkenvifte gjennom slik er en tabbe
  (trådstarter)
   #10
 37     0
Ja nå er den heldigvis lagt gjennom vegg og rett i friluft, så nå trengs bare litt avsug i de 3 andre rommene.