422    10    2  

Vurderer balansert ventilasjon

 19     0
Holder på og pusser opp et hus fra 1970, og må relativt kjapt bestemme meg om jeg skal installere balansert ventilasjon.

Har hentet inn tilbud, og de ligger på alt fra 70-95.000 kroner uten at jeg klarer å se store forskjellen i hva tilbudene inkluderer.

Grunnflata mi er ca 120 kvadrat. To soverom, stue, kjøkken, bad og toalettrom.

Hvor mange ventiler trenger jeg? Hva er pris pr ventil?

Hva bør jeg vektlegge ved valg av leverandør, og er det noen plasser det kan spares inn på noe?

   #1
 2 624     Asker     1
Det er minimum et innluft/utluft i hvert rom. Men det må prosjekteres. Dersom alle dører har spalte, vil du typisk ha bare innluft eller vare utluft i samme rom. Men igjen, det må prosjekteres.
Signatur
   #2
 1 781     Skogsvåg på Sotra     0
For all del få iallfall lagt opp rørene før det legges ny himling/vegg/m.m.
Synes det hørtes noe kostbart ut, men slike priser går vel bare raka vegen oppover.
Har selv et hus fra 1957 hvor jeg la inn balansert for endel år siden. Hadde 2 dagers nedetid på anlegget ifm en ombygging, og det var helt pyton. Tett og tung luft på soverom, matlukt overalt. Huff nei. Var som å bli nyfrelst å starte den opp igjen. Smile
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 19     0
Men er det noe man kan spare inn på i forhold til fremgangsmåte? Regner med at man kan kjøre en luksus variant av balansert ventilasjon, og en litt mer økonomi variant?
   #4
 1 781     Skogsvåg på Sotra     0
Naaah. Det bør være balansert, der bør du ikke kjipe ned til bare et avtrekkssystem (som er alternativet). Så sant du har overløpsventil eller åpen spalte under dørene, så holder det med 1 rør til hvert rom (tilluft til alle oppholdsrom, avtrekk på skitne rom som kjøkken og bad). Vil du ha tette dører og ikke overløp så må du ha 2 rør til hvert rom, det blir straks veldig mye dyrere. Så med mindre du har helt tydelige behov om tett terskel på dørene så er det 1 rør til hvert rom. Selva aggregatet der vil jeg sterkt anbefale å gå OPP ett hakk fra minstekravet. Minstekrav (tek10, er kanskje kommet noe nytt siden den gang) er 0,5 luftskift per time. Så har du 500m3 i huset så kan det være nok med et aggregat som yter 250m3/t. Dog er dette med vifter på full guffe (støy), det vil du ikke ha for å si det enkelt. Gå heller opp til 4-500m3 så kan du kjøre anlegget på medium og få lite støy og et anlegg som ikke blir belastet for mye.
Endel av installasjonen er fullt mulig for en som er handy å gjøre. Siden det er et eksisterende hus, så kan det bli nødvendig med kanaler som blir synlige, dvs som må kasses inn. Her er det mye du kan gjøre selv, om du vil. Det er ikke rocket science og greie veilledninger finnes.
Hvordan er huset? Kaldtloft/krypeloft, eller er alt areal utnyttet?
Signatur
   #6
 1 781     Skogsvåg på Sotra     0
Da er det i så fall en nokså rett-fram installasjon, iallfall om alle rommene er tilgjengelig ovenfra loftet og alle rom er i samme etasje?
Har du tid og er litt handy så vil jeg tro det er MYE å hente fra de prisene du har fått. Selve aggregatet får du til rundt 30.000,- (forslag er Flexit Uni3, om du har rundt 300m3 totalt), så må du ha en pakke med fleksible rør, fleksible lydfeller, ventiler og div montasjemateriell. La oss si du får sydd sammen en pakke til 40.000,- pluss så må du ha elektriker til å sette opp egen kurs (du bør ha egen kurs med mindre du alt har en som går til loft som er lite belastet), la oss si maks 5.000,- for det. Med egeninnsats på et par gode kvelder så har du spart endel lapper.
Bor du på vestlandet kan jeg anbefale å bruke Prefa i Bergen til å lage en pakke til deg. De selger mye slike løsninger, og kan sette sammen noe til deg, og de er grei på prisen. Vet at folk i andre kanter av landet også har brukt de og fått det tilsendt, men det kan hende du har noen nærmere deg.
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 19     0
Bor dessverre ikke på Vestlander, og er ikke over gjennomsnittlig handy.

Har en elektriker i huset som jobber for meg nå, kanskje rimeligere å benytte ham på det elektriske?

Er snakk om grunnflate på ca 120 kvadrat i en etasje. Har tilgang via kaldloft til alle aktuelle rom.

  (trådstarter)
   #8
 19     0
Ser forøvrig i tilbudene jeg har mottatt, at noen har ttt med 10 stk ventiler, mens en annen har med 7 stk.
   #9
 1 781     Skogsvåg på Sotra     0
Ser forøvrig i tilbudene jeg har mottatt, at noen har ttt med 10 stk ventiler, mens en annen har med 7 stk.

Gjenspeiles det i prisen? 7 stk burde holde, da får du 1 i hvert rom pluss evt i en bod eller både avtrekk og tilluft i stuen, alt ettersom hvor stort og åpent kjøkkenet er. Du har vel en gang og litt slikt i tillegg? Kanskje de har satt inn en ventil der..
Slik som huset ditt høres ut (med masse forbehold) synes jeg prisene høres noe høye ut. En dags arbeid burde holde på en helt enkel bolig, som din bolig kan virke som. Forutsatt at strøm er lagt opp og tilgang er grei.
Signatur
   #10
 156     1
Hei der,

Vi på Makitech.no selger komplette pakker med balansert ventilasjon, du kan legge inn info og tegninger her for et uforpliktet tilbud.

På den boligen du beskriver skal luftmengdene dine være +/- 150 m3/t så setter du inn en pakke med et VTR 250 SAVECair fra Systemair Villavent så har du kapasitet nok i massevis, med åpen svill under dører er det riktig med 7 stk ventiler om ikke du har flere rom som ikke er nevnt.

Hvis jeg skal anslå en ca pris du vil havne på et pristilbud hos oss så er det 35 til 40.000,- inkl.mva på en slik bolig.
Dette er da en komplett pakke med prosjektert ventilasjon på tegningene dine med luftmengdeberegning , medfølgende aggregat og alle deler som er prosjektert inn på tegningen levert på din adresse, dette er for selvmontasje med montasjeveiledning og suport på tlf 24t i døgnet.

Vi selger å leverer ventilasjonsprodukter i hele landet, montering kan vi tilby i agderfylkene.

Vi selger også aggregater fra både Systemair Villavent og Flexit, Det kan bli et lønnsomt besøk på Makitech.no da vi holder så lave priser som mulig, sjekk ut feks Flexit UNI 3 å se hva den koster hos oss Smile

Mvh Kim
Makitech AS
Signatur