7,871    35    18  

Etterisolering av pepperkakehus

 5,415     Langhus     7
Vi vet jo alle at pepperkakehus er dårlig isolert og ofte er svært trekkfulle.

Enova sier at Etterisolering gir lavere energiforbruk og kan gjøres med alle hus:
Etterisolering gir lavere energiutgifter, bedre komfort og kan forbedre energimerket på boligen. Derfor er isoleringstiltak ikke bare aktuelle for svært gamle boliger. Det kan også være fornuftig å etterisolere hus som ble bygd på 1960- og 70-tallet – og faktisk helt fram til i dag.


Hva kan man så gjøre med et pepperkakehus?
En løsning med spiselige isolasjonsmaterialer og uten plast er selvsagt, så etter en kort runde i tenkeboksen kom tre forslag på bordet:
Etterisolering av pepperkakehus - IMG_6331.JPG - Jafo

1) Kremtopp
2) Marshmallows
3) Marengs

3 ulike materialer med veldig ulike fysiske egenskaper og trolig også ulike isolasjonsverdier.
For å se mer på egenskapene kjørte vi en liten test:

Første test: Kremtopp
Etterisolering av pepperkakehus - K1 (Custom).JPG - Jafo  Etterisolering av pepperkakehus - k2 (Custom).JPG - Jafo
Veldig enkel påføring og lett å få passe mengde isolasjon. Flyter godt ut og dekker alle hulrom.

Etterisolering av pepperkakehus - k3 (Custom).JPG - Jafo  Etterisolering av pepperkakehus - k4 (Custom).JPG - Jafo
Lenge virket dette som det ultimate alternativet for etterisolering av pepperkakehus.
Vi oppdaget imidlertid at kremen falt relativt fort sammen.

Etterisolering av pepperkakehus - k7 (Custom).JPG - Jafo  Etterisolering av pepperkakehus - k8 (Custom).JPG - Jafo
Etter et par timers tid hadde kremen falt helt sammen og test-pepperkaka var blitt helt myk.
Konklusjon: Kremtopp er ikke egnet for isolering av pepperkakehus.

Neste episode: Isolasjonstest med Marshmallows.
Signatur

   #3
 974     0
nei,nei,nei... dette vert for enkelt. Du kan ikkje konkludere etter ei enkelt prøve!

1)
Du må gjere fleire forsøk. Dei må vise seg repeterbare - elles må du gjere endå fleire forsøk.
Så kan du tekkje ein signifikant konklusjon basert på eit rimeleg representativt gjennomsnitt.

Altså mange kjeks og mange kremdottar.

2)
I slike saker kan ein aldri lite på det andre har kome fram til. Ein må gjere sine eigne forsøk.
   #4
 3,412     Akershus     2
Sandwich-konstruksjon har vist seg å være hensiktsmessig for isolasjon. Derfor kan det muligens være hensiktsmessig å prøve å isolere pepperkakehusene med brødskiver?

Det bør ihvertfall være bedre egnet enn tradisjonell isolasjon med glassvatt...
Signatur
   #5
 1,060     Jevnaker     0
Sandwich-konstruksjon har vist seg å være hensiktsmessig for isolasjon. Derfor kan det muligens være hensiktsmessig å prøve å isolere pepperkakehusene med brødskiver?

Det bør ihvertfall være bedre egnet enn tradisjonell isolasjon med glassvatt...

Sukkerbrødskiver er vel mest gunstig da kanskje?
Signatur
   #6
 895     0
Jeg ser umiddelbart noen svakheter med bruk av Marshmallows:

1. Bruksarealet vil reduseres vesentlig, så det avhenger at tomtestørrelsen til pepperkakehuset er rimelig stor, i tillegg til at det vil øke totalkostnaden på konstruksjonen en del for å tilfredstillende BRA.

2. Hvordan er de brannhemmende egenskapene til Marshmallows? Mine erfaringer fra grilling på pinne er at de ikke er spesielt gode...
  (trådstarter)
   #7
 5,415     Langhus     1
nei,nei,nei... dette vert for enkelt. Du kan ikkje konkludere etter ei enkelt prøve!

1)
Du må gjere fleire forsøk. Dei må vise seg repeterbare - elles må du gjere endå fleire forsøk.
Så kan du tekkje ein signifikant konklusjon basert på eit rimeleg representativt gjennomsnitt.

Altså mange kjeks og mange kremdottar.

2)
I slike saker kan ein aldri lite på det andre har kome fram til. Ein må gjere sine eigne forsøk.

Vi kjører flere forsøk, det kan jo også tenkes at opp eller ned på pepperkaka kan ha noe å si.

Sandwich-konstruksjon har vist seg å være hensiktsmessig for isolasjon. Derfor kan det muligens være hensiktsmessig å prøve å isolere pepperkakehusene med brødskiver?

Det bør ihvertfall være bedre egnet enn tradisjonell isolasjon med glassvatt...

Sandwich var en løsning som ikke var på bordet. Elementbygg med sandwich-isolasjon er jo en moderne løsning som mange kreative byggebedrifter benytter. Dette må selvsagt testes!
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 5,415     Langhus     0
Jeg ser umiddelbart noen svakheter med bruk av Marshmallows:

1. Bruksarealet vil reduseres vesentlig, så det avhenger at tomtestørrelsen til pepperkakehuset er rimelig stor, i tillegg til at det vil øke totalkostnaden på konstruksjonen en del for å tilfredstillende BRA.

2. Hvordan er de brannhemmende egenskapene til Marshmallows? Mine erfaringer fra grilling på pinne er at de ikke er spesielt gode...

Ja, tykkelse på isolasjon vil være avgjørende for tilgjengelig boareal. For Marshmallows så kan de jo skjæres i tynnere eller tykkere skiver...
Julen er høytid for brann og både Marshmallows og Marengs består i stor grad av sukker. Bygget bør nok utstyres med automatisk sprinkelannlegg Smile
Signatur
   #9
 10,486     Akershus     0
Finnes det ikke egen isolasjonskniv for marshmallows?
Signatur
   #10
 3,412     Akershus     0
Jeg ser umiddelbart noen svakheter med bruk av Marshmallows:

1. Bruksarealet vil reduseres vesentlig, så det avhenger at tomtestørrelsen til pepperkakehuset er rimelig stor, i tillegg til at det vil øke totalkostnaden på konstruksjonen en del for å tilfredstillende BRA.


Mange tomter for pepperkakehus har forholdsvis lav årsmiddelnedbør. Jeg vil tro dette åpner for utvendig isolasjon. Jeg har sjekket forrige utgave av byggeforskriftene for denne typen bygninger, PEP09, men finner ikke regelverk om utvendig isolasjon. Jeg velger derfor å tro at utvendig isolasjon ikke påvirker BTA og derved tomteutnyttelsesgrad. Dette er ikke helt i tråd med byggereglene for uspiselige byggverk, TEK10, men det er snart jul.

Jeg fastsetter derfor utvendig etterisolering med marshmallows som en preakseptert utførelsesmetode.

Cloettas Juleskum gir akkurat like dårlig isolasjon som tradisjonelle marshmallows, men innehar bedre visuelle kvaliteter.

Etterisolering av pepperkakehus - 41902-9c93e-product_detail.jpg - Jafo



Forøvrig har jeg funnet en mulig leverandør av sandvich-elementer:
Etterisolering av pepperkakehus - 8508-da92d-product_detail.jpg - Jafo

For selvbyggere kan jeg ta med byggemåten:
Krem med vaniljesmak 49%(sukker,herdet vegetabilsk fett(kokos),emulgator(soyalecitin)aroma(vanilin)),hvetemel,herdet vegetabilsk fett(kokos),emulgator(soyalecitin),hvetekim,salt.

For tilpasning av elementene til byggestilen som TS forutsetter må elementene overflatebehandles med pepper.
Signatur