10 907    26    16  

Spisebord i eik

 1 307     Sandefjord     1
Byggebolig er et bra forum. Men det er mye fokus på grunnmur, kjøkken, planløsning, strøm, rør og mye annet. Jeg vil derfor gjerne slå et slag for litt møbelsnekring!

Jeg er bare en amatør med en veldig liten kjellerbod, men trives med å holde på med litt enkel finsnekring. Mitt neste prosjekt er et spisebord til kjøkkenet og jeg håper denne tråden kan inspirere og gjerne skape litt engasjement omkring ulike metoder, materialvalg og hva vet jeg. Og aller helst nye tråder om finsnekring/møbelsnekring der du legger ut dine prosjekter som kan inspirere oss andre.

Første steg for meg var en enkel skisse i Sketch-up. (Takk til youtube og Matthias Wandel for gode instruksjonsvideoer. Om dere ikke har sett på noen av filmene til Matthias Wandel, så anbefales de på det varmeste. Han lager det mest utrolige av tre).

Målene på bordet er:
høyde 74cm
bordplate 85x133cm

Materialet ble eik glattkant 21x95mm. Jeg har tidligere kjøpt uhøvlede eikebord fra Avdal sag, men det er mye jobb å høvle materialene selv. Ikke minst er det vanskelig å få rette sidekanter også, så jeg har slitt med å få fine plater når stavene skal limes sammen. Derfor ble glattkant innkjøpt.

For å lime staver til plater, så har jeg kjøpt en plano limpresse. Fulgte med på finn.no i lang tid og fant en til fin pris og ikke langt unna:). Dette er første gang limpressen skal brukes.
Spisebord i eik - Kjøkkenbord 2.jpg - Pal.ah
Spisebord i eik - Kjøkkenbord.jpg - Pal.ah

  (trådstarter)
   #1
 1 307     Sandefjord     0
Øvrig verktøy er dykksag, billig lamellfres fra jula, en overfres til å runde alle kanter med og ikke minst en eksentersliper.

Bildet viser stavene ved liming. Sikkert i overkant med antall kjeks, men lamellfresen er effektiv og rask i bruk. Og ettersom bordkonstruksjonen er relativ "spinkel", så ønsket jeg å stive av bordet så godt som mulig.
Spisebord i eik - kjøkkenbord 1.jpg - Pal.ahSpisebord i eik - kjøkkenbord 3.jpg - Pal.ah
Limpressen fungerte meget bra og platen ble nesten overraskende slett i overflaten. Det er ikke mye pussing som skal til før bordplaten er helt glatt. Platen ble rettere og slettere enn hva jeg har fåt til tidligere ved bruk av tvinger.
Dessverre er bordplaten lengre enn hva limpressen er, så platen måtte lages i 2 deler som senere blir limt sammen.
   #2
 2 263     0
Spisebord i eik - 20140415_072901.jpg - Pal.ahLaget 2 sofabord for ett par år siden. Alt ble laget fra 2 benkeplater i 40mm heltre eik. Beina er hel eik.
Skal du ha glippe mellom bordene som utgjør bordflaten? Du må ta høyde for endringer i luftfuktigheten mellom sommer og vinter, som er alt fra noen mm til flere cm på ei lang bordplate.

   #3
 2 263     0
Bordene mine får helt klart en bue i bordflaten om sommeren grunnet utvidelse. Feilen min var å lime på en tverrgående bit på tvers av bordflaten, hadde jeg skrudd ville det kunne flytte litt på seg.

Hvordan er dette tenkt hos deg, med tverrgående "sidebord" som går 90 grader på resten av plankene?
  (trådstarter)
   #4
 1 307     Sandefjord     0
Hmmm, det vil tiden vise. For å være helt ærlig, så har jeg tenkt på problemstillingen, men krysser fingrene for at det fungerer så nogen lunde. Men jeg vet at treet beveger seg ulikt i bredde og lengeretningen når fuktigheten endrer seg. Så mulig noen av stavene på tvers vil sprekke over tid? Håper ikke det, men time will show. Har sett tilsvarende bordplater laget av andre, men aldri bilder av at det har sprekt. Kanskje det er en grunn til det:D
  (trådstarter)
   #5
 1 307     Sandefjord     0
Her er del 2 av platen.
Spisebord i eik - kjøkkenbord 5.jpg - Pal.ah
Og her er en hjemmelaget jigg der platene limes sammen. Hadde ikke lange nok tvinger, så brukte noen kiler til å presse sammen delene.
Spisebord i eik - kjøkkenbord 4.jpg - Pal.ah

Platen ble renskjært med dykksag på langsidene, før de lange bordene ble limt på. Godt med lim og lameller her også. Så får tiden vise hva endringer i luftfuktigheten vil medføre...
Spisebord i eik - kjøkkenbord 6.jpg - Pal.ah


   #6
 2 263     0
Kan være ett alternativ å slisse spor på undersiden 10-15 mm dypt? Jeg tror ikke du får buing, men at det ser normalt ut, til det smeller (Hvis det smeller).
Her er bilde fra tverrenden min.
Spisebord i eik - 14555668005821204808016.jpg - Storfe
  (trådstarter)
   #7
 1 307     Sandefjord     0
Som en kommentar til Storfe ovenfor, så er denne bordkonstruksjonen trolig i grenseland for hva som blir stabilt nok. En ting er bevegelsene i bordplatene som Storfe kommenterte. En annen ting er om bena blir stabile nok for bevegelse i lengde-retningen.
Vangene vil være med å stive av, men fremdeles er bena 74cm lange, så noe svai vil det nok bli. Mulig en sandwich-konstruksjon hadde stivet av bena?

Årsaken til hvordan bordet ser ut, er ønsket om et "lett" utseende som kan passe til stolene vi har (Scandia junior fra Fjordfiesta).

   #8
 2 263     0
Mange tilsvarende bord har ofte en "H" mellom bordbeina.
Jeg har ikke noen avstivning, men beina er bare 60cm lange, og 80x80mm tykke.
   #9
 152     1
Bra tiltak! Har savnet litt finsnekring her inne Smile Er selv en stor fan av Wandel.
Er spendt på resultatet her, kan se ut som at bena vil få litt lite støtte ja.
Mange måter å stive dem av på, spørs hva som samsvarer med designen Smile

Spisebord i eik - Untitled.jpg - Pal.ah