(trådstarter)
   #23
 1,962     Sandefjord     1
Oppdatering:
Det kom en liten sprekk i i bordplaten etter 1-2 mnd. Ca 1-2 mm. I sommer var sprekken ikke synlig i det hele tatt. Tipper den dukker opp igjen til vinteren når vedoven går varm. Dersom sprekken blir større enn i forrige vinter, så får jeg frese et spor og legge inn en lus. Det er det som er kult med heltre. Man kan alltids reparere og utbedre.

Trolig kunne det hjulpet om eikebordene hadde blitt ennå mer avklimatisert før liming. Jeg stod i en kjellerstue som er kaldere og sikkert litt fuktigere enn hovedetasjen med vedovn og døgnkontinuerlig fyring.

Når det gjelder konstruksjonen, så er bordet mer enn stablit nok, også med 3 barn rundt middagsbordet! Jeg hadde valgt samme konstruksjon igjen. Dersom man ønsker økt stabilitet, så må bena gjøres kraftigere, feks som Qrt1 foreslår ovenfor.
Bordplaten har ikke svikt i det hele tatt.
   #24
 1     0
Hei!

Veldig flott spisebord! Bra jobba!
Hvilket lim brukte du for å lime sammen glattkant-eikebordene? Er platen blitt solid med limet du valgte?

Helge
  (trådstarter)
   #25
 1,962     Sandefjord     0
Jeg brukte helt vanlig casco trelim. Det har fungert bra så langt (1år).
For best mulig heft kan man jo dra over limflatene med et grovt sandpapir. Jeg gjorde ikke det, da jeg brukte lameller til limskjøtene.
   #26
 1,333     Bergen     0
Flott bord, men dristig prosjekt i forhold til at tre er et levende materiale. Over tid så vil du nok få noen småsprekker, men dette kommer mye an på kvaliteten på virket du brukte. Fra min tid som møbelsnekker mener jeg vi snakket om inntil 4 % krymp på bredde og 1 % på lengde. For å motvirke bevegelse i treet vil overflatebehandling/«metting av virket ha mye å si - og deretter oppfølgende vedlikehold.

Siden flere sikkert lar seg inspirere så vil jeg foreslå at der brukes smalere lameller for mer stabilitet. Ang hvit trelim så er det viktig at lamellene ikke buer for mye da slik lim ikke er idéel ved spennkrefter. Det er også viktig at flatene er glatte, da blir limfugen sterkest. Ønskes et vannfast lim så kan polyurethanlim anbefales, men der er det veldig viktig med gode limfuger. Epoxy er også et alternativ, men da må man jobbe raskt pga herdeprosessen. Epoxy er vannfast og toleransen for variable limfuger er større.
Signatur