13,456    28    7  

Multikutter som baufilerstatter?

 5,111     Sørnorge     1
Er multikutter totalt uegnet til å kutte metall?
Jeg hadde en mutter som skulle fjernes fra en bolt, og jeg kom ikke til på noen måte for å holde bolten. Det var også for trangt for vinkelsliper. Valget falt derfor på å kutte bolten med multikutter (Meec, som har ligget ubrukt i skapet et par år.). Mutteren var en 14mm, så det burde ikke være store utfordringen, selv om kuttet måtte gå igjennom både mutter og bolt. Først ut var bladet som fulgte med multikutteren. Dette holdt til å så vidt lage synlig spor i mutteren før alle tennene på bladet var borte.
Deretter ble det tur til nærmeste åpne butikk (lørdag ettermiddag), altså Jula, for å kjøpe nye blad. Kjøpte da et blad fra bosch og et sett med blader fra HardHead.
Boschbladet kom med målemarkering slik at man kunne se hvor langt det hadde skåret. Det kom til 3mm før alle tennene var borte. Da hadde den laget et 2mm dypt kutt, samt slitt bort 1mm fra seg selv.
Så fikk hardhead prøve seg, og også det måtte gi tapt etter 2mm.
Enden på visa ble å kutte med manuell baufil.

Spørsmålet er: Er det dårlig blad eller uegnet verktøy som var årsaken til at dette stoppet opp?
Hvis dårlig blad; Hvilke blad funker?
Hvis uegnet verktøy; Hvilket el-verktøy er egnet til å erstatte baufil på trange steder?

   #1
 6,704     Akershus     0
Jeg har opplevd noe av det samme. Husker ikke hvilket merket bladene var, men det funker forholdsvis dårlig. Fikk kappet det jeg skulle, men det tok tid og spiste et par blader.

Dremel med kutteskive kan være noe.

   #2
 1,151     Akershus     0
Dårlig blad må det være, multikutter skal være helt perfekt, jeg kjøpte fra toolstop når jeg bestilte min multikutter fra UK (makita på batteri) det kan forøvrig være at det ikke er den beste modellen heller den meec kutteren din
   #3
 6,009     Finnmark     1
Dremel med 38 mm kutteskive...... Måtte kutte bolter og splinter på gamle støttebein til campingvogna, og det gikk helt fint......
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 5,111     Sørnorge     1
Dremel har som oftest problemet med at den kutter på tvers. Trange steder krever som oftest at verktøyet kan kutte fremover. Undres om det lar seg gjøre å feste en bit av et baufilblad på multikutter...
   #5
 1,076     1484     0
Problemet med multikutteren er at den går alt for fort. Det gir friskjon, som igjen gir varme, som igjen gir ødelagte blader. Kjør den så sakte du klarer, se om ikke det hjelper. Kjøl evt arbeidsstedet med kjølespray av noe slag, vann på dusjeflaske funker fint.

Jeg tror multikutter med sine mikroskopiske oscillerende bevegelser, funker dårlig til å kutte metall..
Signatur
TSt
   #6
 14,584     0
Erfaring fra tigersag / bajonettsag viser i allefall at an må bruke lav hastighet ved kutting i stål, hvis ikke så er bladet fort historie uten å ha gjort så mye. Deler derfor skepsisen til andre her om dette vil virke.
   #7
 247     0
Det er som andre nevner her. Om multikutteren går for fort, går varm eller trykker for hardt vil alle blad bli ødelagt.
Lav hastighet, ser man at bladet blir svært varm og det kommer kommer røyk må man stoppe. Da enten vente til bladet er avkjølt eller bytte blad.

   #8
 785     Vestfold     2
Hvis man kutter i metall og det kommer røyk fra bladet så er sannsynligvis bladet allered kjørt. Man må justere ned hastigheten mye ved kutting i metall for at bladet skal overleve. Hvis man bruker skjærolje for borring (BT sin skjærolje funker fint) og sprayer på en dæsj jevnlig så både smører og kjøler dette.
Multikutter er ikke uegnet for å kutte metall, men hvis det er tykt gods så er den heller ikke veldig god og det går tregt. Hvis man kutter en tykk spiker på høy hastighet kan dette være nok til å vrake et blad. Jeg bruker den kun i nødstilfeller dersom jeg ikke kommer til med baufil/vinkelsliper/bajonettsag/Dremel
   #9
 2,264     1
Min erfaring er at multikutter er ubrukelig til å kappe stål. Uansett fart, så slites bladet fort. Samme erfaring med billige bim blad og fein sine egne.

Kan brukes på mykere metaller som alt og kobber.