7 155    27    18  

Fiberkabel lagt over min eiendom

 222     Asker     2
Kom hjem fra ferie og oppdaget at det er lagt fiber i gata. De har kuttet opp asfalten i innkjørselen min, ok - kommunen har vel gitt dem lov, og den legges på plass(selv om jeg vet at de kommer til å gjøre en drittjobb). 

Men så oppdager jeg at de også har lagt en kabel over til naboen bak meg, som går over min eiendom, gravd den ned noen desimeter i plenen og lagt "pent" på plass igjen. Fiberboks er allerede oppe hos naboen. 

Hva skal jeg gjøre her? 

Jeg vil kanskje ha garasje eller annet bygg der de har lagt fiberen,forøvrig.

   #1
 5 463     2
Kontakt fiberseskapet og be de fjerne den.

I utgangspunktet er det ikke tillatt å legge nettverks- eller fiberkabler over privat grunn med mindre det foreligger en avtale med grunneier først. Det finnes ingen særskilte lovbestemmelser som regulerer dette spørsmålet. Det er imidlertid slik at eiendomsretten har en positiv og en negativ side, og den negative siden innebærer at eieren kan hindre andre fysiske rådighet over eiendommen dersom det er ønskelig. Dette vil eksempelvis omfatte legging av fiberkabler.

https://www.advokatenhjelperdeg.no/spor-advokaten/hei-canal-digitaltelenor-bygger-ut-fiber-i-mitt/

   #2
 3 401     0
Jeg hadde litt motsatt problem:

For 15-20 år siden ble det lagt ned en kabel (fiber, koaks - vet ikke sikkert) gjennom min hage, og jeg skrev under på det - men må ha rotet bort min kopi av avtalen. Husker ikke hvem det var. Ifm. planlagt graving kontakt jeg gud, hvermann og sønn for å finne ut hvem som hadde kabelen. Nå sitter jeg med en bunke erklæringer fra samtlige aktuelle aktører som alle hever at Kabel? Nei, vi aner ikke om noe slikt på din tomt!

Naboene husker også da denne kabelen ble lagt ned, men hvem var det nå?? Nei, glem det! Grav i vei - de klager nok, hvis kabelen stadig er i bruk. Har de sagt at de ikke har noe på din tomt, da har du din rygg fri!

Så jeg kommer til å grave, og antagelig rive opp kabelen. Kanskje ingen merker noe.
HSt
   #3
 31 621     Lillestrøm kommune     0
Var borti e-verk på Toten som hevdet det ikke gikk noe høyspent kabel i tomtegrense, vi ga beskjed og de lot være å kutte den når de fant den.

Til TS ta kontakt og be om en avtale om at de kostnadsfritt skal flytte kabel hvis den kommer i veien for deg.
   #4
 22 648     Akershus     0
Hvis det er en coax antennekabel, så kan dette gjennom 15-20 år ha passert 15-30 kabelselskaper. Hvem denne eventuelle avtalen skulle rettes mot kan også vær en rebus.

Anekdote:
Da nye E6 var under bygging påtraff en en kabel!? Telegrafverket ble kontaktet, og de skulle komme.
Uka gikk, intet skjedde.
Ny purring fra E6 og
en ny uke gikk.
Ny purring ny uke.

Ny uke, arbeidsformanen på E6: «Kutt den kabelen, vi må komme videre!

DA kom Telegrafverket ASAP, brudd på hovedtransmisjonen mot Hamar og alt nordenfor var dødt.
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 222     Asker     0
Var borti e-verk på Toten som hevdet det ikke gikk noe høyspent kabel i tomtegrense, vi ga beskjed og de lot være å kutte den når de fant den.

Til TS ta kontakt og be om en avtale om at de kostnadsfritt skal flytte kabel hvis den kommer i veien for deg.

Nei, den skal bort. Som andre her skriver. Om noen år kommer ingen til å ville vedkjenne seg noe ansvar.
  (trådstarter)
   #6
 222     Asker     0
Da har jeg ringt selskapet. De vil ikke fjerne kabelen. Sier at kommunen har gitt dem tillatelse til å legge kabel om det er hensiktsmessig. Kan da umulig være riktig.
   #7
 792     3
Lei deg en skikkelig vertikalskjærer/plenlufter! Du må ha den største og kraftigste modellen som er å oppdrive, og så må du passe på at alle knivene er sylskarpe. Dette er tiden for plenlufting og mosefjerning!

   #8
 3 277     I huset mitt     0
Bare tull at fiber- firma har fått aksept av kommunen til å legge fiber over privat eiendom.
De prøver seg for å se om trådstarter gir seg etter at de har tatt en snarvei bokstavelig talt.

Be om dokumentasjon fra firma på aksept og tillatelser fra Kommunen på kabelen, rapporter også firma til kommunen om at de har tatt seg til rette og hevder at kommunen har gitt aksept til det.

Nekter de fortsatt, så er det jo tilfeldig om trådstarter lager et bed for å så poteter/grønnsaker, flaggstangfundament, biloppstillingsplass, etc med medfølgende graving ned til 60 cm. Cool
TDJ
   #9
 1 622     Asker      0
Da har jeg ringt selskapet. De vil ikke fjerne kabelen. Sier at kommunen har gitt dem tillatelse til å legge kabel om det er hensiktsmessig. Kan da umulig være riktig.

Be om skriftlig dokumentasjon fra selskapet som viser tillatelsen gitt av kommunen. Hvis den ikke kommer (sannsynlig) så ta kontakt med kommunen om saken og spør om deres adgang / tillatelse til å foreta graving på privat eiendom.

Uansett; anlegg et blomster-bed; bruk spiss-spade / - hakke. (Billigere og litt enklere enn å lufte hele plenen Wink )
Signatur
   #10
 22 648     Akershus     0
Den påståtte tillatelsen kan gjelde kommunal veigrunn. Så har firmaet «utvidet dette litt.
Der det ikke er avsatt egen grunn, hvor en formelt eier til midt i vei, vil nok kommunen tillatelse også gjelde, men langs veien, ikke inn i hagen til folk.
Signatur