154    3    0  

Lov til å grave ut kjeller uten involvering av sameie

MKK
 2     0
Jeg er ny her og har havnet i en for noe jeg kaller en kasteballssituasjon. Jeg har en leilighet i en tomannsbolig hvor jeg nå har eiet i over 10 år. Sameiet består av 2 parter og sameie fordeling er 1/2 eller 50/50.
Jeg eier etg 2 og et innredet loft, mens den andre parten eier etg 1 og kjeller, kjelleren er uinnredet, har takhøyde på 1,9m og har jord og skiferheller som gulv.

Så til spørsmålet.

Kan eier av 1etg starte en utgraving av kjelleren uten videre for å ta denne i bruk som oppholdsrom eller til næring? Har jeg krav om å bli inkludert og informert om evt utgravingen? Kan jeg sette en stopper for dens planer? 

Tilleggsinfo:

Eier av den andre seksjonen er en kjent utbygger som har kjøpt opp mange boliger og eiendommer i nabolaget for å gjøre om bolig til næring, ofte i 1etg og kjeller. Jeg "ferska" utbyggeren ved en tilfeldighet. Der hadde han søkt kommunen om å bygge ut kjeller og 1 etg til næring, gitt et fåtall naboer nabovarsel. Jeg derimot fikk ingen varsel, men rakk tidsnok å stanse en evt godkjenning av dette. De har også prøvd en gang til uten å inkludere meg. Jeg føler virkelig de går bak ryggen min og prøver å få ting godkjent bak min rygg. Jeg har fått høre at de har gode kontakter med de i kommunen. Jeg ønsker virkelig ikke noen slike planer i det klassiske og godt bevarte trehuset 1870. 

Mvh oppgitt og litt desperat medborger.

jaf
   #1
 6 099     tromsø     0
Strengt tatt, så skal vel et sameie ha styre og styremøte ? Med 50% stemme rett, kan du vel egentlig blokkere alt ? Byggesaker krever mer en 50% positive underskrifter fra eiere ?
MKK
  (trådstarter)
   #2
 2     0
Det var det jeg og trodde, men jeg var nylig i et middagsselskap der et venne par av oss hadde lignende situasjon hos de. De hadde bygget en balkong i 2 etg hvor eier av 1 etg forlanget den fjernet. Venneparet søkte kommunen og fikk denne godkjent selv etter at eier av 1 etg klaget. Det er dette som skremmer meg litt. Og når det gjelder hva jeg gjør inne i min etg, så angår det vell ikke 1 etg og motsatt?
jaf
   #3
 6 099     tromsø     0
Kommunen kan mer om det juridiske. Brukte selv 50-60 000,- for å få løst opp sameiet. Nabo ville ikke vedlikeholde noe gammelt fra 1960. (Det var flere eier etter hverandre. Ingen ville gjøre noe. Det var det eneste eierne hadde felles. El, vann, kledning hadde oppnådd forventet levealder flere ganger).

Et sameie skal egentlig ha styre, være registrert i Brønnøysund (o.s.v.). Ha regnskap og planer for vedlikehold. Det er den ene ytterligheten. Og så er det den andre ytterligheten der nabo bygger uten å gi beskjed ?

Alt utvendig er slik jeg forstår noe en må ta opp med sameie. En utgraving av kjeller er bruksendring og må søkes om slik jeg forstår. Spør noen på byggesak. Slik jeg trodde, måtte sameie søke i endringer for et sameie. Enkeltperson kan ikke uten videre utføre arbeid på et sameie ? En 50% eierbrøk gir ikke flertall ?