483    9    4  

Tining av vannrør endte med storlekkasje

 5     0
Hei,


Vi hadde frossent vannrør ca. 20m utenfor huset vårt. Stoppekranen ligger på kjellernivå i veggen på badet. Leide inn folk til å Tine opp røret med vann. Problemet er at dysen og slangen satt seg fast 20m inn i røret og vannet fosset utover baderommet og under huset. Var en foss som kom ut under husets kjeller. Kom litt vann opp av stuegulvet i kjelleren. Vannet sto å spurtet i ca. 5 timer. Før de klarte å koble ting på igjen. Nå ser det ut som ting har tørket ut. 

Den slangen de brukte og dysen ligger fortsatt i vannrøret. Som følge kan vi ikke åpne stoppekranen helt opp, da får vi ikke stengt den igjen for da kommer den slangen ut gjennom kranen.

Aner ikke om vi har vannskader enda, nesten alle gulv i kjelleren er flislagt, noe tregulv

Kontaktet forsikringselskapet nå, så skulle de sende takstmann. Det er vel hovedsakelig firma som skulle fikse vannet mitt som nå er ansvarlig eller?

Er det noen skader jeg bør være obs på? Kan ikke se så mye skader akkurat, utenom at stoppekran er nå ubrukelig.

   #1
 910     0
Kanskje ikke riktig å posten dette under "nabokonflikter", men...

Her bør vel rørleggers ansvarsforsikring på banen og rydde opp. Du kan jo ikke ha en spyleslange liggene inni vannrøret ditt til evig tid heller. Hvis man vet hvor mye slange som er igjen inni røret, kan man nok forholdsvis nøyaktig finne ut hvor enden/dysen er utvendig, grave ned til denne, kappe vannrør, trekke den ut og så skjøte vannrør igjen. Dette kommer selvfølgelig fra en som overhode ikke er rørlegger.

Siden vannrøret frøs, betyr vel det også at det er tele ned til dybden vannrøret ligger på utvendig. Da bør man passe på at det ikke fryser igjen denne vinteren. Fryser det igjen nå kan man ha et problem som er større enn første gangen.

Så kanskje man må akseptere å vente til våren med å få dette gravd opp, er ikke bare-bare å grave det frem når det er så mye tele som det er nå.
   #2
 612     1
Det beste for deg er vel å kjøre hele saken gjennom ditt forsikringsselskap og selskapets takstmann. Så vil ditt selskap vurdere regress mot rørlegger.
TSt
   #3
 14,509     0
Enig i den, da får en hjelp og så får en annen part evt ta krangel på det de vil ha dekket av annen part. Alle følge skader av vann bruker å dekkes. Det er den direkte skaden det kan variere på.
   #4
 24,668     Akershus     0
Hvordan gjør en dette?
Et hus er uten vann pga frost
En åpner rørenden ved hovedkran og dytter inn et tynnere rør og spyler inn varmt vann?
Hvor kommer dette varme vannet fra? I 5 timer?
En spyler mot en ispropp. På bortsiden er vanntrykk?
Når vannet kommer mot åpen ende, hvordan får en stengt av og koblet sammen rørene?
Sagt på en annen måte, hvorfor stengte en ikke av bakkekran ute?


Signatur
   #5
 5,743     OSLO     0
Hvordan gjør en dette?
Et hus er uten vann pga frost
En åpner rørenden ved hovedkran og dytter inn et tynnere rør og spyler inn varmt vann?
Hvor kommer dette varme vannet fra? I 5 timer?
En spyler mot en ispropp. På bortsiden er vanntrykk?
Når vannet kommer mot åpen ende, hvordan får en stengt av og koblet sammen rørene?
Sagt på en annen måte, hvorfor stengte en ikke av bakkekran ute?



syns også dette hørtes merkelig ut...
dem må jo ha vist/tenkt at på andre siden av "is proppen" er det trykk?
dvs når proppen forsvinner, så må dem vel skjønne at vannet vil fosse ut, hvis ikke det er stengt i gata eller lignende?
TSt
   #6
 14,509     1
Bakke kran finnes kanskje ikke / vet ikke hvor den er eller virker ikke. Tine utstyret ligger inne i røret som trolig er koblet fra inne og hindrer en å stenge kuleventilen som forhåpentligvis er satt på hvis den ikke finnes fra før. Så har en akkurat fått tint røret, f.eks. holder en på med å trekke utstyret tilbake mens vannet spruter rundt. Varme vannet kommer fra høytrykksutstyr på rørleggers service bil.

Så jeg synes ikke årsak sammenhengen her er så rar med veldig kjedelig.
   #7
 2,779     0
Det vanlige ved tining med noenlunde profesjonelt utstyr er vel at man kobler seg til på innsiden av innvendig stoppekran, med et T-rør hvor det er både avløp (som kan stenges) for det nedkjølte vannet som kommer i retur, og en relativt tett muffe/pakkboks (omtrent som den gjennomføringen som brukes for å tette der innvendig varmekabel trekkes ut av røret) hvor man stikker inn tineslangen. Da stenger man av sidegreina/dreneringen på T-røret og trekker tineslangen tilbake så man kan stenge stoppekrana før slangen er trukket helt ut av T-røret. Da trenger det ikke bli så mye søl. Men det var åpenbart der det ikke ble gjort rett i trådstarters tilfelle, enten ble slangen kjørt rett inn i røret uten noe sånt T-rør, eller så kjørte den seg fast før man fikk trukket den langt nok ut til å stenge krana. (jeg stiller meg imidlertid litt tvilende til at det så skulle ta fem timer å få kappet den av og stappet inn forbi hovedkrana igjen, men når ting først skal gå galt, da gjør de det skikkelig...)

Denne enheten har T-røret montert direkte på selve vanntanken (synlig til venstre), slik at returvannet varmes opp igjen av varmeelementet (propanbrenneren) og resirkuleres. Der den svarte tineslangen stikkes inn i røret er det tilnærmet vanntett. Så lenge alt går som det er meningen det skal gjøre, så skal det ikke bli noe særlig vannsprut før slangen er trukket helt ut av T-røret, og før det skjer rekker man å stenge stoppekrana.

https://www.viggowahl.no/vannledningstiner.html

   #8
 24,668     Akershus     0
Enig i at en med egnet utstyr kan minimere vannlekkasje.
Jeg er bare blitt fortalt om tining med damp av rørlegger. Det hørtes veldig Reodor Felgen aktig ut.
Signatur
   #9
 1,728     2
Hei,
Det er firmaet som må stå for utbedringene her. De har tatt på seg jobben med det ansvaret som følger.
Jeg brukte pleide å bruke 10mm pex og hevert. Vann fikk vi som regel fra naboer. Hvis ikke dette gikk, brukte jeg damp og 10mm pex. Når du hører isklumpen løsner, må mann dra fort som faen.
En gang satt den i fast. Jeg fikk kappet pexen og stengt ventilen. Pexen ble værende igjen, men dette var en brakkerigg så dette gikk greit.