953    25    4  

Biltema LED pære. Auuu!!

 4 113     Akershus (Follo)     0
Jeg byttet ut til en Philips Hue pære i kveld. Den som satt der er en Biltema LED pære og jeg brant meg på den! På en LED pære? Innen jeg hadde fomlet frem Flirekameraet gikk det vel 2-3 minutter, og enda var den 85 C! Og plasten nermest gjengepartiet har fått en sprekk. Denne pæra har ikke sittet der mer enn siden tidlig i sommer. Og den skal vare 25000 timer? Ja vi kan jo drømme om det. Den satt i en gammeldags takkuppel som kan huse en vanlig 40W glødepære, så det er nok ikke mye luftsirkulasjon. Men hallo! Dette er en 10W pære.
Biltema LED pære. Auuu!! - BiltemaLED.jpg - Einar_S
Signatur

pwb
   #1
 1 889     Ski     1
LED er mye mindre enn glødepærer. En glødepære avgir 40watt på ett stort område, en LED på 10watt avgir disse 10 wattene på en lite området som da selfølgelig blir dritvarmt. Det er jo derfor skikkelige LED pærer har skikelig kjøling. Tenk en liten laser på 500mw, altså en 1/2 watt som brenner hull i ett papir.
HSt
   #2
 16 436     Sørum     0
Nå ser vi på omrisset av lampen at dette vel er en normalsokkel, jeg vil tippe at den har et effektforbruk nærmere 40 enn 10W, ikke utenkelig at noe er galt
  (trådstarter)
   #3
 4 113     Akershus (Follo)     0
@PWB: Det du skriver stemmer. Selve LED chippen er neppe større enn et riskorn. Så den/de trenger en kjøleflens for å fordele varmen. Det har den (antagelig de) nok også i denne pæra. Ellers hadde den daua etter få minutter. Men se på bildet så ser du at hele plasthuset utenom "kuppelen" er på omtrent 85C. Ikke bare et lite område.

@HSt: Det skal jeg nok finne ut av! Denne pæra går ikke tilbake i drift. Den skal først måles (strømforbruk) og så obduseres. Selv om den ikke er død ennå. Den er merket 10W, så får vi se om det stemmer. Det blir interessant å se om de har brukt kondensator spesifisert for høy temperatur. Uansett anser jeg den for utrygg ettersom plasten mellom sokkel og kuppel har fått en sprekk. Det tyder på at den har blitt varmere enn den er designet for.
Signatur
   #4
 8 007     Bærum     0
Første runden med LED downlights jeg bestilte for en del år siden - husker jeg ble overassket over at det var kjølefinner på hele sokkelen.
Enda mere overasket over at kjølefinnene ble så varme at det var for varmt å ta på. Hadde jo lest så mye om at LED avga så lite varme osv.

Nesten alle 5W+ led pærer jeg har blir skikkelig varme. Bør være mulig å finne opp noe noe enda mer effektivt??...
   #5
 1 689     2
Jeg har i lengre tid forsøkt å hevde at selv om en LED er ti ganger så effektiv som en glødelampe, så skal tidelen av varmen slippe ut fra et areal som er mye mindre enn tidelen av overflaten til en glødelampe. Da blir varmen tilsvarende høyere.

Stort sett har jeg blitt ledd ut. Alle vet at LED-lys ikke blir varme, punktum. Å trekke sammenligninger med glødelamper er bare tull, det vet alle. Den eneste varmen i en LED-lampe er internt i LED-brikken, den kommer ikke ut.

Neivel, da. Jeg har forstått at dette er politisk korrekt tankegang, ihvertfall dette året. Om fingeren min på LED-elementet sier noe annet, så er det fingeren min som tar feil.

Uansett hvor lite politisk korrekt det er: Jeg velger å installere LED lys med en bevissthet om at ti ganger så effetktiv LED som skal erstatte en 60W-pære vil med sine 6W på en knøttliten brikke være betraktelig mye varmere enn overflaten på den gamle 60W-pæren, og bør beskyttes tilsvarende, både med tanke på brann og unger. Uansett hva LED-romantikere hevder.
   #7
 1 689     0
Nesten alle 5W+ led pærer jeg har blir skikkelig varme. Bør være mulig å finne opp noe noe enda mer effektivt??...

Joda, noen burde finne opp en perfekt verden Smile

Steinalder-tegneserien "B.C." (av Johnny Hart, samme mann som tegnet Wizard of Id) har en stripe der to av figrure (husker ikke hvem) står i en passiar:
- My brother has invented a vehicle that runs on water.
- That sounds great! What does he call it?
- A rowboat.

Nå finnes det riktignok LED-fanatikere som tror at LED er ti ganger så effektiv som alle andre lyskilder. Realiteten er at de er ti ganger så dårlig som den dårligste konkurrenten - mange andre har vært tilnærmet like gode som LED i en årrekke. Men glødelamper, den mest elendige konkurrenten, har holdt stand i markedet helt fram til nå, og det er liksom legitimt å sammenligne med dem.

På 1970-tallet kunne man, med en viss grunn, være kritisk til lysrør ut fra fargekvaliteten, lyset var "grelt". Det holder ikke lenger. I dag holder lysrør jamnt over en svært god fargekvalitet. Skal du være sikker på tilsvarende fargekvalitet i LED er det rå gambling å kjøpe billigste alternativ på Ali Express eller Deal Extreme.

I svært mange tilfeller får du minst like godt lysutbytte fra etablert lysrør-teknologi, med langt større trygghet for fargekvaliteten, og den langsiktige varigheten.

LED kommer, og er helt fint til en del bruk. Selv satser jeg på en kombinasjon. Men enn så lenge er ikke LED mer enn ti ganger så effektive som glødelamper. For forbrukere flest er det et ganske vesentlig framskritt - ihvertfall der de tidligere brukte glødelamper!

Finner du en måte å konverterer elektrisk energi til 100% lysenergi uten noe tap av varme, da kan du trolig nedbetale utviklingskostnadene dine med pengene du får for Nobelprisen i fysikk det året Smile

  (trådstarter)
   #8
 4 113     Akershus (Follo)     0
Keal er nok ikke på villspor når det gjelder denne lampa ialfall. LED chippene er montert på aluminum print. Så langt alt vel. Men den sprer bare varmen, så må den ledes vekk. Og til det har de støpt en aluminiums klump som igen er støpt inn i plasten (som isolerer varmen). Og denne er ikke maskinert for å skape en plan flate. Det er ikke noe varmeledende pasta eller pakning der heller. Så det kunne vært interessant å målt hvilken temperatur aluminiums printet med LED chippene lå på. Noe jeg desverre ikke gjorde. Men når plasten lå på 85C etpar minutter etter jeg hadde skrudd en ut så kan man jo tenke seg at det var atskillig varmere på printet (og LED chippene).

Av andre komponenter er det 1 motstand (1Ohm), 2 polypropylen kondensatorer, 1 likeretterbro, 1 MOV og 1 elektrolyttkondensator. Komponentene målte korrekt verdi bortsett fra elektrolytt kondensatoren som måler 3,8uF og er merket 4,7uF. Altså godt under normal produksjonsspredning. Noe som kan tyde på at den er i ferd med å tørke opp. Den er forøvrig merket 105C som den bør være i en pære. Fabrikat er Aishi. Det er ialfall bedre enn umerket produsent uten at jeg har hørt om dem i andre sammenheng enn nettop slike pærer.

For det første er det ikke håp i havet om at denne vil vare 25000 timer. LED chippene vil degraderes veldig raskt i denne temperaturen.

For det andre: Når elektrolytt kondensatoren tørker ut helt vil enten pæra få et ekstremt flimmer på 100Hz, eller den kortslutter, hvorpå likeretteren vil virke som sikring og gå av med et smell. Og kanskje ta med seg kurssikringen.
Denne pæra skal ialfall ha godt med rom rundt seg for å bli kvitt varme. Men uten god avledning av varme til kjølelegemet vil likevel LEDene ha forkortet levetid. Så jeg vil ikke kalle den rimelig, men   rett og slett billig.
Biltema LED pære. Auuu!! - Biltema LED involler.JPG - Einar_S
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 4 113     Akershus (Follo)     0
I svært mange tilfeller får du minst like godt lysutbytte fra etablert lysrør-teknologi, med langt større trygghet for fargekvaliteten, og den langsiktige varigheten.


Det stemmer omtrent. Men argumentene for LED går vel også på at de er mer miljøvennlige enn lysrør, sparepærer og kvikksølv damp lamper som alle inneholder miljøgiften kvikksølv.
For endel år siden hørte jeg et skarpt smell fra dassen. Når jeg åpnet døra ble jeg møtt med mørke, masse glasskår, og plastdeler. Tilogmed klyser med smeltet loddetinn på veggene! Det var sparepæra som hadde eksplodert. Heldigvis satt det ingen der. (Ja, jeg lot lyset stå på, da pæra var så langsom i oppstarten at det knapt var mulig å sikte inn skåla før det var for sent!) Nå har jeg gått tilbake til glødepærer eller LED der det ikke er noen kuppel som kan ta vare på avfallet om slikt skulle skje igjen.
LED blir gradvis bedre. I dag avgir selve LED chippen blått lys som påvirker et fosfor lag til å avgi gult lys. Blandingen av disse fremstår som (mer eller mindre) hvitt lys. Men denne omveien koster effektivitet. Selve LED chippen kan komme opp i over 80% effektivitet, men desverre ikke som hvitt lys. Men det jobber man med, så femtiden for LED er lys. <haha>
Signatur
   #10
 1 285     Norge     0
Er litt skuffa over at du ikke målte effekten på denne, før du åpnet den.