272    7    1  

Bruker elektrikere mye matte på jobb?

 3     0
Bruker elektrikere mye matte på jobb? Har sett en del i teoriboka til elektrofag og der er det en del formler. Men brukes de mye i praksis?

   #1
 301     Akershus     0
Bruker elektrikere mye matte på jobb? Har sett en del i teoriboka til elektrofag og der er det en del formler. Men brukes de mye i praksis?


Jeg er ikke elektriker, men vet omtrent hva de gjør til daglig, og vil tippe at de ca aldri bruker formler. Smile
Signatur
   #2
 18 844     Akershus     0
Jeg er ikke elektriker og har derfor begrenset innsikt.

Mitt inntrykk er at det er lite regning blant folk ute på oppdrag i vanlige boliger, der går det mest på tommelfingerregler. I mer vanskelige tilfeller er det «folka på kontoret som sitter med programmet Febdok og prosjekterer anlegget.

Elektro er imidlertid et meget abstrakt fag. En kan ikke se, bør ikke «kjenne på , men kan tidvis «høre strømmen. For å bli en dyktig elektriker bør en derfor ha god forståelse for dette tåkeriket. I tillegg er det en laaaang rekke med normer og bestemmelser en skal passe på.

Har du normale matteferdigheter tror jeg ikke det skal avholde deg fra å søke.
Signatur
   #4
 2 629     0
Elektrostudiet på NTH har vesentlig mer matte en det vi data-folk hadde. Men selv om de idag kaller seg Mestere er det vel ganske langt fra å være håndverksmester i elektromontasje, ville jeg tro.

Det er forøvrig ikke bare balnt elektrikere det kan være folk som behersker både hoderegning og annen matte i relativt beskjeden grad. Da jeg vurderte å bore brønn for VP, og spurte en leverandør hvor dypt jeg måtte bore, ville han ha golvarealet som skulle varmes. Jeg fortalte at det i første omgang var snakk om X kvm, med det ville siden komme til ytterligere Y kvm. Det satte ham helt ut - kalkulatoren hans var ikke forberedt på to arealer, bare én. Jeg måtte komme med en enkelt kvm-verdi! Javel, da tar vi det hele, X+Y, sa jeg. Men han kunne liksom ikke godta det heller - da blir det jo feil dybde på hullet så lenge jeg bare bruker X kvm! ... Jeg ga opp den typen, gikk til andre. (Og fant senere ut at borehull var en dårlig idé med minimum 45 meter løsmasse, kanskje mer, før jeg ville treffe fast fjell.)
   #5
 3 204     0
Utførende trenger nok lite matte i hverdagen, prosjekterende trenger mer men har også mer støtte i programmer etc.
   #6
 169     0
Stort sett brukes bare ohms lov i forskjellige varianter.
Skjønner man basis lovene, har man tabeller for resten.
   #7
 83     0
En må kunne litt matte. Men veldig mange bruker det aldri for de gjør rutine arbeid etter instruks.
Men elektriker kan jo drive med så mangt så ja noen trikkere bruker nok matte en del. Regne ut effektbehov, regne spenningsfall, strømtrekk, kortsluttingsstrømmer osv...