Jeg er nok ikke så ung, nei, snarer tvert i mot. Som jeg har nevnt i tidligere innlegg så gikk omleggingen til digital-TV ganske greitt fordi: -Folk fikk noe de opplevde som mye bedre. -Mange hadde kabelnett og ble således ikke direkte berørt. -Andre igjen hadde parabol, heller ikke de ble tvunget til noe.
Selvfølgelig opplevd også noen den overgangen som tvang, men det berørte ikke på langt nær så mange som nå. Nå blir vi alle "dyttet på" noe vi ikke opplever som bedre eller noe vi ønsker.
I løpet av f.eks en 10-15 årsperiode kunne man innført DAB+ i byene hvor et fåtall sendere ville kunne dekke en betydlig del av befolkningen. Da vill man kunne se an utviklingen i andre, større land samt vurdere bruken av nettradio og mobilnett. Se "hvor vinden blåser", før endelig beslutning fattes.
Det er jo det man har gjort! Vi har hatt DAB i 22 år når FM stenges, og det er 12 år siden en offentlig utredning konkluderte med at DAB var framtidas radio. På det tidspunkt hadde DAB ca. 70% befolkninsdeking.
Man har sett utviklingen an i andre land, og det er helt åpenbart hvilken vei vinden blåser. FM har definitivt motvind, som framtidas radio betraktet. For radio er DAB det store satsingsområdet over hele Europa, og en rekke land utenom Europa. De som har blandet seg inn i debatten helt på tampen har sjelden hatt tid til å grave bakover i historien og sett hvordan ting har utviklet seg, har ikke sett DAB vokse fram. Når du presenterer situasjonen f.eks. for et år siden med http://www.ebu.ch/files/live/sites/ebu/files/Publications/EBU-MIS%20-%20Digital%20Radio%20Report%202016.pdf (publisert i februar i fjor) nekter de å tro det de leser, fordi de ikke vet hva som har skjedd mer enn de siste få månedene, og vet sjelden noe om situasjonen i verden utenom Norge.
Faktum er at det har gått akkurat slik du ønsker, men det har blitt gjort for et antall år siden.
Når det gjelder hvilke muligheter mobilradio har, med hensyn på kapasistet til å ta over all kringkasting, er det nødvendig for en saklig debatt å gå inn på tekniske aspekter. Da blir innleggene lange og forklarende, om noen av debattantene skulle mangle nødvendig teknisk bakgrunn.
Som jeg har nevnt i tidligere innlegg så gikk omleggingen til digital-TV ganske greitt fordi: -Folk fikk noe de opplevde som mye bedre. -Mange hadde kabelnett og ble således ikke direkte berørt. -Andre igjen hadde parabol, heller ikke de ble tvunget til noe.
Omleggingen til DAB går greit fordi: - Folk opplever lyden som vesentlig bedre og fri for støy, særlig i bil og i utkantstrøk - Folk opplever et langt større kanaltilbud som et stort pluss, særlig utenfor storbyene - Mange lytter til radio over Internett og blir således ikke direkte berørt - Andre igjen har mobiler med radioapper, heller ikke de blir tvunget til noe.
DAB-innføringen i Norge kom skjevt ut med fadesen DAB som ikke er kompatibel med DAB+ og mange føler seg lurt. Dette har medført at folk er skeptiske og denne skepsisen er mye av bakgrunen for all den støyen som oppstår, nå når folk opplever overgangen som tvang. Og hvor lenge vil teknokratene la DAB+ leve før de skal dytte på oss enda en ny teknologi. Det er slik folk tenker.
Det er solgt pr idag solgt ti ganger så mange DAB+-mottakere som "klassisk" DAB-mottakere. Det er slett ikke "mange som føler seg lurt". De er så få at de blir presentert enkeltvis i media med reportasje fra hjemmet, foto av den famøse mottakeren, og et oppbud av gråtekoner.
Legg merke til at DAB+ ikke krever noen som helst endring i sendernettet. Det er kun innholdet som overføres som er i et annet format.
Legg merke til at DAB+ ble standardisert i 2006. Det er elleve år før FM slukkes.
Legg merke til at NRK P1, P2 og P3 fortsatt sendes i klassisk DAB, og krever ikke en DAB-mottaker - ikke NRK avslutter sine FM-sendinger. Legg merke til at P4, Radio Norge og lokalradioer som Nea Radio på DAB, sender i klassisk DAB, og jeg har ikke plukket opp noe hint om at de planlegger overgang til DAB+.
Det er knapt noen som er skeptiske til DAB i dag. Det folk klager på er at de vil ha både melk og honning - de vil definitivt ha DAB, men de vil at en del av det de får over DAB også skal være tilgjengelig på FM, om enn i dårligere kvalitet med mer sus og støy. Hadde du vært inne i debattene for seks-åtte år siden, ville du sett et stort antall debattanter som var skeptiske/negative. I dag er det en håndfull aktivister igjen, og de samme lille utvalget signaturer finnes i kommentarspalter i aviser fra Lindesnes til Nordkapp; de er ikke flere enn at det er realistisk å invitere dem alle til en sommersamling med grillparty og godt drikke.
DAB er på vei inn i Europa i full fart, men kan enda ikke regnes som den dominerende radio-teknologien. Først nå begynner markedet å bli modent, og Norge er med helt fra starten. Typisk levetid for de fleste teknologier - LP-plater, analog-TV, CDer, GSM-mobiler, kompaktkassetter, FM, halogen-spotter, VGA-skjermer, disketter... er på 15-30 år, selvsagt med en del variasjoner, og svært avhengig av hvor mye av oppbyggingen og dødskrampene du regner med. (Selv kjøpte jeg minst 10-15 CDer i 2016...). DAB er et robust design; det er ikke noe man har funnet i veikanten. Det har vist seg å kunne stå seg mot en lang rekke utfordrere i oppbyggingsfasen, og det er ingen reelle konkurrenter eller alternativer på lyd-kringkasting i dag. (Ja, Japan har et annet system, USA har et annet system - begge har egenskaper som ikke samsvarer med de behov DAB skal dekke.)
Det spørs om det overhodet er noen interesse for å begynne å utvikle en konkurrerende kringkastingsteknologi på de neste tjue år, før en eventuell kamp mot DAB kan starte. Kampen vil bli lang, og det er slett ikke sikkert at DAB vil tape. Historien har vist oss et utall av utfordrer-teknoloigier som endte opp som kjempeflopper. Noen fikk en kortvarig, motepreget plass i sola (f.eks. var Sony MiniDisk ungdomsmote i to-tre år), andre finner andre anvendelser (DAT - Digital Audio Tape - var i en god del år brukt som backup-medium i store datasentre), men flertallet falt til jorda og den gamle teknologien ble sittende på tronen. Mitt stalltips er at DAB vil ha omtrent samme tid på høyden som FM. FM hadde en betydelig lengre oppkjøringsperiode - det tok 40 år fra patentet ble innvilget til FM begynte å ta over i Norge. Tjue-tjuefem år etter det var utfordrer-teknologien på plass. Det kan bli omtrent det samme for DAB, med en mulig forskjell: Det er ikke sikkert av DAB vil bli utfordret av noen ny kringkastingsteknologi, men at etterspørselen etter kringkasting gradvis begynner å forsvinne. I så fall kan DAB få en lang hale, uten noen konkurrerende kringkastings-teknologi som skyver den ut. (Jfr. CD: Verken SA-CD elelr DVD-A klarte å fortrenge CDer; de finnes fortsatt i dag, men salgsvolumet er en liten brøkdel av da de var på sitt høyeste.)
Folk flest ønsker seg ny teknologi, enten det er flatskjermer, 4G, 5G, Bluetooth, en av 15 ulike smarthusstandarder eller ny versjon av Facebook. Det er ingen grunn til å tro at ikke folk vil ha ny radioteknologi, også!
Det finnes da nok av gode DAB-radioer. F.eks Tivoli sine, jeg er sikker på at bestemor kunne funnet en slik som hun synes var ok både å høre på og betjene. https://tivoliaudio.no/shop/dab-mottak.html
DAB er ingen tvang, man kan fint bruke nettradio isteden. Jeg har personlig droppet FM for mange år siden da ingen av kanalene jeg normalt hører på finnes på FM. De finnes dog på DAB+ og på nett.
Bestemor faktoren er ikke så stor på nettradio. Jeg servet min gamle nabo i mange år på sykehjem, det ble mange røde lapper med "trykk her" før jeg klarte å få han til å bytte mellom de fåtalls kanalene han ønsket, jeg hadde da en brukbar Sony FM radio som jeg syntes var lett å betjene... Og så er jo tivoli radioen heftig overpriset, men de skal ha + for at de ikke bare har lagt inn blikkboks-lyd.
Sitat keal: Det er knapt noen som er skeptiske til DAB i dag. Det folk klager på er at de vil ha både melk og honning - de vil definitivt ha DAB'
Det vil de definitivt ikke! Ingen jeg har snakket med har uttalt noe slikt. Tvert i mot. .... I går hadde jeg besøk av noen ("oppegående" mennesker) som reagerte på at jeg hadde diverse radioutstyr liggende fremme. Jeg fortalte da at jeg er i ferd med å prøve ut forskjellige muligheter for mottak radio via DAB og nett. De hadde også anskaffet et DAB apparat (det beste de hadde funnet i forretningen): Sitat:"Forb.. kronglete greier med dårlig lyd". Og la til denne "salven": Sitat: "De derre ford... DAB-greien kunne vi godt klare oss foruten." ... Jeg forsøkte med beste vilje å forklare litt, bla NRK i 14 kanaler. Sitat:"Hva i all verden skal vi med det?" Fortsettelsen var omtrent slik: " Lisenspengene til NRK bør dekke kun det viktigste, nyheter og slikt, resten kan andre få ta seg av." .... Dette er slik jeg oppfatter hva "folkflest" mener om DAB. .. Det at det er solgt et stort antall DAB-apparater er ikke fordi at dette er noe folk ønsker. De føler seg tvunget, uten tvil. Hvis de vil fortsette på høre på radio, da har de knapt noe valg. (Nett etc er uaktuelt for svært mange.)
Veeel. Har en elskelig dame på 85 år på datakurs. Hun er våken og nysgjerrig, går rundt mange yngre både i vilje til læring og i sosiale ferdigheter! Men, du har rett, vi fossiler er ikke raske i avtrekken med å skaffe oss noe nytt bare fordi det er kommet ny farge eller nytt modellnummer. Se bare på keal - med utstyr helt tilbake til da transistoren ble oppfunnet ca 1948.
Her er problemet at 2 mill bileiere blir tvunget til å bruke penger på å få en dårligere løsning enn de har. Ikke det at dab er dårlig, men det gir oss heller ikke noe nytt vi trenger. Mao liten nytteverdi og bortkastede penger. En burde ventet til fm døde ut av seg selv.
Mennesket har en iboende motvilje mot alt som er nytt og ukjent. Og denne negativismen tiltar med økende alder.
Edisons glødelampe med kulltråd ble latterliggjort i sin tid.
Disse "oppegående" menneskene som blir sitert ovenfor er, etter min mening, bare bakstreberske og deres meninger er ikke interessante.
Glødelampa med kulltråd var litt latterlig. Ja, den lyste, men ikke så lenge, og måtte stå helt i ro, den minste vibrasjon så røyk den sprø glødetråden. Glødelampa ble først anvendelig da man fant rette metallet å lage glødetråd av. (Wolfram?) Likeså var det forsåvidt saklig å kritisere DAB for mp2-kodingen som gikk ut på dato før man kom skikklig i gang, men med DAB+ og AAC er det mer anvendelig.
Negativisme til endring eller konservativisme er forsåvidt en kjent sak, og også nyttig noen ganger, så man ikke "reparerer i stykker" ting som virker. Men i DAB-debatten har jeg inntrykk at det ikke er så mye snakk om konservatisme som det er snakk om "jeg vet bedre enn ekspertene"-fenomenet. Man må gjerne være skeptisk til eksperter, sjekke deres informasjon og selv vurdere om man er enig, men det er pussig hvordan mange nærmest av prinsipp fornekter eksperters kunnskap, og heller velger ukritisk å stole på de guruer de selv velger å tro på som sprer sin propaganda via internett og media.
Selv kommer jeg ikke til å savne FM, med susing og spraking og manglende dekning bak annenhver sving. Jeg konstaterer selv at DAB er et framskritt, også på hytta på fjellet.
Signatur
Bor i horisontaldelt tomannsbolig fra 1948 i Tromsø. Utdannet geolog, jobber i med gravesøknader i kommunen.
Til KjellG: OK - her var jeg skyld i en avsporing! Og så var jeg forberedt på kjeft! I stedet for at jeg fikk kjeft, så blir keal mobbet. Det tåler han nok.
Jeg avslutter min avsporing med å si at jeg kjenner flere mennesker med blått bankkort - altså de har fortsatt sitt første bankkort og kun dette. Hva de selvsamme personene sier om minibank, det skal jeg spare forumets lesere for ...
Som jeg har nevnt i tidligere innlegg så gikk omleggingen til digital-TV ganske greitt fordi:
-Folk fikk noe de opplevde som mye bedre.
-Mange hadde kabelnett og ble således ikke direkte berørt.
-Andre igjen hadde parabol, heller ikke de ble tvunget til noe.
Selvfølgelig opplevd også noen den overgangen som tvang, men det berørte ikke på langt nær så mange som nå.
Nå blir vi alle "dyttet på" noe vi ikke opplever som bedre eller noe vi ønsker.
Det er jo det man har gjort! Vi har hatt DAB i 22 år når FM stenges, og det er 12 år siden en offentlig utredning konkluderte med at DAB var framtidas radio. På det tidspunkt hadde DAB ca. 70% befolkninsdeking.
Man har sett utviklingen an i andre land, og det er helt åpenbart hvilken vei vinden blåser. FM har definitivt motvind, som framtidas radio betraktet. For radio er DAB det store satsingsområdet over hele Europa, og en rekke land utenom Europa. De som har blandet seg inn i debatten helt på tampen har sjelden hatt tid til å grave bakover i historien og sett hvordan ting har utviklet seg, har ikke sett DAB vokse fram. Når du presenterer situasjonen f.eks. for et år siden med http://www.ebu.ch/files/live/sites/ebu/files/Publications/EBU-MIS%20-%20Digital%20Radio%20Report%202016.pdf (publisert i februar i fjor) nekter de å tro det de leser, fordi de ikke vet hva som har skjedd mer enn de siste få månedene, og vet sjelden noe om situasjonen i verden utenom Norge.
Faktum er at det har gått akkurat slik du ønsker, men det har blitt gjort for et antall år siden.
Når det gjelder hvilke muligheter mobilradio har, med hensyn på kapasistet til å ta over all kringkasting, er det nødvendig for en saklig debatt å gå inn på tekniske aspekter. Da blir innleggene lange og forklarende, om noen av debattantene skulle mangle nødvendig teknisk bakgrunn.
Omleggingen til DAB går greit fordi:
- Folk opplever lyden som vesentlig bedre og fri for støy, særlig i bil og i utkantstrøk
- Folk opplever et langt større kanaltilbud som et stort pluss, særlig utenfor storbyene
- Mange lytter til radio over Internett og blir således ikke direkte berørt
- Andre igjen har mobiler med radioapper, heller ikke de blir tvunget til noe.
Det er solgt pr idag solgt ti ganger så mange DAB+-mottakere som "klassisk" DAB-mottakere. Det er slett ikke "mange som føler seg lurt". De er så få at de blir presentert enkeltvis i media med reportasje fra hjemmet, foto av den famøse mottakeren, og et oppbud av gråtekoner.
Legg merke til at DAB+ ikke krever noen som helst endring i sendernettet. Det er kun innholdet som overføres som er i et annet format.
Legg merke til at DAB+ ble standardisert i 2006. Det er elleve år før FM slukkes.
Legg merke til at NRK P1, P2 og P3 fortsatt sendes i klassisk DAB, og krever ikke en DAB-mottaker - ikke NRK avslutter sine FM-sendinger. Legg merke til at P4, Radio Norge og lokalradioer som Nea Radio på DAB, sender i klassisk DAB, og jeg har ikke plukket opp noe hint om at de planlegger overgang til DAB+.
Det er knapt noen som er skeptiske til DAB i dag. Det folk klager på er at de vil ha både melk og honning - de vil definitivt ha DAB, men de vil at en del av det de får over DAB også skal være tilgjengelig på FM, om enn i dårligere kvalitet med mer sus og støy. Hadde du vært inne i debattene for seks-åtte år siden, ville du sett et stort antall debattanter som var skeptiske/negative. I dag er det en håndfull aktivister igjen, og de samme lille utvalget signaturer finnes i kommentarspalter i aviser fra Lindesnes til Nordkapp; de er ikke flere enn at det er realistisk å invitere dem alle til en sommersamling med grillparty og godt drikke.
DAB er på vei inn i Europa i full fart, men kan enda ikke regnes som den dominerende radio-teknologien. Først nå begynner markedet å bli modent, og Norge er med helt fra starten. Typisk levetid for de fleste teknologier - LP-plater, analog-TV, CDer, GSM-mobiler, kompaktkassetter, FM, halogen-spotter, VGA-skjermer, disketter... er på 15-30 år, selvsagt med en del variasjoner, og svært avhengig av hvor mye av oppbyggingen og dødskrampene du regner med. (Selv kjøpte jeg minst 10-15 CDer i 2016...). DAB er et robust design; det er ikke noe man har funnet i veikanten. Det har vist seg å kunne stå seg mot en lang rekke utfordrere i oppbyggingsfasen, og det er ingen reelle konkurrenter eller alternativer på lyd-kringkasting i dag. (Ja, Japan har et annet system, USA har et annet system - begge har egenskaper som ikke samsvarer med de behov DAB skal dekke.)
Det spørs om det overhodet er noen interesse for å begynne å utvikle en konkurrerende kringkastingsteknologi på de neste tjue år, før en eventuell kamp mot DAB kan starte. Kampen vil bli lang, og det er slett ikke sikkert at DAB vil tape. Historien har vist oss et utall av utfordrer-teknoloigier som endte opp som kjempeflopper. Noen fikk en kortvarig, motepreget plass i sola (f.eks. var Sony MiniDisk ungdomsmote i to-tre år), andre finner andre anvendelser (DAT - Digital Audio Tape - var i en god del år brukt som backup-medium i store datasentre), men flertallet falt til jorda og den gamle teknologien ble sittende på tronen. Mitt stalltips er at DAB vil ha omtrent samme tid på høyden som FM. FM hadde en betydelig lengre oppkjøringsperiode - det tok 40 år fra patentet ble innvilget til FM begynte å ta over i Norge. Tjue-tjuefem år etter det var utfordrer-teknologien på plass. Det kan bli omtrent det samme for DAB, med en mulig forskjell: Det er ikke sikkert av DAB vil bli utfordret av noen ny kringkastingsteknologi, men at etterspørselen etter kringkasting gradvis begynner å forsvinne. I så fall kan DAB få en lang hale, uten noen konkurrerende kringkastings-teknologi som skyver den ut. (Jfr. CD: Verken SA-CD elelr DVD-A klarte å fortrenge CDer; de finnes fortsatt i dag, men salgsvolumet er en liten brøkdel av da de var på sitt høyeste.)
Folk flest ønsker seg ny teknologi, enten det er flatskjermer, 4G, 5G, Bluetooth, en av 15 ulike smarthusstandarder eller ny versjon av Facebook. Det er ingen grunn til å tro at ikke folk vil ha ny radioteknologi, også!
Bestemor faktoren er ikke så stor på nettradio. Jeg servet min gamle nabo i mange år på sykehjem, det ble mange røde lapper med "trykk her" før jeg klarte å få han til å bytte mellom de fåtalls kanalene han ønsket, jeg hadde da en brukbar Sony FM radio som jeg syntes var lett å betjene... Og så er jo tivoli radioen heftig overpriset, men de skal ha + for at de ikke bare har lagt inn blikkboks-lyd.
DAB+ overgangen tas nå så vidt jeg har forstått.
Det er knapt noen som er skeptiske til DAB i dag. Det folk klager på er at de vil ha både melk og honning - de vil definitivt ha DAB'
Det vil de definitivt ikke!
Ingen jeg har snakket med har uttalt noe slikt.
Tvert i mot.
....
I går hadde jeg besøk av noen ("oppegående" mennesker) som reagerte på at jeg hadde diverse radioutstyr liggende fremme.
Jeg fortalte da at jeg er i ferd med å prøve ut forskjellige muligheter for mottak radio via DAB og nett.
De hadde også anskaffet et DAB apparat (det beste de hadde funnet i forretningen): Sitat:"Forb.. kronglete greier med dårlig lyd".
Og la til denne "salven":
Sitat: "De derre ford... DAB-greien kunne vi godt klare oss foruten."
...
Jeg forsøkte med beste vilje å forklare litt, bla NRK i 14 kanaler.
Sitat:"Hva i all verden skal vi med det?"
Fortsettelsen var omtrent slik: " Lisenspengene til NRK bør dekke kun det viktigste, nyheter og slikt, resten kan andre få ta seg av."
....
Dette er slik jeg oppfatter hva "folkflest" mener om DAB.
..
Det at det er solgt et stort antall DAB-apparater er ikke fordi at dette er noe folk ønsker. De føler seg tvunget, uten tvil.
Hvis de vil fortsette på høre på radio, da har de knapt noe valg. (Nett etc er uaktuelt for svært mange.)
Edisons glødelampe med kulltråd ble latterliggjort i sin tid.
Disse "oppegående" menneskene som siteres ovenfor er, etter min mening, bare bakstreberske og deres meninger er ikke interessante.
Men, du har rett, vi fossiler er ikke raske i avtrekken med å skaffe oss noe nytt bare fordi det er kommet ny farge eller nytt modellnummer. Se bare på keal - med utstyr helt tilbake til da transistoren ble oppfunnet ca 1948.
Her er problemet at 2 mill bileiere blir tvunget til å bruke penger på å få en dårligere løsning enn de har. Ikke det at dab er dårlig, men det gir oss heller ikke noe nytt vi trenger. Mao liten nytteverdi og bortkastede penger. En burde ventet til fm døde ut av seg selv.
Glødelampa med kulltråd var litt latterlig. Ja, den lyste, men ikke så lenge, og måtte stå helt i ro, den minste vibrasjon så røyk den sprø glødetråden. Glødelampa ble først anvendelig da man fant rette metallet å lage glødetråd av. (Wolfram?)
Likeså var det forsåvidt saklig å kritisere DAB for mp2-kodingen som gikk ut på dato før man kom skikklig i gang, men med DAB+ og AAC er det mer anvendelig.
Negativisme til endring eller konservativisme er forsåvidt en kjent sak, og også nyttig noen ganger, så man ikke "reparerer i stykker" ting som virker. Men i DAB-debatten har jeg inntrykk at det ikke er så mye snakk om konservatisme som det er snakk om "jeg vet bedre enn ekspertene"-fenomenet. Man må gjerne være skeptisk til eksperter, sjekke deres informasjon og selv vurdere om man er enig, men det er pussig hvordan mange nærmest av prinsipp fornekter eksperters kunnskap, og heller velger ukritisk å stole på de guruer de selv velger å tro på som sprer sin propaganda via internett og media.
Selv kommer jeg ikke til å savne FM, med susing og spraking og manglende dekning bak annenhver sving. Jeg konstaterer selv at DAB er et framskritt, også på hytta på fjellet.
OK - her var jeg skyld i en avsporing! Og så var jeg forberedt på kjeft! I stedet for at jeg fikk kjeft, så blir keal mobbet. Det tåler han nok.
Jeg avslutter min avsporing med å si at jeg kjenner flere mennesker med blått bankkort - altså de har fortsatt sitt første bankkort og kun dette.
Hva de selvsamme personene sier om minibank, det skal jeg spare forumets lesere for ...