(trådstarter)
   #41
 3,210     Vestlandet     0
Ja, det er positive sider også. Og som sagt, spent på fortollingsgebyret.

   #42
 1,454     Oslo     0
boas1s innlegg ble for vanskelig for meg.
"KrF bidrar nok til mange hobbyprosjekter også". Hva da? Bibelprosjekter, brød- og vinprosjekter, misjonering i Swaziland og jødeland?
"Nå blir det like vilkår for norske butikker og nettbutikker som importerer varer for salg".
Forstå denne påstanden - den som kan ...
Signatur
   #43
 3,588     1
"Nå blir det like vilkår for norske butikker og nettbutikker som importerer varer for salg".
Forstå påstanden - den som kan ...

Akkurat den er vel grei å forklare, ihvertfall ett aspekt av den:

Hvis en norsk (nett)butikk importerer 10 eks á 300 kr = 3000 kr fra dx.com eller alibaba.com må de betale 25% moms, 750 kr, slik at inntakskosten deres blir 375 kr. Hvis du som enkeltperson importerer 1 ex til 300 kr, slipper du (etter dagens ordning) å betale moms, slik at din inntakskost blir 300 kr. Det er ganske åpenbart at den norske butikken stiller svakere med en inntakskost på 375 kr, i konkurranse med ditt direktekjøp til 300 kr.

I prinsipp kunne den norske (nett)butikken kjøpt ett og ett eks, for å holde seg under 350-kr-grensa, men det er ikke noen måte å drive butikk på. Det går raskt med så mye administrasjon at det kjapt koster like mye som momsen!

Når nettbutikken tar inn 10 eks (eller 100, eller 1000) blir fortollingsgebyret fordelt ut over en drøss leveranser, det blir ikke mange kronene på hver. Når reglene endres, får du ett fortolingsgebyr på én eneste leveranse, så der får norske butikker en fordel.

Men så har vi det med porto: Tradisjonelt har det mellom landene vært et "gentleman's agreement" (som er formalisert i en avtale!) om at "Du sender vel omtrent like mye post til meg som jeg sender til deg, så la oss si at det går opp i opp, og vi betaler ikke hverandre for vidreformidling innenfor hverandres land". Problemet er at i Kina-handelen går det ikke opp i opp; det er svært skjevt fordelt. Så når vi får gratis transport fra Kina, er det for at kineserne får det ut av landet og lar oss betale resten (som utgifter vestlige speditører / Posten har, uten at de får noen inntekter på det - det skulle de hatt på portoen når vi sender våre varer til Kina, men det er jo et forsvinnende lite volum!).

Men har en norsk nettbutikk tatt inn dette produktet, til 375 kr, kan de ikke vise til noen internasjonal postavtale for å slippe å betale porto: Den kommer i tillegg. Den besparelsen de har på å fordele fortollingen på 10 eller 100 eller 1000 leveranser blir i svært stor grad spist opp av at de har forsendelsesutgifter på 10 eller 100 eller 1000 leveranser, til norske satser.

Om ditt privatkjøp på 300 kr + moms 75 kr + fortolligsgebyr + frakt 0 kr blir større eller mindre enn nettbutikkens 300 kr + moms 75 kr + en brøkdel av fortollingsgebyret + frakt etter norske takster, kan variere fra eksempel til eksempel. Det er sikkert andre forhold som også kommer inn.

Jeg mener det er idiotisk å sette i gang hele apparatet med fortolling og moms og styr for varer som koster noen få tiere, for å få enkelt-kroner inn i statskassa. Selv om fortollingsgebyret er høyt, regner meg med at det reelt koster så mye å kjøre saken gjennom apparatet; det er ikke noen gullgruve for administrasjonen. Antagelig ville det for samfunnet totalt sett vært spart ressurser også om grensa ble satt opp til 1000 kr.

Men for å se det positive i det: Jeg har ved et par anledninger tatt for liten margin, og valutakursene har svingt så mye at en bestilling som ble delt opp i to for å holde seg unner 350 kr, endte opp med at begge halvdelene gikk hårfint over 350. Så jeg måtte betale både moms, to fortollingsgebyrer og dobbelt frakt Sad. Når grensa faller bort, blir det fordelaktig å gjøre store bestillinger, og dermed spare frakt (fra nettbutikker utenfor Kina, selvsagt), og ett eneste fortollingsgebyr. Det er ikke så galt at det ikke er godt for noe...

Ellers har jeg sett mange fiktive tolldeklarasjoner av verdi. Mange ting merket som "gave", eller som "vareprøve". Det vil nok bli mer av det.
   #44
 1,454     Oslo     0
Jeg sier takk for keals utmerkede innlegg.
Signatur
   #45
 5,111     Sørnorge     0
Trenger en liste over ting som må kjøpes inn i 2019. Alle mulige småting til mulige fremtidsprosjekter må med. Hva har man tenkt å gjøre de neste 10 årene? Lagerbygging....
   #46
 3,277     I huset mitt     0
Blir jo også spennende å se hvor mye og raskt eks Posten kommer til å skjære ned på bemanningen sin i 2019.Wink
   #47
 419     0
Kjenner jeg er kraftig irritert på KrF idag, fra å ha muligheten til å få det man vil av utvalg, så må man belage seg på ett begredelig utvalg i de butikkene som man har nært seg (biltema (liten butikk), clas ohlson, og par trelaster). At de kommer noen gang til å få noe bedre utvalg er vel drømmetenking. Alternativet for meg er lange kjøreturer til større byer og utvalget der, som selv da ikke kommer i nærheten.
Jeg handler lokalt, med dyrere priser når de har det jeg trenger, ellers blir det netthandel. Men nå blir det ett stunt for å få inn ting i 2019 kjenner jeg.

Har iallefall tenkt å hamstre opp med sandpapir spesielt (og andre slipeutsyr, ekstra metallbor og komplettere forstner bor settet, små malekoster (og silikon børster for lim), fresestål i div typer.
Jeg har og andre hobbyer som jeg trenger forbruksmatriell til, så det blir noe der og.
Og en del utstyr som er i utkant av strengt tatt nødvendig, men kjekt å ha. Ting som jeg normalt ville ha kjøpt når behovet var der i nærheten. Akkurat nå er det kombinasjons linjal, dreiejern, maskinerings vinkel, japan sage (og andre div sagblad), stemjern. Og sikkert en del andre ting som jeg ikke kommer på nå.

   #48
 5,111     Sørnorge     0
Foreløpig huskeliste:

Arduino, Rasberry pie
motstander, kondensatorer, opamper
led, ledlister, dimmere
motorer, steppermotor, akturator

batteripakker til verktøy
tangampermeter
mini oscilloscoop

fresestål
sagblader
borsett

leker
rubics cube i alle størrelser

bildeler

Aksjer i shippingselskaper
   #49
 148     0
Kjenner jeg er kraftig irritert på KrF idag, fra å ha muligheten til å få det man vil av utvalg, så må man belage seg på ett begredelig utvalg i de butikkene som man har nært seg (biltema (liten butikk), clas ohlson, og par trelaster).

Utvalget vil vel være det samme? Eller tror du utvalget på f.eks. Ebay eller DX blir mindre dersom nordmenn handler mindre derfra? Basert på vår lille befolkning tror jeg det ikke vil være merkbart.
  (trådstarter)
   #50
 3,210     Vestlandet     0
Hvorfor prøver du å vranglese Andy21? Kommer ikke noe produktivt ut av det.