157    3    0  

Einer

 3 216     0
En bekjent kom med et - for meg - merkelig utsagn: Han hevdet at einer har blitt vernet i Norge, på samme måte som andre truede arter. At det er forbundet med straff om du gjør noe som kan ødelegge vekstforholdene for en einerbusk.

Einer vokser over store deler av Norge - og for den saks skyld: Store deler av verden! Jeg har ikke funnet noe som helst informasjon om at einer er truet, verken i Norge eller i andre land.

Det min bekjent kom med, er det fri fantasi? Eller er det noe som helst hold i det?

(Min eneste vesentlige interesse interesse i å utnytte einer er å fylle en ryggsekk med avskårne greiner med bar for å lage einerlåg når jeg skal brygge øl. Jeg hogger ikke ned eierskog! Men hvis det blir forbudt å skjære greiner til einerlåg vil ølet mitt forandre karakter!)

   #2
 229     0
Er selv skogeier og har aldri hørt om at dette er tilfelle. Men jeg vet at det har blitt fremmet forslag om noe slik. Det fremmes stadig forslag om å verne varierende vekster. Som oftest har det ikke blitt noe av. Jeg er ikke oppdatert på hva som evt har kommet av nye verneplanter de siste 1-2 årene.
Men jeg har flere ganger flyttet planter som potensielt kan bli vernet og som hvis de ville blitt vernet hadde stått i veien for fremtidig skogsdrift.
   #3
 355     Tromsø     0
Jeg vet ikke hva det riktige svaret er. Men når jeg hadde sommerjobb som skogplanter i mine yngre dager, så fikk vi beskjed om å ta hensyn hvis det vokste einer i området.