982    6    6  

elektrisk utstyr på loppemarked?

 25,138     Akershus     2
Jeg nappet med meg en elektrisk Flymo på søpla. Reparasjonen kostet 3 øre og en halvtime. Siden har den gått i flere år. 
En nyere ble nylig oppdaget, men da fikk jeg ikke ta med elektrisk materiell pga "sikkerheten".

Er dette fornuftig? Jeg forstår poenget. Motargument er at når noe plukkes opp må en være påpasselig. Det må jeg imidlertid alltid være. Jeg må selv alltid vurdere om mitt utstyr er driftsikker,  hvorfor ikke noe jeg har plukket opp? 

Så langt jeg kan se setter dette stopper for salg av komfyr, vaskemaskin, mikro, drill, lamper.... også på f.eks. loppemarked eller henting av reservedeler for en billig penge. En kan også lure på bruktsalget på Finn. Hva med Fretex?

Jeg synes dette blir ressursøding og har lite bidrag til sikkerhet.

Hva for ansvar har Retrade når de selger brukte sager, driller, biler, boltepistoler...? De selger kun as is, uten garantier.
Signatur

   #1
 3,595     3
På en del felter har vi blitt hysterisk "sikkerhet"-orienterte her i Norge (/vesten). En sider er alle de ressursene som brukes på tiltak med bare hårfint over "teoretisk" effekt. En annen ting er panikken, frykten, usikkerheten det skaper. En tredje ting er at vi blir bevisstløse: Vi glemmer bort hva som er fornuftig oppførsel for å unngå risiko - herunder å overlate til folk med peiling det vi ikke selv behersker.

Problemet er at hvis du så mye som reiser et ørlite kritisk øyebryn til mer eller mindre meningsløse sikkerhetstiltak, blir du omtrent betraktet som at du vil ha livet av dine medmennesker, du ønsker at de skal omkomme i en ulykke.

F.eks. har jeg lært meg at du aldri må spørre hva som gjør at DSB skal klassifisere noe som et "branntilløp", f.eks. om et svidd klesplagg i en lukket stålbeholder kvalifiserer. Hvis det har vært tre branntilløp her i landet de siste ti år fordi folk har kjørt vaskemaskinen på natta, da skal man ikke skille mellom svidde klesplagg og totalt nedbrente hus der hele familien omkommer. Branntilløp er branntilløp! Man skal ikke kjøre vaskemaskinen nattestid, basta! Har du lyst til å dø, eller?

Jeg ser iblant hvor fullstendig på jordet mange folk er når det gjelder sikkerhet, ikke minst når det gjelder elektrisitet og brannrisiko. En gammel spøk sier at "Evolusjonsteorien forteller at å gjøre et system idiotsikkert fører til de smarteste idiotene vinner konkurransen". (En engelsk variant: "Fail safe systems fail by failing to fail fail safe".) Vi har kommet langt på den veien: Siden ingenting kan gå galt, kan vi opptre så hodeløst at det går galt likevel.

Vi er på et nivå der vi ikke bedrer sikkerheten gjennom strengere regulering, men ved å sørge for opplysning, slik at selv idiotene skjønner at de må oppføre seg med rimelig folkevett. Ikke slik at vi skal totalt kutte ut nye sikringstiltak, men observere "the law of diminishing returns": Det er så lite igjen å hente at det kanskje ikke er verd prisen. Du får mye mer igjen ved å bruke tilsvarende ressurser på opplysning.

Egentlig burde enhver nyhetsmelding om en brann, en trafikkulykke, en fallulykke... fokusere på (og da mener jeg virkelig fokusere på, ikke bare nevne i en bisetning) hvilke sikkerhetsregler som var brutt, og som kunne forhindret/redusert skaden dersom de var blitt fulgt. I dagens sosiale miljø kan vi ikke det, av 'personvern-hensyn': Når noen er utsatt for en skade, skal vi syne synd på dem, og absolutt ikke komme med noe som kan betraktes som kritikk mot dem, "Du hadde ihvertfall delvis selv skylda". Det skal de forskånes fra. Men kunne det blitt fortalt, ville flere begynt å skjønne hvilke sikkerhetsregler det er lite lurt å ignorere.

Virkeligheten er at svært mange uhell/ulykker/skader har man (delvis) selv skyld for: Man kjører for fort, plasserer brennbare materialer for nær ildstedet, fikser på det elektriske anlegget uten å vite hva man gjør, osv. osv. Hadde vi visst at det var en risiko for å bli "uthengt" om noe skjer, kan det hende vi hadde vært litt flinkere. Men vi vet at uansett hva som skjer: I offentligheten kan vi toe våre hender og si "Jeg har ikke gjort noe galt!" Og ingen lærer av våre feil.

Etter denne tiriaden: Hvis du vet hva du gjør burde det være helt OK å kjøpe både det ene og det andre av elektrisk utstyr brukt. Men du bør vite om du vet hva du gjør. Er du i tvil om du egentlig kan nok til å vurdere risikoen ved å kjøpe en tretti år gammel komfyr, så la det være. Eller allier deg med en som vet hva han gjør.

   #2
 2,843     0
Så langt jeg kan se setter dette stopper for salg av komfyr, vaskemaskin, mikro, drill, lamper.... også på f.eks. loppemarked eller henting av reservedeler for en billig penge. En kan også lure på bruktsalget på Finn. Hva med Fretex?

Bare i den grad eieren av dingsen foretrekker å nekte deg å overta den av sikkerhetsmessige årsaker...
   #3
 5,416     Langhus     1
For akkurat søppelfyllinga tror jeg muligens sikkerheten mens du plukker noe ut av den er mer viktig enn bruken av det du plukker ut.

"En eller annen vil absolutt ha tak i det skapet i metallsøpla og skjærer seg opp på noe skrap på veien" - hvem har ansvaret, juridisk/moralsk?

Så kan du argumentere med at det du fant ikke stod farlig plassert - får du lov, må jeg få lov og plutselig svinser masse "søppelplukkere" rundt og blir det skader på en arbeidsplass genererer plutselig den litt nyere flymo'en masse hassel.

Det er også en del mennesker med litt rart syn på "support".
Jeg ga for noen år siden bort en gammel bærbar PC uten WiFi på finn.no
Noen timer etter den ble hentet ringte han som fikk den og ønsker support på hvordan få den på nett....

Så jeg skjønner godt en policy om at "ingen ting forlater plassen".
Signatur
   #4
 419     0
Har og vært og funnet ting på søpla som "var midt i blinken" for ett eller annet prosjekt jeg hadde, men som jeg ikke fikk røre og ta med. Ble litt oppgitt når jeg da måtte ut og kjøpe noe tilsvarende. En ressurssløsing kaller jeg det når man kan gjennbruke enn å kjøpe mere ræl. Men det er nok mye det som er skrevet over som teller, men det betyr bare at forbruket øker unødvendig. Jeg forstår at det er en risiko, men da burde det være ett enkelt ansvarsfraskrivelse skjema man kunne fylt ut hvis man så fant noe, kanskje noen kroner for prosesseringen. Kan man gjennbruke så har det jo en verdi, selv om en del er ødelagt. Og idag så virker det som terskelen for å kaste utstyr er veldig lav, noe av det jeg har sett på røysa ser veldig fint ut til å være ødelagt.
Jeg har kjøpt ødelagt utstyr på Finn for en ok pris som jeg lett har fikset uten at det måtte store reperasjoner til. Sist gang var det en snøfreser jeg kjøpte som jeg tenkte som en delefres til den jeg hadde siden det var billigere enn å kjøpe delen orginalt. Åpnet den og tok meg 5 minutter før den var fikset, trengtes ikke reperasjon en gang. Jeg er overbevist at det er mye slikt der ute som kan gjennbrukes med noen lette reperasjoner.
Men nå er det vel og slikt at alt skal være nytt og flott, så da er det vel og en god grunn til å få kjøpt seg noe nytt.
  (trådstarter)
   #5
 25,138     Akershus     0
Hos oss er det greit å plukke - i åpningstiden og du må registrere deg, men altså, ikke elektro.

Ellers kan jo metalskrap være et eldorado for skrotnisser. Gamle ljåblad er "gull" for en som smir Damaskstål.
Signatur