163    7    0  

Fryser varmvannsrøret før kaldvannsrøret?

 21 712     Akershus     0

Dette temaet har vært omtalt på BB flere ganger. Noen mener at det varme røret fryser først.

Her en artikkel som nevner rør, men mest diskuterer vannglass i fryser, et med kjølig vann, et med varmt vann. Hvilket glass fryser først?

«Snurr film»:

https://anjaroyne.net/2014/01/08/fryser-varmtvann-fortere-enn-kaldtvann/

Signatur

TSt
   #1
 10 371     0
Det er ikke sikkert at en får samme sirkulasjon i trange rør hvor det er trykk men den er interessant.
Jeg har en teori om at varmtvannsrør ofte kan være av noe mindre dimensjon enn kaldtvann og at varmetransport langs røret dermed blir mindre. Derfor fryser det lettere hvis det er en liten kilde midt på et rør som er årsak. Jeg har et rør gjennom støpt såle med bare 1cm isolasjon rundt røret og dette er nærme yttervegg. Har har varmtvannet frosset en gang mens kaldtvannet var Ok.
  (trådstarter)
   #2
 21 712     Akershus     0
Høyere trykk kan føre til annet frysepunkt, jfr eksperimentet med en vektbelastet snor som graver seg gjennom en isbjelke.

Her må en betrakte vannet i rørene som stillestående, kuldepåvirkningen som lik, rørdimensjonen som lik, trykkforholdene som like. Kort sagt, en tar en lang dusj, stenger av i lang tid. Hvilket rør fryser først? Artikkelen kan tyde på at kaldtvannsrøret fryser først.
Signatur
   #4
 2 600     Sørlandet     0
Er alt likt vil kaldtrøret fryse først (er min påstand) men jeg opplever at varmtvann fryser fortere på jobb enn kaldtvann. På samme måte som når man kaster en kopp varmt vann så snør det men en kopp kaldt vann så regner det. Har alltid trodd at dette var pga lengre avstand mellom molekylene (altså at varmtvann har mindre tetthet enn kaldtvann) og derfor har varmtvann lettere for å fryse. Og totaktsmaskiner (og andre motorer forsåvidt) sviver bedre i kulda av samme grunn.

Men denne tilsier at jeg ikke er helt korrekt https://www.scientificamerican.com/article/is-it-true-that-hot-water/
HSt
   #5
 29 975     Lillestrøm kommune     0
Det er mer partikler og kanskje salter mm i varmtvann som gir lettere kimdannelse for is

Er du heldig klarer du å flytte underkjølt kaldt vann vekk fra det kaldeste punktet og det dermed ikke fryser
Ebe
   #6
 4 452     Vestlandet     0
Enkelt sagt vil varmt vann alltid fryse raskere enn kaldt vann, uansett form. Sett to vannglass i en fryser og det glasset med varmt vann vil fryse først.

Kalles Mpemba-effekten. Det er ganske avansert kjemi og fysikk, og forskerne har lenge vært usikker på akkurat hvorfor. Vet ikke om de har kommet med noen konklusjon nå i det siste, er noen år siden jeg leste om det.
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 21 712     Akershus     0
Om du leser første post finner du denne lenka:

https://anjaroyne.net/2014/01/08/fryser-varmtvann-fortere-enn-kaldtvann/

Der setter en fysiker nettopp to glass inn i fryseren et varmt et kaldt. Han finner at det kalde fryser først, så Mpemba-effekten er ikke helt entydig.

En forskjell på et lukket rør og et åpent glass er muligheten for avdamping. Damping vil stjele varme, men igjen, både innledningslenken og denne:
https://www.scientificamerican.com/article/is-it-true-that-hot-water/
Er ikke entydige.
Signatur