157    4    0  

Gamle brev, oppbevaring/arkivering?

 22 879     Akershus     0
Har tre skoesker med brev fra 1940-1990. Hvordan gjøre slikt tilgjengelig for meg selv og hvordan arkivere dette?
De fleste brevene er datert, men konvolutten inneholder også avsenderadresse, noe som i enkelte tilfeller bør følge med. De fleste er på 2-3 separate ark. Kommer disse fra hverandre blir det en rebus å sortere tilbake. Det meste er skrevet med kulepenn, noe med blekk.

En kan scanne dette, men hva med originalene?  
Signatur

  (trådstarter)
   #2
 22 879     Akershus     0
Er med der. Tenkte mer på hvordan «pakke dette. En stabel med konvolutter er litt tungvint. Det nevnes syrefritt papir og syrefrie esker. En kunne tenke seg plastlommer i en ringperm, men har ymse erfaring med vanlige kopier i plastlommer. Over tid klistrer trykksverten seg til plasten.
Signatur
   #3
 3 420     0
Ikke direkte svar på spørsmålet, men gir likevel et par viktige tips: Arkivvverket om papirmagasiner

Jeg har dårlig erfaring med plast; ville holdt meg til papir. Nå er vel neppe originalene syrefrie, men så langt det er mulig ville jeg benytte det i 'innpakningen' for å redusere forfallet.

Jeg ville skaffet meg det nødvendige antallet syrefrie esker og omslag (de kalles gjerne 'aktomslag' - neppe fordi det har noe med kunst å gjøre, det er vel 'akt' i betydning 'handling, sak'). Synes du det er pengene verd kan du spandere én mappe per brev. Jeg ville nok spart litt penger, og for eksempel hatt én mappe for hvert år, eller én mappe for hver avsender der brevene er ordnet kronologisk. Mister du en mappe i golvet så alt spres utover har du vel en mye større jobb med å sortere det riktig hvis det er samme håndskrift i alle brevene, så kanskje sortering etter år er det beste.

Jeg ser at Kontorgiganten har syrefrie bokser til 32,50 kr og aktomslag til 14,85 kr - det er nesten det tredobbelte av ikke-syrefrie, men jeg tror det er verd det! De har også mapper som betegnes som syrenøytrale; de er langt billigere, 4 kr/stk. Maske selger også 'syrenøytrale' bokser og mapper 'for langtidsarkivering av dokumenter', men for å få opp priser hos Maske må du logge inn som registert kunde. Det er flere som selger disse 'syrenøytrale' boksene og hveder at de er 'godkjente av riksarkivet for lagring', så kanskje de er gode nok. (Men siden det selges både 'syrefrie' og 'syrenøytrale' bokser på samme sted, regner jeg med at det ikke er det samme!)

Så mine råd, i prioritert rekkefølge:

(1) Skann alle dokumenter, og benytt den digitale kopien for alle praktisk bruk. (Da er det ikke viktig hvordan du ordner papir-utgavene.) Vær helt sikker på at du kan lese all tekst i den skannede fila like god som på originalen. Min erfraring er at du kan bli nødt til å justere lysstyrken for hvert eneste ark for å unngå gjennomslag, når det er skrevet på begge sider av arket. (Tips: I blant kan gjennomslaget bli mindre hvis du mellom det hvite lokket på skanneren og originalen legger et ark farget papir - men du må prøve deg fram med hvilken farge som er best for hver original.)

(2) Uansett hvordan du ordner papir-utgavene: Følg rådene fra Arkivverket om temperatur, luftfuktighet etc. Men uansett: Ta for gitt at papir-utgavene vil bli svekket i framtida, selv med ideell lagring.

(3) Unngå plast, bruk syrefritt (/'syrenøytralt') papir til organisering av originalene.

Jeg sitter også med et stort antall gamle brev, som jeg delvis har skannet - men egentlig bare en liten brøkdel. Siden du nå spør, føler jeg det som et spark i baken: Se å få gjort noe med den stabelen! Både skanning og ordning av orginialene! -- Og da kommer jeg til å bruke syrenøytrale aktomslag og arkivbokser. Takk for sparket! Smile

Og en liten asossiasjon (halvt sidespor):

Hvis du føler deg ungdommelig til sinns og har sansen for mysterier der gamle brev er et viktig element, anbefales Tordivelen flyr i skumringen - det Lørdagsbarnetime-hørespillet som ble stemt fram som tidenes beste hørespill for barn og ungdom. Og jeg er ikke den eneste voksne som også synes det er artig å høre på - det er skikkelig bra lagret. (Dessuten, om du er godt voksen slipper du ha ha noen til å forklare for deg hva en spolebåndopptaker er, eller en telefon med dreieskive - du kan heller være den som forklarer det for barnebarna når de hører på!)  (trådstarter)
   #4
 22 879     Akershus     0
Takk for gode innspill keal.

Ad sidesprang. Var med en guide langs en gammel industrielv. Han hadde tidvis med ungdomsskoleelener:

- Å der nede lå det en en liten grammofonplatefabrikk.
- Grammofonplater !??
Signatur