#11
 296     Tromsø     0

Jeg kom aldri ut for noen som hverken hadde dødd av eller fått varige skader av 220V.


Jeg tror ikke du mener at 220V er ufarlig, men noen andre kan finne på å tolke dette slik.
Derfor vil jeg dele et par historier med dere.

1- Dagen før jeg skulle opp til eksamen på VK2 skipselektro var det en lærling i et lokalt firma som omkom når vedkommende jobbet på et anlegg uten å slå av spenningen. Lå oppå et ventilasjonsrør (hodet mot gods) og kom borti klingen på skrujernet med fingrene.

2- Rørlegger jobbet i et benkeskap med boremaskin og hullsag, det var trangt så hodet var borti både avløp og cu-rør.
Ledning til boremaskin hektet seg opp i chuck og ble revet over. Akkurat hvor ledningen traff vedkommende vet jeg ikke, men utfallet ble som forrige historie.

Det kan selvfølgelig gå bra også, en kollega av meg "koblet seg opp" mot 450V, en hand på hver fase. Knærne ga heldigvis etter, så han falt løs og kom seg ut på dekk og fikk tak i help. Men det kunne like gjerne vært mørkt og slutt. Synd vi ikke lærer før en ulykke skjer, det er en helt annen fokus på sikkerhet etter denne hendelsen.


har fått strømmen et par ganger etter å gjordt ting man ikke bør gjøre. så jeg prøver å holde meg unna slike ting da det er mye bedre at elektrikker tar risikoen ::)


Her poengterer du, kanskje ufrivillig, hvorfor de fleste elektrikere her på forumet mange ganger skriver:
"Ikke gjør dette selv, ring elektriker."

   #12
 21,481     Enebolig     0
Aassg, hva er det du ikke har gjort egentlig?  Jeg aner en liten toppidrettsutøver i tillegg til alt det andre ;D

På nyere kurs lærer vi at likestrøm og vekselstrøm mer eller mindre er like farlig, nyere forskning viser visstnok det.

230v kan ta liv, ingen tvil om det, 115v også. Men joda, det er sjelden og stort sett skader, ikke dødsfall. Men det var dødsfall i både 2008 og 2009. Det er da snakk om strømgjennomgang, tallet øker dramatisk om man tar med brann forårsaket av elektrisitet.

Dette med senskader er det vanskelig å si noe om, og det er sannsynligvis høye mørketall. Flere elektrikere sliter med ledd og muskler i relativt ung alder, men det er vanskelig å koble tidligere strømgjennomgang direkte til dette når man har en så fysisk krevende jobb i utgangspunktet.
   #13
 7,686     Bærum     0
Strøm er ikke å spøke med så føre var er nok et godt prinsipp. Mener å ha hørt at 50Hz er spesielt uheldig da det påvirker hjerterytmen pga sammenfallende frekvens. Dette har jeg imidlertid ikke noe særlig greie på. Mulig DC har noen skumle effekter både mht. lysbueeffekt da strømmen ligger på konstant og at det kan skje noen uheldige elektrolyse-effekter. Men igjen, ren gjetning.
  (trådstarter)
   #14
 1,307     Hardanger     0
Det med at 50hz er ekstra farlig har jeg og hørt. Hvis det er sant, hvorfor i alle dager bruker de 50hz da?
Signatur
   #15
 21,481     Enebolig     0
50 Hz ble valgt som standard etter mange runder med forskjellige frekvenser, om ikke jeg husker feil så fungerte både lamper og induksjonsmotorer bra på 50 Hz. USA bruker 60 Hz. Jeg har også lært at enkelte ingeniører mente at 50 Hz "passet" bedre til det metriske systemet, men 60 Hz er egentlig mer fornuftig med tanke på tallsystemer, 60 sekunder i minuttet, 60 minutter i en time... Hz er basert på sekunder, ikke meter.



50-60 Hz utløser ventrikkelflimmer "lettere" enn andre frekvenser, det er det vi lærer på sikkerhetskursene.
   #16
 7,686     Bærum     0
Vi skulle hatt 1 GHz i nettet. Da hadde det ikke vært farlig pga. skinneffekten. ;D
   #17
 3,387     0
Jeg sier ikke at 240 volt er ufarlig, men det er ikke særlig ofte noen blir drept av 240V. Det er langt farligere å kjøre bil og det drepes fler mennesker av vepsestikk hvert år enn av 240V.  Så det er noe med å sette det i relasjon til litt andre ting. Det er relativt ganske mange titusener av tilfeller hvor noen får seg en "karamell".

At 50Hz er farligere for hjertet enn feks 75Hz har absolutt ikke noe hold, det er bare en myte. Jeg har hørt dette flere ganger tidligere, men det er aldri noen som har kunnet vise til noen forskning på det som har påvist noen slik sammenheng mellom akurat 50Hz og ventrikkelflimmer. Men for all del om noen har det så er det spennende, for det er merkverdig hvordan det i så tilfelle skulle henge sammen siden alle celler i hjertet har pacemakerfungsjon, dvs evne til å sette i gang et hjerteslag. Sinusknuten har bare høyest frekvens og er det som påvirkes av eksterne stimuli som får den til å slå raskere, mens de andre ligger og dulter på sin faste lave frekvens som slår inn om sinusknuten slutter virke.

At det skulle sammenfalle i frekvens er ikke tilfelle. Hjertefrekvensen er aldri helt stabil, den bevegeger seg litt opp og ned hele tiden, til og med under søvn. Jeg har sittet med så mange slike strimler og analysert at dette tør jeg å være bastant på.

Og hvordan sOPp klarer finne noe med at jeg skulle ha vært toppidrettsutøver skjønner jeg ikke. Det blir litt for mye lesing mellom litt for mange linjer. Riktignok løp jeg ti mil i uka i en periode, men har aldri vært eller hatt ambisjoner om å være idrettsutøver på noe høyt nivå.

Det at likestrøm er skumlere enn vekselstrøm er at likestrøm har en evne til å låse muskulaturen slik at en blir hengende fast i ledningene, mens vekselstrøm ikke låser muskulatur på samme måte og gjør det lettere å slippe.
Elektrikere og helsepersonell har mye problemer med ledd og rygger i ung alder så det er vel mer sannsynlig at det handler om arbeidsbelastning og arbeidsstillinger. Jeg har aldri sett noen forskning som har påvist noen sammenheng mellom tilfeldige strømstøt og leddplager. Om du har noen henvisning der er jeg absolutt interessert selv om jeg ikke jobber med hjertemedisin lenger.

   #18
 21,481     Enebolig     0
Vi lærer ikke at 50 Hz er farligere enn marginalt høyere frekvenser, det snakkes om vesentlige forskjeller. Jeg vil tro at de som holder sikkerhetskursene har informasjonen fra pålitelige kilder. De utviser en helt annen kompetanse enn det legene gjør når man kommer til sykehuset etter en strømgjennomgang. Noen ganger tenker jeg at det skulle bare mangle, andre ganger er det litt skremmende. Legene er selvfølgelig godt kjent med EKG, men utover dette så vet de absolutt ingenting om strøm og hva vi lærer på kursene. Derfor har jeg fått opp øynene for hvor viktig disse kursene er.


Det med at likestrøm låser musklaturen mer enn vekselstrøm er mest teoretisk. Man får ikke åpnet en lukket hånd om man "henger fast i vekselstrøm" heller.

Jeg nevner selv at det er vanskelig å påvise noen direkte sammenheng mellom senskader grunnet strømgjennomgang og elektrikeres helse i ettertid, nettopp pga den daglige "mishandlingen" av kroppen. Jeg kan bare støtte meg til informasjonen som gis på kursene.

Du må tåle endel spøk, det er ikke bare jeg som reagerer på hvor verdensvant du er. Høres ut som en kirug i marineinfanterikorpset, eller kystjegerkommandoen heter det vel her til lands  Wink
   #19
 21,481     Enebolig     0
Jeg kan nevne at i nyeste utgave av "Nettverk" (medlemsblad for EL&IT forbundet) er det en artikkel om emnet. Der møter man bla en heismontør som fikk strømgjennomgang, følte seg pigg, men tok likevel en tur til legevakten. Hjertet var ok, men urin og blodprøver viste unormale verdier. Det ble det etterhvert påvist at han stod i fare for å få nyresvikt som en direkte følge av strømgjennomgangen.
Ikke misforstå meg, det er nok sjelden, men det kan absolutt være farlig. Så får vi håpe at det er flere biler på veiene enn det er strømgjennomganger her i landet  Wink
   #20
 1,505     0
En gang fikk jeg 230V hånd hånd. Etter dette var det fjorten dager der hjertet plutselig gikk i utakt og svetten rant! Fikk en karamell igjen og har ikke svettet siden. Takten er dog bedre på gitaren enn hjertet påstår samboeren  Grin
Signatur